Zimski športi

Kranjec ni ponovil nedeljskega uspeha: paralelno tekmo končal v prvem krogu

Alta Badia, 18. 12. 2017 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žan Kranjec je po zgodovinskih stopničkah, ko je prekinil kar 16-letni post slovenske moške vrste na veleslalomih za svetovni pokal alpskih smučarjev, nocoj izpadel v prvem krogu paralelnega veleslaloma v Alta Badii. Edini slovenski predstavnik se ni prebil v osmino finala, potem ko je bil od njega obakrat hitrejši Avstrijec Stefan Brennsteiner in je na koncu zasedel 21. mesto. Zmagal je Šved Matts Olsson, ki je v finalu premagal Henrika Kristoffersena.

V malem finalu, bitki za 3. mesto, je nedeljski zmagovalec Marcel Hirscher premagal Aleksandra Aamodta-Kildeja. 

Žan Kranjec
Žan Kranjec FOTO: AP

Tekmovalci so se najprej v spodnjem delu klasične veleslalomske proge na Gran Risi pomerili v medsebojnih dvobojih šestnajstine finala in to v dveh vožnjah. Na rdeči progi je Kranjec po počasnejšem startu za avstrijskim tekmecem, ki je vozil na modri progi, v cilju zaostal sedem stotink sekunde. V drugi vožnji paralelnega vijuganja med vratci sta se tekmovalca zamenjala, a je bil Kranjec tudi v drugo počasnejši, zaostal je tri stotinke sekunde. "Prave priprave ni bilo. Danes smo imeli ogrevanje, dvakrat preizkusili start, za vse je približno isto. Na prvi progi je dobro smučal, na drugi, plavi progi, pa je bil proti cilju lažji val in tam je bilo treba malo riskirati. On tega ni naredil, tako da mu je ravno toliko zmanjkalo, da ni dobil tega prvega dvoboja," je Kranjčevo predstavo ocenil trener Klemen Bergant

Kranjec je v Alta Badii v nedeljo odlično nastopil na klasičnem veleslalomu, ko je za tretje mesto, prve stopničke v svetovnem pokalu, zaostal le za zmagovalcem Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in drugouvrščenim Norvežanom Henrikom Kristoffersenom.

Od osmine finala naprej je o zmagovalcu dvoboja odločala le ena vožnja, na koncu pa je slavil Šved Matts Olsson, ki je v zadnji vožnji večera za tri stotinke sekunde premagal Norvežana Henrika Kristoffersena. V malem finalu sta se spopadla Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Avstrijec Marcel Hirscher, hitrejši pa je bil slednji. 

Kristoffersen (445) je z drugim mestom prevzel mesto vodilnega v seštevku sezone, Hirscher (434), ki tako visoko na paralelnih tekmah v Alta Badii še ni bil nikoli, pa je po novem drugi. Zato pa Avstrijec (320) vodi pred Norvežanom (285) v veleslalomskem seštevku. Kranjec je na tekmi osvojil 21. mesto, v skupnem seštevku je 24., v veleslalomskem pa je na sedmem mestu.

Izidi:
 1. Matts Olsson (Šve)
 2. Henrik Kristoffersen (Nor)
 3. Marcel Hirscher (Avt)
 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)
 5. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor)
...
21. Žan Kranjec (Slo)

Skupno (12/37):
  1. Henrik Kristoffersen (Nor)         445
  2. Marcel Hirscher (Avt)              434
  3. Aksel Lund Svindal (Nor)           374
  4. Kjetil Jansrud (Nor)               345
  5. Max Franz (Avt)                    271
...
24. Žan Kranjec (Slo)                   124
56. Boštjan Kline (Slo)                  40
63. Štefan Hadalin (Slo)                 34
66. Martin Čater (Slo)                   31

Veleslalom (4):
 1. Marcel Hirscher (Avt)               320
 2. Henrik Kristoffersen (Nor)          285
 3. Matts Olsson (Šve)                  198
 4. Alexis Pinturault (Fra)             180
 5. Justin Murisier (Švi)               155
...
 7. Žan Kranjec (Slo)                   124
...
31. Štefan Hadalin (Slo)                 19

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.