Zimski športi

Lindsey Vonn se vrača: V Cortini je favoritinja Ilka Štuhec

Cortina, 17. 01. 2019 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška kraljica belih strmin Lindsey Vonn se bo po poškodbi kolena vrnila na tekmovalne proge ta konec tedna v "njeni" Cortini d'Ampezzo, kjer je doslej vpisala ducat zmag. Čeprav je rekorderka po številu zmag na progi Olympia della Tofane, je tokrat status prve favoritinje prepustila slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec.

Američanka po številu doseženih zmag lovi velikega Ingemarja Stenmarka.
Američanka po številu doseženih zmag lovi velikega Ingemarja Stenmarka. FOTO: AP
"Prevevajo me občutki vznemirjenja in sreče, saj bodo to moje zadnje tekme na Olympii," je Lindsey Vonn, s psičko Lucy v naročju, v sredo položila na srce predstavnikom medijev na novinarski konferenci v Cortini, kjer so jo tamkajšnji organizatorji počastili kot superzvezdnico, najprej z velikim aplavzom.
To bo prvo tekmovanje za Amerićčanko po premoru in bo v Cortini nadaljevala boj za rekordni niz zmag v svetovnem pokalu. Doslej je zmagala na 82 tekmah, rekorder Ingemar Stenmark iz Švedske jih ima 86. Štiriintridesetletna Vonnova zaradi poškodbe kolena od novembra lani ni mogla tekmovati.
S tem krajem, slikovitim prizoriščem in eno najlepših ter najbolj atraktivnih smukaških prog, ki se vije med vršaci, jo veže posebna in zelo tesna vez, je njeno drugo najljubše prizorišče po Lake Louisu. Na olimpijski progi delle Tofane je Lindsey Vonn, takrat še z dekliškim priimkom Kildow, vpisala svoje prve smukaške stopničke na tekmah svetovnega pokala, 18. januarja 2004. Teh je bilo nato na tej progi kar 20. Prvo zmago na Olympii je vpisala štiri leta kasneje. Pred štirimi leti je sledil prav v Cortini nov mejnik, z dvojčkom zmag je prišla do 63 zmag v svetovnem pokalu za rekord med smučarkami.

Lindsey Vonn
Lindsey Vonn FOTO: AP
Takrat jo je s tribun bodril takratni fant, zvezdnik golfskih igrišč Tiger Woods. Štiriintridesetletnica v tej sezoni še ni tekmovala zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknila novembra.
Mariborčanka Ilka Štuhec je bila deveta na prvem treningu smuka v italijanski Cortini d'Ampezzo. Za najhitrejšo, Norvežanko Ragnhild Mowinckel, je edina slovenska predstavnica zaostala 73 stotink sekunde. Druga je bila Avstrijka Tamara Tippler ( 0,06), tretja pa Francozinja Romane Miradoli ( 0,39).Mesto za Štuhčevo, na 10. mesto, se je uvrstila Američanka Lindsey Vonn ( 0,76).

Upala je, da bo nastopila v Lake Louisu, a se ni izšlo. Njen števec zmag stoji pri številki 82, dvanajst od teh je osvojila v Cortini, šestkrat na smukih in šestkrat na superveleslalomih. Od absolutnega mejnika Ingemarja Stenmarka (86) jo ločijo štiri zmage. "To je moja zadnja sezona, zato ne razmišljam o tem, da moram zmagati. Želim le smučati, kolikor dobro znam, in potem bom videla, kaj bo," si Vonnova ne želi ustvarjati prevelikega bremena pričakovanj. Čeprav je kasneje v svojem slogu povedala: "Želim uživati na mojih zadnjih tekmah v Cortini. Sem zelo vznemirjena, ampak, seveda, sem tukaj za to, da bi zmagala, kot vedno." "Moje telo mi govori, da ima dovolj. Zato ne obstaja možnost, da bi se vrnila nazaj prihodnje leto v Cortino kot tekmovalka. Želja je še prisotna, tudi motivacija, vendar gre za vprašanje fizike. Obstaja tudi življenje po smučanju. Letos bom tekmovala samo v hitrih disciplinah," razkriva Američanka, ki načrtuje tudi nastop na svetovnem prvenstvu februarja v Aareju. Status favoritinje tokrat prepušča prvi slovenski zvezdnici karavane: "Ilka Štuhec je po dvojni zmagi v Val Gardeni letošnja prva favoritinja, močna je tudi Tina Weirather. To bo en res zelo razburljiv vikend."

Lindsey Vonn je prepričana, da je Ilka Štuhec, zmagovalka zadnjih dveh tekem v hitrih disciplinah, favoritinja Cortine.
Lindsey Vonn je prepričana, da je Ilka Štuhec, zmagovalka zadnjih dveh tekem v hitrih disciplinah, favoritinja Cortine. FOTO: AP

Vonnova ima največ zmag na Olympii, a le Avstrijka Renate Götschl je januarja 2005 v treh dneh tekmovanja dobila vse tri tekme, dva superveleslaloma in smuk. Tudi Slovenke so med zmagovalkami Cortine. Ilka Štuhec je pred dvema letoma, v svoji šampionski sezoni, zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku. Tina Maze je bila štirikrat na stopničkah v Cortini, zmagala je enkrat leta 2014 na smuku. Alenka Dovžan je dobila superveleslalom leta 1994, zmago si je delila s Švedinjo Pernillo Wiberg. Špela Pretnar je bila leta 1995 tretja ne veleslalomu, Mojca Suhadolc pa je bila tretja na smuku leta 2000.

Danes bo v Cortini preizkus smukaške proge pred smukaškima tekmama v petek in soboto, v nedeljo bo še superveleslalom. Na startu treninga ne bo olimpijske smukaške prvakinje, domačinke Sofie Goggia, ki je konec minule sezone osvojila tudi smukaški globus.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
17. 01. 2019 14.56
-2
Hudič je kaj naredi vrhunski šport iz ženskega telesa. Taka je ko bodyguard. Ampak ne bi ji dosti računal...hehehehe
tedoVV2HCmedo
17. 01. 2019 13.28
+2
Kaj se ji posvečate? Ona je končala, vi pa vsake toliko napišete, da se vrača. A vam ameriški lastniki težijo, če ne pišete o njej??? Imate v upravi ali nadzornem svetu kakšnega Italijana, da redno pišete o Rossiju, ki tudi ne bo več zmagal?
SenecaLucius
17. 01. 2019 09.26
+5
Lindsey je luštna edino v kombinezonu in s kapo na glavi! Te razne kratke oblekice ji sploh ne pašejo!
xxdrgregoryhouse
17. 01. 2019 13.21
+4