Zimski športi

Mamica Marit Bjoergen na poti do olimpijskega rekorda: z novo zlato medaljo bi postala najuspešnejša vseh časov

Pjongčang, 18. 02. 2018 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveška smučarska tekačica Marit Bjoergen je v soboto osvojila svojo sedmo zlato olimpijsko medaljo in še z eno bo postala najuspešnejši zimski športnik vseh časov. Nihče ne dvomi, da ji to ne bo uspelo, niti trenutni lastnik rekorda, norveški biatlonec Ole-Einar Bjoerndalen.

"Da." Tako je na vprašanje, ali bo norveška ikona smučarskega teka končala svojo olimpijsko kariero kot najuspešnejši zimski športnik vseh časov, odgovorila Astrid Uhrenholdt Jacobsen, ena od štirih Norvežank, ki so v soboto za svojo državo pritekle zlato v štafetni tekmi 4 x 5 kilometrov. Trenutni rekord v tej kategoriji si lasti biatlonec Ole-Einar Bjoerndalen, ki si prav tako ne dela utvar.

"Neverjetna športnica je in osvojila bo še dve zlati medalji," je Bjoerndalen povedal novinarjem le nekaj sto metrov stran od biatlonskega centra v Pjongčangu. Ta je na igre v Južno Korejo pripotoval z ženo Darjo Domračevo, ki je istega dne osvojila srebrno medaljo na 12,5-kilometrski tekmi s skupinskim startom za Belorusijo.

Marit Bjoergen se lahko pohvali s 13 olimpijskimi medaljami.
Marit Bjoergen se lahko pohvali s 13 olimpijskimi medaljami. FOTO: AP

Bjoerndalenu se ni uspelo uvrstiti v norveško ekipo in ostaja na prvem mestu najuspešnejših zimskih športnikov z izkupičkom osmih zlatih, štirih srebrnih in ene bronaste medalje. Tako je lahko le gledal, ko se je Bjoergenova izenačila z njegovimi 13 medaljami (sedem zlatih, štiri srebrne in dve bronasti).

Sedemintridesetletnica iz Trondheima, ki je decembra 2015 povila sinčka Mariusa, je po sobotni tekmi postala prva ženska s sedmimi zlatimi olimpijskimi medaljami in potrebuje le še eno zlato medaljo, da postane športnik z največ medaljami v vseh 94 letih zimskih olimpijskih iger. Za to bo imela priložnost že kmalu. Nastopiti namerava na teku na 30 kilometrov s skupinskim startom, ki bo na sporedu zadnji dan iger v Pjongčangu, 25. februarja, verjetno pa tudi v ekipnem sprintu.

A spet ni hotela govoriti o rekordnih dosežkih v svoji karieri, ki traja že desetletje in pol, vključuje pa 18 naslovov svetovne prvakinje in 112 zmag na tekmah svetovnega pokala. "Ko še tekmujete, se pripravljate na naslednjo tekmo in ne gledate nazaj. Ko bom nehala teči, se bom ozrla nazaj," je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.