Zimski športi

Vikingu Jansrudu tretja zaporedna superveleslalomska zmaga, Kline 13.

Santa Caterina, 27. 12. 2016 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA/Ž.L.
Komentarji
1

Najboljši alpski smučarji so se merili na superveleslalomu za točke svetovnega pokala v italijanski Santa Caterini. Zmago je slavil Norvežan Kjetil Jansrud, Boštjan Kline se je uvrstil na 13. mesto, ostala trojica slovenskih smučarjev je ostala brez točk.

Kjetil Jansrud
Kjetil Jansrud FOTO: AP

Kjetil Jansrud, tako kot Mariborčanka Ilka Štuhec med ženskami v smuku in Američanka Mikaela Shiffrin v slalomu, v tej sezoni v superveleslalomu še ne pozna poraza. Norvežan je zmagal še na tretjem superveleslalomu po vrsti, potem ko je v tej disciplini konkurenco pokoril tudi v Val d'Iseru in Val Gardeni. Enaintridesetletni olimpijski superveleslalomski zmagovalec iz Sočija je 1745 metrov dolgo progo prevozil s časom 1:30,88 minute ter je osvojil še deveto superveleslalomsko zmago, osemnajsto v svetovnem pokalu, s čimer se je po številu zmag v svetovnem pokalu izenačil s slovitim rojakom Lassejem Kjusom. Norvežan je v novi sezoni prišel še do četrte zmage, zmagal je tudi na smuku v Val d'Iseru. Tudi Slovenka Štuhčeva je decembra nanizala štiri zmage, saj je zmagala tudi na alpski kombinaciji v Val d'Iseru, štiri zmage ima tudi Shiffrinova.

Prvi slovenski nastop je bil pri številki 12. Na progo se je pognal Boštjan Kline, ki pa vodilnega ni ogrozil, ob prihodu v cilj je njegov zaostanek zadoščal za šesti čas, nato pa je izgubil še sedem mest. Na progi sicer ni pokazal vsega kar zna, a je na koncu prišel še do enega rezultata v prvi petnajsterici najboljših. Petemu mestu iz Val d'Isera in 15. iz Val Gardene je dodal še 13. mesto. Mariborčan je v posebnem seštevku discipline deveti, na prvih treh superveleslalomih je zbral 81 točk, eno točko več od norveškega veterana Aksla Lund Svindala. Ob Klinetu so bili startu še trije slovenski predstavniki, Klemen Kosi (+2,80; 37.), Martin Čater (+2,95; 41.) in Miha Hrobat (+3,20; 44.), ki pa so osvojili mesta zunaj prve trideseterice ter so ostali brez točk.

Avstrijec Marcel Hirscher (633 točk), ki je danes zaostal za trideseterico, ostaja v vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Jansrud (482) na drugem mestu ima 151 točk manj. V superveleslalomskem seštevku ima Jansrud po treh tekmah polni izkupiček 300 točk. "Veter je na startu oziroma na zgornjem delu proge močno pihal, ne vem pa, če lahko rečem, da so bili pogoji spremenljivi. Sem in nisem zadovoljen. Pričakoval sem več, a tudi to je dober rezultat. Po eni strani moram biti zadovoljen, po drugi pa še malo bolj lačen. Smučanje je bilo solidno, a bi se dalo še kar nekaj stvari izboljšati," je imel po tekmi mešane občutke Kline, ki je za smuk napovedal: "Nekako bom poskušal ven potegniti tisto najboljšo vožnjo in najboljše občutke. Poskusil bom narediti vrhunsko pripravo, potem bomo pa videli. Na koncu pa bo treba dobro smučati, na to smo osredotočeni."

Odgovorni trener slovenske moške ekipe za hitre discipline za svetovni pokal Peter Pen je pričakoval več: "Kline smuča konstantno. Vemo, kam spada v superveleslalomu, to je danes tudi potrdil. Sva pa oba več pričakovala. Napaka na zadnjem vmesnem času in pred ciljem ga je stala še boljše uvrstitve, a tudi drugi so delali napake. S superveleslalomom sem zadovoljen, z rezultatom pa, glede na to, kaj ima v nogah, ne morem biti. Ne vem, koliko ste začutili tekmo, veter jo je kar krojil, sploh pri prvih 14. vratih. Recimo Hirscher in Kosi sta imela zgoraj zelo slabe razmere. Kosi je smučal v redu, tako da ne vem, ali je rezultat posledica tistega vetra. Sem danes od njega pričakoval kar dober rezultat, tako da moramo biti nezadovoljni. Jutri bo ponovno lep dan, a z vetrom. Upam, da nam veter ne bo vzel zgornjega dela proge, tam, kjer sta Boštjan in Klemen najmočnejša. Kar bo, bo, upam, da enako za vse. Upam, da več fantov naredi rezultat, kot pa samo Boštjan." Santa Caterina je gostila superveleslalom, ki so ga odpovedali v kanadskem Lake Louisu zaradi pomanjkanja snega. Na progi Deborah Compagnoni bo jutri smuk, na kateri bosta nastopila še Andrej Šporn in Rok Perko, v četrtek pa bo na programu še alpska kombinacija s superveleslalomom in slalomom.

Boštjan Kline
Boštjan Kline FOTO: AP

 Izidi:
 1. Kjetil Jansrud (Nor)           1:30,88
 2. Hannes Reichelt (Avt)          1:31,48 +0,60
 3. Dominik Paris (Ita)            1:31,53 +0,65
 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  1:31,87 +0,99
 5. Max Franz (Avt)                1:32,12 +1,24
  . Josef Ferstl (Nem)             1:32,12 +1,24
 7. Mauro Caviezel (Švi)           1:32,29 +1,41
 8. Thomas Biesemeyer (ZDA)        1:32,31 +1,43
 9. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 1:32,32 +1,44
10. Vincent Kriechmayr (Avt)       1:32,33 +1,45
...
13. Boštjan Kline (Slo)            1:32,43 +1,55

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
27. 12. 2016 18.26
-1
a veter je spet oviral samo naše, vsem ostalim pa je pomagal? daj trener, priznaj, da si zanič, pa odstopi.