Norvežanke premočne v štafeti, Slovenke razočarale

Norveška ženska tekaška reprezentanca Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira in Marit Bjoergen je zmagovalka štafetne preizkušnje na nordijskem svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme. Druge so bile Švedinje, tretje pa Rusinje.

Slovenke Barbara Jezeršek, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek so razočarale, bile ujete za krog in ostale brez uvrstitve. Norvežanke so še enkrat več dokazale, da jim na tem prvenstvu skoraj ni enakih. Že v prvi predaji je Heidi Weng pobegnila in Therese Johaug predala z lepo prednostjo. A drobna Norvežanka je morala priznati premoč. Spet odlično razpoložena Poljakinja Justyna Kowalczyk, specialistka za tek v klasični tehniki, je Norvežanko ujela in predala kot prva. A nato so svojo kakovost spet pokazale tekačice iz dežele Vikingov, Steirova je v prosti tehniki spet naredila razliko in kot prva predala kraljici smučarskega teka Marit Bjoergen. Slednja je kmalu ujela tudi slovensko zadnjo predstavnico Alenko Čebašek, s čimer so Slovenke morale predčasno končati tek. Norvežanke so na koncu osvojile že 113. zlato kolajno na nordijskih SP in skupno že 301.

Bjoergnova je z današnjo zmago štafete postala tudi najuspešnejša posameznica svetovnih prvenstev, saj je osvojila že 18. kolajno. S tem je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe, ki je v karieri osvojila 17 kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega 14 zlatih. Bjoergnova ima v svoji vitrini 11 zlatih kolajn. Tudi njen rojak Bjoern Daehlie je v svoji karieri osvojil 17 odličij na svetovnih prvenstvih, od tega devet zlatih.

Marit Björgen

Marit Bjoergen (Foto: Reuters)

Slovenke niso imele svojega dne. Že prva predstavnica v klasiki Jezerškova je predala na 15. mestu, zaostanek pa je znašal minuto in 46 sekund. Višnarjeva, ki ji je klasična tehnika bližja, je nastopila nekoliko obolela in zaostanek se je še povečal. Fabjanova se je na pot s 15. mesta podala s štirimi minutami in 45 sekundami pribitka in Čebaškovi predala kot 15. A pribitek petih minut in 45 sekund ni napovedoval nič dobrega. Slovenke so bile ujete že kmalu po zadnji predaji, s čimer so morale progo zapustiti predčasno in so ostale brez uvrstitve.

"Od starta je šlo v redu, pravzaprav super, bila sem med šest. Potem pa, ko smo obrnile nazaj proti stadionu v klanec moškega sprinta, je Norvežanka potegnila, punce so imele tako frekvenco, da nisem zdržala tempa. Težko je bilo dvakrat teči v ta klanec, naredila sem najboljše, kar se je dalo. Forma ni 100-odstotna, sem vse bolj utrujena, a nimam česa obžalovati, mislim, da smo lahko zadovoljni. Smuči so bile fenomenalne, a je moj 'motorček že zmatran'. Na začetku je šlo fenomenalno, potem pa ni šlo," je po prvi predaji dejala Jezerškova.

Višnarjeva, ki je bila na tem prizorišču v klasičnem sprintu četrta, v ekipnem pa skupaj s Fabjanovo šesta, danes ni dobro tekla. "Meni je bilo danes zelo težko. Prvi krog sem se še nekako dobro počutila, vseskozi pred sabo imela tekmico, nato pa me je povsem zablokiralo in zelo težko sem sploh prišla do cilja. Pozna se mi bolezen, ki me je pestila, tudi tukaj nisem povsem zdrava," je povedala Višnarjeva.

Izidi, ženske štafete, 4 x 5 km (klasično + prosto):

1. Norveška 1:00:36,5
(Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira, Marit Bjoergen)
2. Švedska + 26,2
(Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag, Charlotte Kalla)
3. Rusija 45,8
(Julija Ivanova, Alija Ixanova, Marija Gušina, Julija Čekaleva)
4. ZDA 1:12,4
5. Finska 1:23,8
6. Francija 1:53,7
7. Nemčija 2:07,8
8. Italija 2:56,1
9. Poljska 3:35,0
10. Ukrajina 3:56,5
...
- brez uvrstitve:
Slovenija (ujete za krog)
(Barbara Jezeršek, Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev