Zimski športi

Kline: Zaradi enega dobrega rezultata še ne bomo odpirali šampanjca

St. Caterina, 28. 12. 2014 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnja letošnja preizkušnja svetovnega pokala za alpske smučarje v Santa Caterini je pomenila pomembno prelomnico za 23-letnega Boštjana Klineta. Mariborčan je posegel po zelo lepem dosežku. Kline se je z visoko startno številko 50 zavihtel med prvo petnajsterico.

Trinajsto mesto je najboljši rezultat Boštjana Klineta v svetovnem pokalu.
Trinajsto mesto je najboljši rezultat Boštjana Klineta v svetovnem pokalu. FOTO: Damjan Žibert

Članu mariborskega Branika Boštjanu Klinetu, ki je v letošnji sezoni nastopil le na dveh tekmah kategorije Fis v švicarskem Davosu, je vožnja uspela predvsem v srednjem delu proge, kjer je bil enakovreden najboljšim, zaostanek 1,13 sekunde pa ga je v cilju popeljal na 13. mesto, do najboljšega dosežka v karieri in do prvih točk svetovnega pokala v smuku slovenske moške ekipe za hitre discipline. Nekdanji smukaški in superveleslalomski mladinski svetovni prvak iz leta 2011 je za stopničkami zaostal 92 stotink sekunde.

"V bistvu sem že prej vedel, da dobro smučam in da lahko posežem po točkah, je pa nekaj drugega to pokazati v svetovnem pokalu ali na takšnem terenu. Na startu sem imel tremo, ampak sem se nekako le spravil skupaj, se zbral in oddelal svoje. Tudi na progi sem imel kar dober občutek, vendar pa sem imel takšne občutke že dostikrat, pa so nato v cilju prišla mesta 40 plus. Zato sem bil kar zelo vesel, ko sem pogledal na semafor in sem videl številko 13 ob svojem imenu. Nisem si mislil, da bi lahko posegel tako visoko," je bil zadovoljen Kline.

"To je en dokaz, da sem na pravi poti in gre moje smučanje v pravo smer. Z enim rezultatom še ne bomo odpirali šampanjca, bom pa skušal na tem graditi naprej," je še dejal Kline, ki je ga je trener postavil na start, ker je Martina Čatra zdelala trebušna viroza.

"Na prvem treningu sem nastopil namesto Martina, a sem smučal slabše kot katastrofalno. Ker je drugi trening odpadel, Martin ni mogel startati na smuku, zato šel jaz, kar se je, kot kaže, dobro razpletlo," je v smehu še dejal Mariborčan, ki jo je s pretresom možganov odnesel ob padcu septembra lani na tekmi južnoameriškega pokala v smuku v čilski La Parvi.

Boštjan Kline se po hudi poškodbi uspešno vrača na bele strmine.
Boštjan Kline se po hudi poškodbi uspešno vrača na bele strmine. FOTO: Damjan Žibert

Prvim trem slovenskim smučarjem na startu se med trideseterico ni uspelo uvrstiti. Rok Perko je bil 42., Andrej Šporn 47., Klemen Kosi pa 49. Najboljši čas dneva je postavil ameriški smučar Travis Ganong. Avstrijec Matthias Mayer je zaostal le devet stotink sekunde za drugo mesto, Italijan Dominik Paris pa je osvojil tretje mesto z 21 stotinkami slabšim časom.

"Boštjan je pokazal karakter in srce, saj je po 18 mesecih, po težki poškodbi, po pretresu možganov in po slabem treningu v petek pokazal, da lahko naredi rezultat in je odsmučal zelo dobro. Verjamem, da lahko vsi fantje naredijo tak rezultat. Imamo še kar nekaj dela, a za konec leta je vsaj prišel en rezultat, tudi pridobili smo eno startno mesto," je bil zelo zadovoljen odgovorni trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci Peter Pen.

"Perku se čez sezono dogajajo podobne zadeve, je konkurenčen oziroma z desetim ali petnajstim časom na določenem odseku proge, potem pa ga kar naenkrat ni več. Tu je največji problem v samozaupanju, toda na tem bomo delali v naslednjih štirinajstih dneh. Zelo mi je žal Kosija, ki je v nogah pravi, a je celo noč bruhal, tako da ni spal niti minute. Na start je šel brez ogleda proge, na lastno odgovornost. Pokazal je srce, a v takem stanju, kot je bil, ni mogel narediti kaj več. Špornu so se podrle stvari po tekmi v Beaver Creeku, a tem fantom je zdaj treba pomagati, jih motivirati in ne pozabiti na njih," je sklenil Pen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naveli?anec
28. 12. 2014 19.54
+21
Lep rezultat in lepo, da se zdej ne hval na dolg in širok, je še mlad in brez poskodb bi lahko počas začel stopnjevat formo. Ni mi pa ravno jasno, zakaj je trener hitre discipline Pen, ki roko na srce ni osvojil ravno veliko. Po mojem mnenju bi bil za mesto trenerja velik bolj primeren Jerman, ki je dosegu kar nekaj lepih rezultatov.
rr3
29. 12. 2014 07.19
.jest
28. 12. 2014 19.05
+7
Raje odprite šampanjec. Da se ne pokvari.
ladovan
28. 12. 2014 18.17
-7
Rauch uradni sponzor slovenske turistične reprezntance
mikeTHEbike
28. 12. 2014 18.16
+10