Zimski športi

Mladi Lei Einfalt z 20. mestom krstne točke

Davos, 20. 12. 2014 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Marit Björgen je zmagovalka tekme svetovnega pokala smučarskih tekačic v Davosu. Norvežanka je bila najhitrejša v tekmi na desetkilometrski razdalji v drsalni tehniki.

Na startu sta bili dve Slovenki. Za najboljši dosežek je poskrbela najmlajša Lea Einfalt, ki je z 20. mestom osvojila prve točke v svetovnem pokalu. Alenka Čebašek je bila 39. Marit Björgen je z novo zmago, v preizkušnjah na desetkilometrskih razdaljah prosto je vpisala še šesto zaporedno zmago, še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Branilka skupne zmage iz minule sezone Norvežanka Therese Johaug, ki ima tako kot rojakinja štiri zmage v tej sezoni, je tokrat zgrešila stopničke in je zasedla zanjo skromno šesto mesto (+ 39,9). Druga je bila nemška veteranka Nicole Fessel (+ 19,9), tretja pa Norvežanka Heidi Weng (+ 26,7). Norveške tekačice so nepremagljive letos, saj so nanizale že kar deset zmag v svetovnem pokalu, kar je rekord v ženskem delu karavane. Zadnja ne-Norvežanka na prvem mestu zmagovalnega odra je bila Američanka Kikkan Randall, ki je marca letos osvojila sprint v prosti tehniki. Slovenki sta vpisali polovični uspeh.

Marit Björgen
Marit Björgen FOTO: Reuters

Prvih točk v svetovnem pokalu se je veselila 20-letna Einfaltova, ki je v drsalni tehniki za zmagovalko zaostala 1:17,8 minute, kar je zadoščalo za 20. mesto, ki si ga bo zanesljivo zapolnila za celo življenje. Na zahtevni progi, ki za povrh leži še na visoki nadmorski višini, je Einfaltova začela zelo nadzorovano, na polovici proge je bila še na repu trideseterice, v cilj pa je pritekla dobrih 15 sekund za uvrstitvijo med deseterico. Petindvajsetletna Čebaškova je ostala zunaj trideseterice z zaostankom 1:59,7 minute. "Končno je šlo in sem zelo zadovoljna. Moram se zahvalit servisu za odlično pripravljene smuči," je bila po uspehu zadovoljna Einfaltova, ki je ob tem osvojila drugo mesto v razvrstitvi do 23. let, pred njo je bila le leto starejša Čehinja Petra Novakova. "Po minulem koncu tedna sem šla domov za tri dni, čeprav sem bila skeptična zaradi adaptacije na nadmorsko višino, a sedaj vidim, da sem se prav odločila, nazaj sem dobila energijo, saj sem po dolgi odsotnosti od doma že čutila domotožje. Proga mi ni bila ravno pisana na kožo, saj ni strmih klancev, a je proga bila vseskozi napeta in je bilo potrebno teči enojni korak, v katerem imam še rezerve. Vedela sem, da lahko zdržim celotno razdaljo, zato sem začela kar hitro, trenerji so mi na progi sporočali informacije, da sem hitra, zato sem v zadnjem delu še nekaj dodala. Sem perfekcionist, zato vem, da bi lahko določene odseke proge lahko še bolje odtekla, predvsem spuste," je pot k najboljšemu osebnemu dosežku opisala Einfaltova.

V nedeljski slovenski paradni disciplini sprintu bodo na startu štiri Slovenke. Slovenski favoritinji sta Katja Višnar in Vesna Fabjan, ki pa ju pestijo težave s prehladom oziroma virozo, ob njiju pa bosta nastopili še Alenka Čebašek ter Nika Razinger.

Izidi, ženske, 10 km prosto:
1. Marit Bjoergen (Nor) 24:57,7
2. Nicole Fessel (Nem) + 0:19,9
3. Heidi Weng (Nor) 0:26,7
4. Ragnhild Haga (Nor) 0:35,4
5. Claudia Nystad (Nem) 0:38,3
6. Therese Johaug (Nor) 0:39,9
7. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 0:46,1
8. Charlotte Kalla (Šve) 0:52,8
9. Krista Parmakoski (Fin) 0:54,1
10. Emma Wiken (Šve) 0:55,9
...
20. Lea Einfalt (Slo) 1:12,1
39. Alenka Čebašek (Slo) 1:59,7

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.