Zimski športi

Kaj je smučarski kros?

Ljubljana, 11. 12. 2012 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučarski kros je ena najzanimivejših smučarskih disciplin. Prinaša neposredne četveroboje, adrenalinske skoke in visoko hitrost. Za lažje spremljanje tekem, na katerih nastopa Filip Flisar, aktualni zmagovalec svetovnega pokala, vam predstavljamo nekaj posebnosti tega športa.

Prosti slog ali alpsko smučanje?
Smučarski kros spada v svetovni pokal prostega sloga, ki vključuje še tekmovanja v snežnem žlebu, skokih in na grbinah. Je pa to nekoliko kontroverzno, saj pri krosu ne gre za sodniško ocenjevanje sloga in skokov, ampak je sestavljen iz elementov alpskega smučanja, v kvalifikacijah pa gre celo za tekmo na čas.

Armin Niederer je prvi letošnji zmagovalec na tekmah svetovnega pokala v smučarskem krosu.
Armin Niederer je prvi letošnji zmagovalec na tekmah svetovnega pokala v smučarskem krosu. FOTO: Reuters
Specifičnosti proge: sprint preko ovir
Proga je dolga 1000 do 1300 metrov oziroma od 45 do 85 sekund in je enaka tako za moške kot ženske. Najvišje hitrosti se bližajo ''stotici'', sicer pa polovico elementov na progi predstavljajo zavoji, drugo polovico pa ovire: skoki in grbine. Po startu mora biti 60 metrov ravnine z grbinami, da se omili vpliv starta tekmovalcev na vrstni red, saj je sicer na progi težko prehitevati, ker mora tekmovalec, ki prehiteva, smučati izven idealne linije.

Tekmovalci so navdušeni nad dolgimi skoki
Višina odskočišč skokov je načeloma omejena do štirih metrov, vendar pa se letos veliki skoki (tekmovalci sicer skačejo do 60 metrov daleč) iz varnostnih razlogov še dodatno omejujejo. Smrt Nika Zoričiča v lanski sezoni namreč letos spodbuja k iskanju večje varnosti, vendar pa se najradikalnejše ideje FIS – kot so rdeči kartoni za obnašanje na stezi in radarsko nadzorovanje hitrosti za zdaj niso prijeli. Tekmovalci sicer menijo, da bi bili dolgi skoki varnejši od kratkih odskočišč z velikim naklonom.

Skoki so v smučarskem krosu ena od bolj zahtevnih in za gledalce bolj atraktivnih prvin.
Skoki so v smučarskem krosu ena od bolj zahtevnih in za gledalce bolj atraktivnih prvin. FOTO: Reuters
Zasnova tekmovanja: kvalifikacije in izločilni četveroboji
Po dnevu treninga tekmovalci odpeljejo kvalifikacije, eden po eden na čas, najboljših 32 pa se kvalificira na (glavno) tekmo, na kateri se v naslednjem dnevu po štirje neposredno pomerijo na izpadanje. V osmini finala, četrtfinalu in polfinalu naprej napredujeta najhitrejša dva. Nato odsmučajo še mali in veliki finale. Pri tem je pomembno, da pri prehodu ciljne črte ne štejejo smuči, ampak del telesa.

Koliko prerivanja je dovoljenega?
Stik med tekmovalci je na progi dovoljen, saj se pri "dirkanju" štirih smučarjev na isti progi temu ni mogoče izogniti. Prav nasprotno, to je celo eden dodatnih čarov tega športa. Vendar pa sodniki početje tekmovalcev budno spremljajo in kaznuje se zlonamernost tega početja.

Oprema je podobna kot pri alpskem smučanju
Pri smučeh v nasprotju z alpskim smučanjem ni predpisane dolžine in polmera krivine, uporabljajo pa večinoma superveleslalomske ali veleslalomske alpske smuči. Za smučarske čevlje veljajo enake omejitve, kot so pri alpskem smučanju. Obleka pa je drugačna: prepovedana so oprijeta oblačila, predpisana je bolj hlapna obleka z zahtevano minimalno prepustnostjo zraka. Obvezna je zaščitna oprema: poleg čelade z zaščito ušes tudi zaščita hrbtenice.

Filip Flisar brani lanskoletni naslov v skupnem seštevku svetovnega pokala.
Filip Flisar brani lanskoletni naslov v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: VOYO

Kako je smučarski kros sploh nastal?
Prva smučarska tekmovanja so bila na razritih progah s skupinskim startom, kot je danes pri smučarskem krosu. Moderno alpsko smučanje je tekme ''pokultiviralo'' in prestavilo na urejeno podlago ter dodalo štoparico. Predvsem v ZDA pa so v korist atraktivnosti tekmovalci začeli tekmovati tudi v "paralelnem" veleslalomu s skoki. Oglaševalci so naredili še korak naprej in kot produkt, namenjen trženju avtomobilističnega proizvajalca z logotipom iz štirih krogov, "izumili" vzporedno tekmovanje četverice. Kot smučanje se ta šport sprva ni prijel, uveljavil se je v deskanju in gorskem kolesarstvu, danes pa je prav nasprotno smučarski kros prepoznavna olimpijska disciplina.

Posnetek prve tekme za svetovni pokal in vse o smučarskem krosu na VOYO.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fishcake
11. 12. 2012 20.29
+2
in kako lahko začneš ta šport trenirati? je v sloveniji kakšen klub?
Tom Až 1
11. 12. 2012 18.59
+4
the best! mal večkrat naj pride to na TV!
kavcic74
11. 12. 2012 16.25
-26
kaj je smučarski kros ???? rekreativna disciplina neuspešnih in upokojenih alpskih smučarjev
preverjen55
11. 12. 2012 17.29
+7
kavčič74 me zanima kako bi se ti dol prpelu,ajde pejt probat boš videl kakšen upokojenec boš ispadel.
pridnaov?ka
12. 12. 2012 08.32
-2
najstarejša smučarska disciplina,še iz časov franca jožefa...sklepam po butastih brkih