Zimski športi

Kvalifikacije pred SP v Oberstdorfu prestavljene

Obersdorf, 18. 01. 2018 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kvalifikacije pred svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih v Oberstdorfu so bile zaradi premočnega vetra odpovedane in jih bodo opravili v petek, ko je v popoldanskem času predvidena tudi 1. serija posamične tekme. V četrtek so opravili le prvo serijo treninga, drugega pa so odpovedali, kasneje pa tudi kvalifikacije.

Slovenske barve bodo branili branilec naslova Peter Prevc, Domen Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol. Slovenski trener Goran Janus je s seznama slovenske šesterice že po treningu prečrtal Žigo Jelarja, ki je tako ostal brez nastopa v kvalifikacijah in posledično tudi na tekmi. Na startnem seznamu za uvodni trening je bilo 54 tekmovalcev iz 16 držav.

Po prvi seriji treninga so zaradi močnega in spremenljivega vetra odpovedali drugega po vsega treh skakalcih. Tudi uvodna serija je potekala ob zelo spremenljivem vetru, saj je tudi ta del Nemčije ujelo neurje, poimenovano Friederike. Velika večina skakalcev je pristajala sredi doskočišča ali pa tudi višje, prek 200 m pa je poletela le enajsterica, od tega dva Slovenca.

Tilen Bartol je bil tokrat najboljši Slovenec z 12. mestom.
Tilen Bartol je bil tokrat najboljši Slovenec z 12. mestom. FOTO: AP

Kot prvemu je to uspelo Nemcu Richardu Freitagu, ki je opravil prvi skok po padcu sredi novoletne turneje (207 m). Največjo daljavo je dosegel Norvežan Daniel Andre Tande (223,5 m), sledili so Nemec Markus Eisenbichler (215 m), Poljak Kamil Stoch (214,5 m), Semenič in Norvežan Robert Johansson (211,5 m), Švicar Simon Ammann (208,5 m), Norvežan Andreas Stjernen (206,5 m), Avstrijec Stefan Kraft (204,5 m), Damjan in Norvežan Johan Andre Forfang (203,5 m).

Bartol je imel 12. dosežek (195 m), Peter Prevc 16. (188 m), Jelar 22. (181,5 m) in Domen Prevc 32. (171,5 m). Kvalifikacije pred svetovnim prvenstvom bodo pod streho skušali spraviti v petek, ko je v popoldanskem času predvidena tudi 1. serija posamične tekme.

"Že v nedeljo so nam izrezali tri polete, sedaj pa še dva. To ni najbolje, mogoče bi lahko naredili en trening več," je prepričan Peter Prevc.
"Že v nedeljo so nam izrezali tri polete, sedaj pa še dva. To ni najbolje, mogoče bi lahko naredili en trening več," je prepričan Peter Prevc. FOTO: AP

Trener slovenskih orlov Goran Janus je ob tem povedal: "Že včeraj na sestanku vodij ekip je bilo rečeno, da moramo biti potrpežljivi, ker bo mogoče lahko izvedena le ena serija, ker je bilo napovedano zelo slabo vreme. Veliko je bilo preizkušanja zaletnih mest, raven treninga ni bila tako nič posebnega. Tudi za petek in soboto je napovedan kar močan veter. Današnji dan gre v pozabo in jutri se vse skupaj začne."

Skakalec Peter Prevc, branilec naslova pa je ob tem dejal: "Grede na vreme zjutraj bi lahko vse skupaj izpeljali, pa se je vse obrnilo popoldne in potem zaradi vetra ni bilo skorajda nič od predvidenega. Že v nedeljo so nam izrezali tri polete, sedaj pa še dva. To ni najbolje, mogoče bi lahko naredili en trening več. Zaletišče je bilo zaradi dežja mokro in me je zmotilo ter sem se zamaknil v počepu. Vem, kaj moram popraviti in ni bojazni za jutri. Letalnica je 'nemška', ko je treba zelo odriniti in priti na višino. Jutri imamo še kvalifikacije, torej še en poskus, ki ne šteje za SP, razen če tako slabo skočiš, da ne moreš potem tekmovati na tekmi. Lahko pa bi danes preizkusil nove smuči, še ne vem, s katerimi bom nastopil, verjetno bom kar z novimi, ki sem jih testiral med vadbo v Planici."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebalvisvoju
18. 01. 2018 21.41
+2
jaz ne zastopim enega... toliko sponzorjev toliko tekem toliko skakalnic in samo 1 ali 2 imajo zascito proti burji in postavljene tiste tako rect zavese ob straneh... da bi nemoteno izvajali tekme.. res ne zastopim pa ni tako drago da tega ne morejo postavit... gledam vsako leto burja unici kar nekaj tekem.. neumnost velika in smesnica za to internacionalno skakalno zvezo...