Zimski športi

Kuzmina slavila zmago, Erženova pa s popolnim streljanjem rezultat kariere: 'Še so rezerve'

Annecy, 14. 12. 2017 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sprinterski preizkušnji biatlonk za točke svetovnega pokala je Anja Eržen z brezhibnim strelskim nastopom v francosem Le Grand Bornandu prišla do rezultata kariere z 31. mestom. Urška Poje je osvojila 73. mesto. Zmage se je sicer veselila Anastazija Kuzmina.

Anja Eržen je dosegla rezultat kariere, a je odločna, da še ima prostora za napredek.
Anja Eržen je dosegla rezultat kariere, a je odločna, da še ima prostora za napredek. FOTO: Damjan Žibert

Tretja postaja letošnjega svetovnega pokala v biatlonu je prvič po letu 2013 francoski Le Grand Bornandu. Štiridnevni program tekmovanj so s sprintom začela dekleta, tudi z našima Urško Poje in Anjo Eržen. Prva je v smučino stopila Erženova, ki je na prvi strelski postaji zadela vseh pet tarč, podobno kot tudi reprezentančna kolegica Pojetova malce kasneje. Po prvem streljanju je naši biatlonki to peljalo na 38. oz. 41. mesto med 93 tekmovalkami. Boljša je bila Pojetova, ki je za vodilno Anastazijo Kuzmino s Slovaške zaostajala 38,8 sekund, Erženova pa še dodatni dve sekundi. Na drugem strelskem nastopu je Erženova znova streljala brez napak in je tako proti cilju odhitela z 10 zadetimi streli. Žal je Pojetova zgrešila osmi strel in dobila minuto pribitka, kar jo je potisnilo na rob tekovalk, ki se vrstijo na zasledovalno tekmo. Erženova je po drugem strelskem nastopu pridobila mesta in je bila 28. z zaostankom 1:31,1 minute za vodilno Kuzmino, Pojetova je bila 58. z zaostankom 2:04,1 minute. 

Rezultat kariere, a popolnega zadovoljstva še ni
Na koncu je Erženova zasedla 31. mesto z zaostankom 2 minuti in 3 sekunde za zmagovalko Kuzmino, ki je slavila deveto zmago v svetovnem pokalu. To je nov najboljši rezultat Anje Eržen, ki je bila do zdaj najvišje na 37. mestu na Pokljuki lani. "Zelo sem vesela, da mi je končno uspela ta "nula-nula", na katero sem čakala že kar nekaj časa. Želela sem si trideseterice, a bo še ena priložnost tudi za to. Še so rezerve. V tekaškem delu še vedno ne čutim prave forme in upam, da v naslednjih mesecih tudi to izboljšam. Sama tekma je bila kar zahtevna. Celotno tekmo je nekako padal dež, a pogoji so enaki za vse in s tem se nisem veliko obremnjevala, res pa je, da je bilo kar težko. Ko sem zadela deseti strel, je po eni strani padlo breme, a po drugi strani vem, da zmorem še več in stremim k še višjim rezultatom," je po tekmi povedala Erženova. Pojetova je padla na 73. mesto in je tako že zaključila z nastopi v Franciji, saj sledila v soboto še zasledovalna in v nedeljo še tekma s skupinskim štartom. Drugo mesto je osvojila Nemka Laura Dahlmeier, tretja je bila Ukrajinja Vita Semerenko.

V letošnji sezoni med slovenskimi biatlonci sicer blesti Jakov Fak. Se njegovi uspehi prenašajo tudi na dekleta?
V letošnji sezoni med slovenskimi biatlonci sicer blesti Jakov Fak. Se njegovi uspehi prenašajo tudi na dekleta? FOTO: AP

Glavni trener naših biatlonk, Tomaš Kos, je bil vesel rezultata Erženove: "To je najboljši rezultat in mislim, da tudi prva ničla v svetovnem pokalu, tako da moramo biti zadovoljni. Razmere so bile zelo težke, proga je bila zelo težka, mehka. V smučini ni bilo prave svežine, a zelo me veseli, da se je Anja znašla na strelišču. Ta rezultat je zelo dober za nji in tudi za vse nas. Urška bi bila na meji zasledovalne tekme, če bi zadela vse tarče. Tako se je zgodilo, lahko bi tarča padla, ker je bilo čisto na rob. Žal se ni poklopilo. Na zasledovanju bomo tako imeli eno tekmovalko in tudi to je dobro," je sklenil Kos. Pojetova bi bila brez kazenske minute celo na robu dobitnic točk svetovnega pokala. In kako se bo zasledovanja v soboto lotila Erženova? "Sigurno ne tako kot prejšnje. Letos se mi vse zasledovalne preizkušnje enostavno niso izšle. Defenitivno bom razmišljala o streljanju in svojem teku, ne bom se ozirala na druge. Upam na čim boljši strelski nastop, v teku pa pričakujem, da me bodo tudi ostale punce potegnile naprej."

Izidi:
 1. Anastazija Kuzmina (Slk) 20:59,6/0
 2. Laura Dahlmeier (Nem) +33,9/0
 3. Vita Semerenko (Ukr) +41,4/0
 4. Lisa Vittozzi (Ita) +50,0/0
 5. Denise Herrmann (Nem) +50,6/1
 6. Selina Gasparin (Švi) +53,4/1
 7. Valj Semerenko (Ukr) +1:06,8/0
 8. Justine Braisaz (Fra) +1:13,0/1
 9. Maren Hammerschmidt (Nem) +1:15,1/1
10. Susan Dunklee (ZDA) +1:16,8/0
...
31. Anja Eržen (Slo) +2:03,0/0
73. Urška Poje (Slo) +3:11,6/1

Skupno po 6. od 22 tekem:
 1. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 223 točk
 2. Denise Herrmann (Nem) 207
 3. Anastazija Kuzmina (Slk) 205
 4. Justine Braisaz (Fra) 200
 5. Lisa Vittozzi (Ita) 193
 6. Julija Džima (Ukr) 189
 7. Marte Olsbu (Nor) 183
 8. Synnoeve Solemdal (Nor) 179
 9. Dorothea Wierer (Ita) 177
10. Valj Semerenko (Ukr) 170
...
56. Anja Eržen (Slo) 13

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.