Zimski športi

Po mrku pod Senčno goro, slovenski orli vendarle razprli krila, vseh sedem na tekmo v Garmischu, kvalifikacije Forfangu

Garmisch-Partenkirchen, 31. 12. 2017 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Le dan bo tekmi v Oberstdorfu so najboljši smučarski skakalci že zbrani v Garmisch-Partenkirchnu, kjer so bile na sporedu kvalifikacije pred drugo tekmo 66. novoletne turneje. Boj za zlatega orla je sicer na uvodni tekmi najbolje začel lanski zmagovalec Kamil Stoch. Na drugo tekmo prestižne turneje se je uvrstilo vseh sedem Slovencev, ki so prikazali zelo dobre skoke. Najdaljši je bil Jernej Damjan (134 m.), kvalifikacije in 2000 evrov je sicer dobil Norvežan Johann Andre Forfang.

Johann Andre Forfang je zmagovalec kvalifikacij Skoki Garmisch-Partenkirchna.
Johann Andre Forfang je zmagovalec kvalifikacij Skoki Garmisch-Partenkirchna. FOTO:
Prvi od Slovencev, ki se je soočil z olimpijsko skakalnico v Garmisch-Partenkirchnu je bil povratnik Domen Prevc, ki je zamenjal Jurija Tepeša, ki se ni izkazal na tekmi v Oberstdorfu. Najboljši slovenski skakalec lanske zime pa je uspešno prestal kvalifikacijski test. S skokom dolgim 125 metrov je tudi prevzel vodstvo v tistem trenutku. Kmalu za tem se je v dolino spustil Žiga Jelar, ki je na tekmi dan prej tudi prvič v karieri osvojil točke v svetovnem pokalu. In tudi on se je brez večjih težav (121,5 m.) uvrstil na drugo tekmo novoletne turneje. Tudi tretji slovenski orel je svojo nalogo v kvalifikacijah opravil z odliko. Tilen Bartol je s skokom dolgim 127,5 metra prehitel oba moštvena kolega in se brez težav uvrstil na tekmo, ki bo na novega leta dan. Še boljši je bil Timi Zajc. Skakalec, ki je bil najdaljši že na treningu, tudi v kvalifikacijskem skoku ni razočaral. Skočil je 130 metrov, kar je bila do tistega trenutka najdaljša daljava serije, prevzel vodstvo in se seveda zanesljivo uvrstil na tekmo. Da so bili slovenski orli odlično razpoloženi v kvalifikacijah je kot naslednji potrdil še Anže Semenič. S skokom dolgim 132,5 metra je preskočil tudi Zajca in celo poskrbel za dvojno slovensko vodstvo v kvalifikacijah Garmisch-Partenkirchna.  

Prevc hitro pozabil slab skok v Oberstdorfu
Kot predzadnji Slovenec je v kvalifikacijah nastopil Peter Prevc. Zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2015/16 je sicer turnejo začelo zelo slabo, saj se na tekmi v Oberstdorfu ni uvrstil med dobitnike točk. A slab nastop je hitro pozabil in se je zanesljivo uvrstil na prvo tekmo v letu 2018. S skokom dolgim 131 metrov je celo v tistem trenutku poskrbel za trojno slovensko vodstvo. Prevc je sicer za nekaj desetink zaostal za reprezentančnim kolegom Semeničem. Kot zadnji Slovenec pa se je z drugo nemško skakalnico na turneji soočil najvišje uvrščeni v svetovnem pokalu Jernej Damjan. In tudi zmagovalec tekme v Rukki ni razočaral. S skokom dolgim 134 metrov je bil najdaljši med slovensko sedmerico in se tudi sam zanesljivo uvrstil na tekmo, na kateri bo torej nastopilo vseh sedem orlov, ki nastopajo na novoletni turneji. 

Jernej Damjan je bil najboljši iz med slovenskih skakalcev v kvalifikacijah.
Jernej Damjan je bil najboljši iz med slovenskih skakalcev v kvalifikacijah. FOTO: Damjan Žibert

Forfangu kvalifikacije z daljavo dneva
O zmagovalcu kvalifikacij so po pričakovanju odločali favoriti. Izjemen skok (140,5 m.) je uspel Norvežanu Johannu Andreju Forfangu, kar je bila najdaljša daljava prvega dne skokov v Garmischu. Za njim so se razvrstili Stefan Hula, Dawid Kubacki, vodilni v svetovnem pokalu Richard Freitag, Junširo Kobajaši in vodilni skakalec turneje Kamil Stoch

Jernej Damjan kot najboljši Slovenec je kvalifikacije zaključil na osmem mestu, Semenič na devetem, Peter Prevc pa na desetem. Zajc je dosegel 16., Bartol 21., Domen 26., Jelar pa 34. izid kvalifikacij, kar seveda pomeni, da so se prav vsi slovenski skakalci uvrstili na tekmo. 

Pari slovenskih skakalcev v prvi seriji:
Domen Prevc (125 m.) - Piotr Žila
Žiga Jelar (121,5 m.) - Stefan Kraft
Tilen Bartol (127,5 m.) - Michael Hayboeck
Timi Zajc (130 m.) - Manuel Fettner
Anže Semenič (132,5 m.) - Evgenij Klimov
Peter Prevc (131 m.) - Roman Koudelka
Jernej Damjan (134 m.) - Vojtech Štursa

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
01. 01. 2018 10.12
+1
Dajmo Pero, zbudi se.
doktor_muc
31. 12. 2017 17.42
+4
damjan zna presenetit )))))
degenos
31. 12. 2017 16.18
-8
ah dej ne govor nemnosti ....
TAZONJA
31. 12. 2017 16.07
+9
Upam da jutri na Novega leta dan ponovijo današnjo lepo predstavo ali jo še celo polepšajo.