Zimski športi

FOTO in VIDEO: Prevc na Kongresnem trgu o vrhuncih sezone: prva zmaga, novoletna turneja in vzdušje po zadnjem skoku v Planici

Ljubljana, 22. 03. 2016 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Kongresnem trgu so pripravili veliki sprejem za junake letošnje zime. Največ pozornosti je seveda požel Peter Prevc, ki je spregovoril o čustvenih vrhuncih letošnje sezone. Svoje so pristavili tudi ostali junaki letošnje zime, med katerimi so bili Ana Drev, Boštjan Kline, Filip Flisar in Jakov Fak ter mnogi drugi.

Več videovsebin
  • Preverjeno! - Planica
    13:06
    Preverjeno! - Planica
  • Iz SVETA: Sprejem za Prevca
    05:36
    Iz SVETA: Sprejem za Prevca
  • Vrhunci sprejema na Kongresnem trgu
    05:08
    Vrhunci sprejema na Kongresnem trgu
  • Iz 24UR: Kongresni trg postal Planica v malem
    03:02
    Iz 24UR: Kongresni trg postal Planica v malem
  • Iz 24UR: Na tisoče Slovencev pozdravilo zimske junake
    02:39
    Iz 24UR: Na tisoče Slovencev pozdravilo zimske junake
  • Iz 24UR: Športniki tudi pri predsedniku
    02:06
    Iz 24UR: Športniki tudi pri predsedniku
  • Iz 24UR: Zabavne fotografije
    01:49
    Iz 24UR: Zabavne fotografije
  • Iz 24UR: Pogovor z Boštjanom Klinetom na sprejemu športnikov v Ljubljani
    02:05
    Iz 24UR: Pogovor z Boštjanom Klinetom na sprejemu športnikov v Ljubljani

V ospredju velikega sprejema na Kongresnem trgu je razumljivo bil smučarski skakalec Peter Prevc, glavno ime letošnje zime, ki je prepričljivo osvojil veliki kristalni globus. Ko je stopil pred mikrofon, je večtisočglava množica 'podivjala' in glasno skandirala njegov vzdevek: "Pero, Pero, Pero." Na vprašanje, na kaj je najbolj ponosen, je odgovoril: "Da toliko ljudi lahko sem spravimo." Odgovoril je tudi na vprašanje, kakšen je bil odnos njegovih tekmecev do njega. "Bilo je zelo različno. Ko sem bil na treh tekmah drugi, so vsi rekli, kako ti lahko znova malo zmanjka, potem ko sem šestkrat, sedemkrat zmagal, pa so me spraševali, zakaj moram spet zmagati. Nikoli jim ni blo prav, na koncu pa jim je bilo pač čudno, zakaj nisem zmagal. Ampak ni bilo nobene zamere, s tekmeci si povemo več šal kot pa resnih zadev. Smo v dobrih odnosih," je na sprejemu povedal junak letošnje zime Peter Prevc in izbral tri najbolj čustvene trenutke te zime. "Prva zmaga sezone v Nižnjem Tagilu, novoletna turneja in razmere v izteku skakalnice po zadnjem skoku v Planici." Junak letošnje zime je na sprejemu tudi podpisal smuči, ki so na dražbi v projektu Botrstvo dosegle neverjetnih 45.000 evrov. Za konec je sledil še velik skupini 'selfie' (sebek) z zbranimi navijači v centru Ljubljane.

Začelo se je z minuto molka
Dogodek se je začel z minuto molka zaradi današnjih terorističnih napadov v Bruslju, v katerih je umrlo več kot 30 ljudi. Sledila je glavna prireditev na odru Kongresnega trga. Najprej je spregovoril predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar: "Tudi letos so nas športni junaki navdušili z izjemnimi rezultati. Zasluga gre predvsem njihovemu talentu, trdemu delu in strokovnim sodelavcem." Nato je pred mikrofon stopil še župan Ljubljane, ki je omogočil takšen sprejem: "Priklon Goranu Janusu in ekipi. Drugo leto pa naj bo motiv 25 prvih mest!" je bil kratek, a jedrnat Zoran Janković

Kot prva izmed športnikov je spregovorila Ana Drev, junakinja veleslaloma v letošnji sezoni. "Prvič sem stala na zmagovalnem odru, ko sem že mislila, da to nikoli ne bo mogoče. Prav je bilo, da sem se odločila, da bom še to sezono smučala. Hvala vsem navijačem, ki ste navijali zame." Sledil je hudomušni Boštjan Kline, ki je dodobra nasmejal večtisočglavo množico na Kongresnem trgu. "Vesel sem, prišli so rezultati. Upam, da jih bom nadgradil v prihodnji sezoni. Hvaležen sem, da stojim tukaj, da sem zdrav in pa da lahko nadaljujem. Po finalu svetovnega pokala sem se vlegel na kavč in v miru pogledal Petra Prevca. Kar kocine so mi šle pokonci."

Klinetu so ob gledanju Prevca šle kocine pokonci.
Klinetu so ob gledanju Prevca šle kocine pokonci. FOTO: Damjan Žibert

"Holmenkollen je posebno mesto, a če bi bile tekme v Ljubljani, bi bilo tudi zanimivo, ampak zaenkrat so samo sprejemi," je v svojem slogu na sprejemu dejal Jakov Fak, ki tako kot Kline ni mogel mimo Prevčevih uspehov. "Za trenutek je lepo posanjati, da si Peter Prevc, ki je meni vzor kot športnik in kot oseba, gre za posebnega človeka."  

Smučar prostega sloga Filip Flisar na odru Kongresnega trga ni mogel iz svoje kože: "Sem zadovoljen, ni blo slabo. Skupno peto mesto, imel sem nekaj problemov, bil sem bolan, navajen sem, da sem malo umsko bolan že od rojstva. Se pa da še izboljšati drugo leto."

Filip Flisar je zadovoljen z letošnjo sezono.
Filip Flisar je zadovoljen z letošnjo sezono. FOTO: Damjan Žibert

Za konec je sledil težko pričakovan prihod smučarjev skakalcev in skakalk. Peter Prevc je s seboj prinesel veliki kristalni globus. Prva je besedo dobila mlada Ema Klinec: "Super je, ker smo imeli na splošno zelo dobro sezono. Tudi skakalke smo v svetovnem pokalu naredile zelo velik napredek. Maja je prišla na tretje mesto, za kar moraš res konstantno skakati celo sezono.

"Dobro se spomnim, kako je bilo v Planici. Poskušala sem čimbolj uživati, bilo je res super," je prejem bronaste medalje v Planici opisala Maja Vtič, tretjeuvrščena smučarka skakalka letošnje sezone.

Športnike sprejel tudi predsednik Pahor
Že pred velikim sprejemom na Kongresnem trgu sta športnike sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je športnike nagovorila kot prva. Dejala je, da ne krepijo le športnega duha Slovenije, ampak predvsem postavljajo ime Slovenije na zemljevid sveta. Spomnila je na minuli konec tedna v Planici, ki ga je ocenila kot polnega presežkov in izjemnosti.

Maja Makovec Brenčič.
Maja Makovec Brenčič. FOTO: Aljoša Kravanja

Pri tem je ministrica izpostavila pomembnost športne infrastrukture. Izpostavila je nov nordijski center v Planici in tudi druge objekte, ki jih je po njenih besedah treba podpirati in krepiti. "Ne gre za politične projekte, ampak projekte družbe," je ob tem poudarila. Makovec Brenčičeva je v svojem nagovoru dejala še, da so športniki vzorniki mladim, za kar se jim je tudi zahvalila. Kot je poudarila, otrokom kažejo moč telesa in duha, ki je trden, strpen in vzdržljiv ter pogumen.

Tudi Pahor je izpostavil minule dni v Planici in dejal, da kot predsednik ne želi in ne sme pozabiti tega enkratnega, impozantnega ozadja, ki ga je ustvarilo več deset tisoč navijačev z zastavami. Dodal je, da je v štirih dneh v Planici, pa tudi mnogokrat drugje, ob drugih športnih prireditvah, začutil tisto povezanost Slovencev, ki je pravzaprav v četrt stoletni zgodovini naše države ni še nikoli.

Kot predstavnik športnikov pa je spregovoril smučarski skakalec Prevc, ki je dejal, da so se vsi športniki v minuli sezoni borili v svoji disciplini in za svoj šport, vse pa je združevala država, za katero nastopajo. Kot je dodal, športniki velikokrat slišijo, da so Slovenci narod, ki nima prave narodne zavesti, s čemer pa se sam že dlje časa ne strinja. Prevc je pojasnil, da so športniki in navijači v celi zimi prikazali, da so Slovenci tisti, ki vedo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo in mahati z njo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

posiljatelj
28. 03. 2016 16.43
"Kot je dodal, športniki velikokrat slišijo, da so Slovenci narod, ki nima prave narodne zavesti, s čemer pa se sam že dlje časa ne strinja. Prevc je pojasnil, da so športniki in navijači v celi zimi prikazali, da so Slovenci tisti, ki vedo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo in mahati z njo" - zgleda, da je fant predolgo bil izven države in ne ve, da je zdaj narodno zaveden Slovenec s slovensko zastavo nacist, rasist, ksenofob, islamofob in sovražni govornik.
vivaro
23. 03. 2016 09.03
+1
kaj pa je sivobradi Jakić tam počel,sploh pa ni imel kaj iskat na odru, pa še deževalo ni-običajno je predsednikom nosil marelo.
Trend01
22. 03. 2016 20.53
+6
Za športnika "kvaternika": @Kvaternik - že sem ti razlagal o čaru smučanja. In dokazal. In si se strinjal. A spet napenjaš. Poleg vsega zraven, ne znaš pravilno napisati pravilno štirih (4) nogometnih lig... Čudno; nemške po tvoji logiki ni? Veš, tudi portugalska je čisto "cool". A ga ni nogometnega junaka, ki bi imel "kokosove orehe", da se po 60m skakalnici spustil. Si kdaj vozil VSL med koli. Pri 70-80 km/h? Zaklompleksan provokator! Še en "navijač"! Aha, da ne pozabim: LaLiga; Premier League, Ligue 1, Serie A (vsaj eno znaš napisati) ; Spoštuj VSE športnike. Če so Slovenci - toliko bolj!!! (Na)gnusen si!
kvaternik
22. 03. 2016 21.06
-9
Trend: frst one.:ga ni nogometnega junag. Kaj prvo' Kokoš ali jajce. za tebe je prej profesor, nato učenec. asocijacija pri športu ni junaštvo. Če izhajamo iz stališča ki ga zavzemaš(junaštvo) bi bili najboljši športniki vseh časov Američani, ki so nekaj desetletji nazaj, skakali že po Luni.
themaster
22. 03. 2016 20.35
+4
Bravo bravo 24ur. 2× 19 sekund reklam za prazn nič. Prvo javi napako, nato programske pravice niso na voljo na spletu. Reklame pa predvaja vedno in povsod, tudi če bi bil sredi Sahare brez sodobne tehnologije, bi še vedno lahko gledal reklame. In ja zadnjič sem tukaj, ne mislim vas financirati za prazn nič.
FesterAdams
22. 03. 2016 20.50
+1
rde?kar
22. 03. 2016 20.35
-9
Zakaj se pa niso spomnili naših preminulih športnikov . Bi bilo bolj koristno.
rde?kar
22. 03. 2016 20.29
+7
Kaj brenčička tam dela prvo naj finance vrne.
kolbek460
22. 03. 2016 20.16
+31
Naši športniki največji ambasadorji miru ,hvala vam za trud in uspehe ,vse dobro in zdravja ,,
kvaternik
22. 03. 2016 19.44
-25
Podalšan pustni karneval. Pokopavanje pusta v Ljubljani. Sledi pepelnična sreda, streznitev in post.
BayernGomez
22. 03. 2016 19.53
+12
kvaternik
22. 03. 2016 20.17
-22
Ti Gomez zagotovo izhajaš iz neke visokogorske vasice, kjer je najmanj 7mesecev zima, v dolini se pa že 3 mesece sončimo, gledamo ligo prvakov, La ligo, Premir ligo, francosko ligo, Serie A itd, itd. Tebe pa res emigranti še dolgo ne bodo motili.
BayernGomez
22. 03. 2016 20.44
+6
Sploh nism iz visokogorske vasice kot ti praviš. Če te že zanima sm iz jugovzodne Slovenije. Pa še to poletje imam raje kot zimo ampk zimski športi so mi zanimivi. Seveda tudi fuzbal rad gledam ti pa nimaš drugega dela v lajfu kot da pljuvaš.
kvaternik
22. 03. 2016 20.51
-11
Vse kar ti hočem povedat je: da smučanje in skakanje v svetu ne šteje nič ali zelo malo. Mi drugega nimamo ali nismo uspešni, zato se tega(smučanja) oklepamo kot klošar flaše.
Trend01
22. 03. 2016 20.52
+1
@Kvaternik - že sem ti razlagal o čaru smučanja. In dokazal. In si se strinjal.A spet napenjaš. Poleg vsega zraven ne znaš pravilno napisati pravilno štirih (4) nogometnih lig... Čudno; nemške po tvoji logiki ni? Veš, tudi portugalska je čisto "cool". A ga ni nogometnega junag, ki bi imel "kokosove orehe", da se po 60m skakalnici spusti. Si kdaj vozil VSL med koli. Pri 70-80 km/h? Zaklompseksan provokator! Še en "navijač"! Aha, da ne pozabim: LaLiga; Premier Ligue, Ligue 1, Serie A (vsaj eno naš napisati)
BayernGomez
22. 03. 2016 19.28
+19
Robija pa danes ni bilo če je kdo opazil. Včerej je odpotoval v Indonezijo. Domen mora pa globus nosit haha.
Apostol1
22. 03. 2016 19.33
+6
Robi pa to že ve in zato že prej poskrbi da takoj po Planici odide na dopust in se izogne tej kar kičasti prireditvi , tudi jaz bi to naredil na njegovem mestu edino pametno.
platon26
22. 03. 2016 19.42
-8
Apostol saj vem da se grdo sliši ampak človek se umakne pred pijavkami kot ste ve ovčice, ki se napajate od uspehov drugih! Srečno pa ne pozabiva dati kepe dol pa to!
BayernGomez
22. 03. 2016 20.00
-3
Apostol kdo se pa ne bi izognil tem neumnim vprašanjem?
akcija.reakcija
22. 03. 2016 19.27
+2
KJE JE PA KRANJEC IN JANUS......?
BayernGomez
22. 03. 2016 19.29
+7
BayernGomez
22. 03. 2016 19.29
+4
zelenica
22. 03. 2016 19.16
+12
prov treba je teh političnih slinkotov zraven a še nimajo polnih žepov,povsod piskerček nastavljajo sram naj jih bo
cefre
22. 03. 2016 19.54
+5
Res si ne zaslužijo, da se "prislinijo" zraven, ampak k spoštovanju državnosti in državotvornosti na našo žalost pripada zraven tudi "izvoljeni" vodilni kader!
BayernGomez
22. 03. 2016 19.13
+21
Skoki so številka ena v Sloveniji. Največ gledalcev je bilo prav v Planici. Peter je bil res izjemen in ne le on tudi Maja Vtič ter ostali športniki. Škoda da letos ni bilo Tine Maze in Žana Koširja ki je izpustil sezono zaradi poškodbe.
kvaternik
22. 03. 2016 20.08
-5
Imaš prav. Če bi košarkarji in nogometaši skakali samo en dan v letu
BayernGomez
22. 03. 2016 20.45
+3
Od kdaj nogometaši in košarkarji skačejo?
fljfo
22. 03. 2016 19.01
+38
Hvala ti za vse, kar si nam dal Peter! Slovenci smo ponosni nate! Sedaj pa počivaj in uživaj...
butalistan
22. 03. 2016 19.00
+19
a je lopovska ku zla že vrnila denar
mastaflash
22. 03. 2016 19.47
+4
slikala se je pa rada ja..pare so na varnem pa to
cefre
22. 03. 2016 19.56
+0
če je tudi res, je pa žal zmerljivka dokaz kulture komentatorja!
Karantanija
22. 03. 2016 20.20
+7
Verjetno je že vrnila, a nič ne izbriše tega, da so profesorji ta denar vzeli in bi ga imeli še sedaj, če jih ne bi razkrinkali. Črni madež ostane.
johanca123
22. 03. 2016 18.45
+4
A bo na koncu kolo?
Tretja Švica
22. 03. 2016 18.39
+19
Športniki komi čakajo mal miru!
kvaternik
22. 03. 2016 18.37
+0
Kako in kaj bi šele bilo, če bi Gorencelni osvojili ligo prvakov.
watever
22. 03. 2016 18.35
+0
Jao jao kakšen program :/ najbolš da hrbet kažejo občinstvu
FesterAdams
22. 03. 2016 18.35
+32
Katičeva je apelirala na Prevca, naj bo mladini vzor. Nič čudnega. POLITIKI MLADINI VZORA PAČ NE MOREJO DATI.....
FesterAdams
22. 03. 2016 20.51
+6
dr21
22. 03. 2016 18.31
+9
Niso Janusa poklical???