Kranjska Gora postaja tudi središče za smučarje invalide

Kranjska Gora bo v prihajajoči sezoni ponudila pester izbor vrhunskih prireditev na najvišji ravni, ob klasičnih postajah svetovnega pokala smučarjev skakalcev v bližnji Planici in alpskih smučarjev v Kranjski Gori že drugo leto tudi svetovni pokal smučarjev invalidov.

Gal Jakič - 4

Gal Jakič. (Foto: M)

To pa ne bo edina dejavnost, s katero v Kranjski Gori utrjujejo dobro začrtano sodelovanje s smučarji invalidi. Ti bodo tekmovali tudi na preizkušnjah evropskega pokala, slovenski del ekipe pod vodstvom nekdanjega paraolimpijca Gala Jakiča pa pripravlja tudi poseben kamp Agitos, namenjen mladim smučarjem širše regije, kjer bo sodelovalo približno 40 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Bolgarije in Grčije. Dejavnosti parasmučarjev v Kranjski Gori so danes predstavili na novinarski konferenci v okviru začetka sezone v tem gorenjskem zimskošportnem središču. Gostitelji so poudarili nekaj novosti, ki se obetajo turistom in vrhunskim smučarjem (med drugim novo progo za te druge v Podkorenu, tako da bodo sprostili tudi več prog za običajne smučarje), zasneževanje prog pa so že začeli, tako da bodo prve naprave zagnali predvidoma 2. decembra. "Fundacija Agitos je fundacija paraolimpijskega komiteja. Letos je med temi izbranimi programi tudi smučarski kamp v Kranjski Gori, ki je skupen projekt Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja, izvaja pa ga Društvo Albatros. Namenjen je razvoju športa mladih invalidov, med 9. in 15. februarjem bo sodelovalo 40 mladih smučarjev, starih med 10 in 17 let. Tak razvojni kamp je vzpodbuda regiji, da začne sodelovati in da si med sabo pomagamo in uporabljamo naše dobre prakse, ki smo jih razvili v minulih letih," je kamp opisal Jakič.

Kamp bo potekal med 9. in 15. februarjem, že prej, med 18. in 20. januarjem, pa bo v Kranjski gori prvi vrhunec sezone za smučarje invalide, tekma za svetovni pokal. Mesec zatem, med 13. in 14. februarjem, pa bodo smučarji nastopili še na preizkušnjah evropskega pokala. Maja pa bo Kranjska Gora gostila seminar Sport forum za alpsko smučanje in paradeskanje. "Na tem mestu hvala vsem lokalnim partnerjem na čelu z ASK Kranjska Gora, ki nam zagotavljajo izvrstne razmere. Kranjska Gora se je v lanski sezoni izkazala kot izjemen organizator in gostitelj, hkrati pa potrdila, da je invalidom prijazna lokacija. Zato ne čudi podatek, da je bila letos tekma pri nas postavljena ob bok tekmovanjem v St. Moritzu in svetovnemu prvenstvu v Trbižu kot športni dogodek sezone," je o največjem od teh dogodkov še dejal Jakič. Slovenija bo imela najmočnejšega aduta v mladem Jerneju Slivniku. Ta lani na domačem tekmovanju še ni mogel nastopiti zaradi mladosti, zdaj je na tekmah evropskega pokala tudi izpolnil zahtevano normo, tako da so v njegovem taboru prepričani, da ovir za nastop na domači dirki ne bi smelo biti. "Že nekaj let treniram v Kranjski Gori in se mi zdi dobro, da so tu tudi tekme. Letos upam, da bom lahko nastopil kot tekmovalec. To je tekma, ki vsakemu pomeni zelo veliko, ker lahko nastopiš pred domačim občinstvom in pokažeš, kaj znaš," je o tej tekmi dejal Slivnik.

"Kranjska Gora bo zanesljivo eden najtežjih terenov za smučarje invalide, tudi zame bo to ena najtežjih tekem, a mislim, da težav ne bo. Nastopil bom tudi na evropskem pokalu, kjer je dobro tekmovati na čim več tekmah doma. To ti daje dodatno spodbudo in zagon," pravi mladi smučar, ki pa je kot dolgoročni cilj izpostavil paraolimpijske igre, prva želja so že naslednje v Južni Koreji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev