Zimski športi

Košir, Marguč in Kotnikova vroča slovenska žezla do konca OI: Če hočeš dve odličji, moraš očitno smučati ...

Pjongčang, 20. 02. 2018 05.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav je med tremi slovenskimi moškimi deskarskimi olimpijci Tim Mastnak v zadnjem času beležil najbolj konstantne rezultate, športna javnost še vedno bolj zaupa izkušenejšima Žanu Koširju in Roku Marguču, ki sta z velikih tekmovanj domov redno nosila vredne žlahtne kovine.

To si želita tudi v Pjongčangu oziroma Phoenixu, kjer bosta tekmovala. Najprej v kvalifikacijah, nato pa, če bosta seveda uspešna, še na tekmi, ki bo tudi zadnja možnost za slovenske kolajne. Rok Marguč je doslej odličja osvajal le na svetovnih prvenstvih, Žan Košir pa ima z zadnjih iger srebro in bron. Tokrat sicer ne bo imel možnosti, da to ponovi, saj bo na sporedu le paralelni veleslalom, paralelni slalom so namreč izločili iz olimpijskega programa.

Žan Košir (na fotografiji) in kolegi bodo navdih črpali tudi iz podviga deskarske kolegice Ester Ledecke v alpskem smučanju.
Žan Košir (na fotografiji) in kolegi bodo navdih črpali tudi iz podviga deskarske kolegice Ester Ledecke v alpskem smučanju. FOTO: Miro Majcen

"Če hočeš dobiti dve medalji, moraš očitno začeti še smučati, tako kot je to storila kolegica Ester Ledecka. Ampak jaz v smučanju nimam možnosti. Vsi mi drugi smo na žalost specialisti, imamo pa le eno možnost, le eno tekmo, ki bo pokazala, kdo je v tem momentu najboljši na svetu. Seveda pa bi si želel, da bi imeli dve tekmi oziroma dve možnosti," pravi Košir, ki je izpustil večino tekem v zadnjih dveh sezonah, V Južno Korejo pa pripel en teden prej kot vsi drugi.

Bolj vajen specifičnega snega
"Menim, da je to moja prednost, večja, kot je prednost tistih, ki so tukaj vozili generalko, na kateri mene ni bilo. Mislim, da sem se boj privadil na specifičen sneg, vsaj razmišljati moram tako," je dejal Tržičan, ki je po Sočiju zatrdil, da ga bo na naslednjih olimpijskih igrah zanimalo le zlato, a se mu je vmes zgodilo toliko slabega, imel je velike zdravstvene težave, tako da je moral nekoliko spremeniti mnenje, trdi pa, da opcija izpada v kvalifikacijah ne obstaja.

"Dejstvo je, da te želja po izboljšanju nosi in žene čez olimpijsko obdobje, a ni nobenih zagotovil, da ti to lahko tudi uspe. Moja naloga bo, da pokažem najboljše vožnje, vožnje blizu popolnosti, ki sem jih že kazal, zdaj pa se jih niti dobro ne spomnim. A spomini se mi počasi vračajo, dobivam pogum in tudi občutke. Če bom pokazal vožnjo, podobno svojim najboljšim, bom zadovoljen," je svoj cilj predstavil Košir.

Gloria Kotnik.
Gloria Kotnik. FOTO: Damjan Žibert

"Vseeno, če sem četrti ali petindvajseti"
Da je računati na kolajno zelo težko, meni tudi Marguč, ki je bil v letošnji sezoni v sedmih tekmah svetovnega pokala eden od 12 tekmovalcev z uvrstitvijo med najboljše tri.

"Pa ni bilo Žana, Vica Wilda in še koga, ki jih tudi štejem med kandidate za odličja. Konkurenca je res hudo močna, po mojem štetju na zmagovalni oder računa 20 tekmovalcev. Zato moraš imeti dan, pravzaprav dva dneva, v katerih se ti mora vse 'poklopiti'," se visoke uvrstitve nadeja Celjan.

"A po pravici povedano, mi je prav vseeno ali sem četrti ali petindvajseti. V Sočiju sem bil peti, pa nisem imel nič od tega. Če ne bo medalje, bom razočaran, a s tem bom moral živeti. A pustimo zdaj to, jaz se bolj osredotočam na to, da bo. To je posebna tekma, ki zahteva posebno pripravo, na olimpijskih igrah ne zmagujejo vedno tisti, ki so najboljši v svetovnem pokalu," je dodal.

Progo si je pripravljal kar sam
Marguč se je za igre pripravljal na Rogli, kjer so mu pripravili progo, ki je bila podobna tej v Phoenixu: "Še sam sem šel v teptalec snega, da bi le naredili čim bolj podobno progo, tako z dvema prelomnicama. Mislim, da nam je uspelo, a žal sneg ni bil takšen, kot je tukaj. Bil je bolj mehak, tukaj pa je trd, kar pa sicer meni bolj ustreza. Zaupam v material, posebno v tekmovalno desko in optimistično odhajam v boj."

Zadnje tekme svetovnega pokala v deskanju na snegu so kot strela z jasnega med kandidate za visoke uvrstitve na olimpijskih igrah izstrelile tudi Glorio Kotnik. Velenjčanka je tako na Rogli kot v Banskem zasedla četrto mesto, kar je tudi pri njej močno povečalo apetite, čeprav trdi, da se z uvrstitvijo na igrah ne obremenjuje.

Ogrevanje z ekipo Kitajske
Kotnikova, na olimpijskih igrah je nastopila že dvakrat, se na najvažnejšo tekmo v sezoni ni pripravljala s slovensko reprezentanco, ampak s kitajsko, ki jo vodi njen oče Peter Kotnik, in to na Kitajskem. Priprave s Kitajkami, ki zaenkrat sicer še ne spadajo v svetovni vrh, so bile zadetek v polno že pred sezono, Slovenka pa verjame, da se je tudi to pot dobro odločila.

"Priprave so povsem uspele. Privadila sem se na sneg, ki je tam močno podoben korejskemu, prav tako tu za razliko od nekaterih drugih nisem imela težav s prilagoditvijo na časovno razliko. Na Kitajskem sem imela tudi dobre primerjave, priredili smo nekaj internih tekem, vselej sem zmagala, kar je dober znak. Imela sem mir, nikamor se mi ni mudilo, lahko sem iskala limit," je bila z bivanjem v azijski državi zadovoljna Kotnikova, ki meni, da je formo še izboljšala.

"Že pred odhodom sem bila v dobri formi, zdaj pa mislim, da sem še boljša. Na zadnjih tekmah svetovnega pokala sem se veliko naučila. V Banskem se na koncu delala neumne napake, bila preveč nestrpna, izbirala preveč direktno linijo, kar ni bilo dobro. Ampak na vsaki tekmi letos sem napredovala, na vsaki tekmi bila boljša, zato se zelo veselim naslednje," Kotnikova komaj čaka na četrtkove kvalifikacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
20. 02. 2018 12.38
+2
Medalje? Hvala Jakov!