Zimski športi

Koukalovi zlato na prvi posamični preizkušnji svetovnega prvenstva, Slovenki za pričakovanji

Hochfilzen, 10. 02. 2017 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Hochfiznu so razdelili prvi komplet medalj v posamični disciplini. Ženski 7,5-kilometrski sprint je dobila Čehinja Gabriela Koukalova, štiri sekunde je zaostala Nemka Laura Dahlmeier, 25 pa Francozinja Anais Chevalier. Vse tri so zadele vseh 10 tarč.

Gabriela Koukalova je osvojila prvo posmačino zlato na letošnjem svetovnem prvenstvu v biatlonu.
Gabriela Koukalova je osvojila prvo posmačino zlato na letošnjem svetovnem prvenstvu v biatlonu. FOTO: AP

Slovenski izkupiček je slabši od pričakovanj. Najboljša je bila vnovič Teja Gregorin, ki je morala trikrat v kazenski krog, po dobrem teku pa je na 30. mestu za zmagovalko zaostala slabo minuto in pol. O moči 34-letne slovenske reprezentantke v smučini najbolje priča podatek, da je samo v zadnjem 2,5-kilometrskem krogu od strelišča do cilja prehitela kar 16 tekmovalk. Skupno je dosegla deveti tekaški izid. "Ostajam dobre volje, čeprav ne vem povsem, kaj se je dogajalo na strelišču. To moram še analizirati s trenerjem. Tekma je bila nekako v letošnjem slogu, ampak glavo gor in gremo dalje," je po tekmi povedala Gregorinova in pri primerjavi tekme s sezono mislila na tri zgrešene strele, saj potrjuje, da je hitra v smučini, precej slabše pa je streljanje, v katerem je dolgo veljala za zelo dobro tekmovalko.

"Danes je bil tek v primerjavi s četrtkovim nastopom v štafeti odličen. Res me veseli, da sem tako hitra, a to moram končno združiti s streljanjem," je še dejala 36-letna tekmovalka iz Ihana, dobitnica brona na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju, ki ima lepo izhodišče za nedeljsko zasledovanje, kjer za tretjeuvrščeno Anais Chevalierjevo zaostaja le dobro minuto. Zelo visoko uvrstitev bi Gregorinova potrebovala tudi, da bi se morda še uvrstila tudi na tekmo s skupinskim startom.

Mlada 19-letna Urška Poje je bila z enim kazenskim krogom 79., 24-letna Anja Eržen pa je zgrešila štiri tarče in osvojila 82. mesto. Obe sta ostali brez nedeljskega zasledovanja in na SP ju ob posamični tekmi čaka še štafetni nastop. O najboljši na tekmi sta odločali najboljši tekmovalki v sezoni, Čehinja pa je imela za zadnji krog 10 sekund naskoka in štiri rešila do konca. Morda bi se razpletlo drugače, če bi Nemka nastopala za njo in bi v zadnjem krogu morda lahko iztisnila še kakšen atom energije več, tako pa je "boljšo" startno številko izkoristila lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala s Češke. Sofavoritinja za zmago, Finka Kaisa Mäkäräinen, je bila na strelišču nenatančna dvakrat, z drugim tekaškim časom pa je bila na koncu 12. Zelo zanimiv je bil tudi boj za bron, kjer sta četrtouvrščeni Italijanki Lisi Vittozzi do medalje manjkali pičli dve desetinki sekunde.

Teja Gregorin ja bila najboljša posameznica slovenske reprezentance.
Teja Gregorin ja bila najboljša posameznica slovenske reprezentance. FOTO: Damjan Žibert

Izidi:
1. Gabriela Koukalova (Češ) 19:12,6/0
2. Laura Dahlmeier (Nem) + 4,0/0
3. Anais Chevalier (Fra) 25,1/0
4. Federica Vittozzi (Ita) 25,3/0
5. Lisa San Filippo (Ita) 31,9/0
6. Vanessa Hinz (Nem) 37,9/0
7. Marie Dorin Habert (Fra) 42,8/1
8. Anastazija Kuzmina (Slk) 44,0/1
9. Celia Aymonier (Fra) 53,9/1
10. Anastazija Merkušina (Ukr) 55,3/0
...
30. Teja Gregorin (Slo) 1:29,7/3
79. Urška Poje (Slo) 2:58,1/1
82. Anja Eržen (Slo) 2:04,9/4

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.