Drugi športi

Nova razkritja v ruskem dopinškem škandalu: več kot 1000 športnikov vpletenih v sistematični doping, Rusi vse zanikajo

Bern, 09. 12. 2016 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA/Ž.L.
Komentarji
35

Kanadski preiskovalec Richard McLaren je razkril celotno neodvisno poročilo o sistematičnem dopingu v ruskem športu. Več kot tisoč ruskih športnikov je vpletenih v sistematični doping, med njimi tudi 12 takšnih, ki so na zimskih OI v Sočiju osvojili odličje.

Prav njegova raziskava, v kateri je razkril celoten sistem nepravilnosti in dopinških prekrškov, je bil eden glavnih razlogov za odločitev za začasni suspenz Rusije. To se je zgodilo letos poleti, Mok (Mednarodni olimpijski komite) pa je takrat začasno suspendiral ruske olimpijce in paralolimpijce.

Richard McLaren v svojem sporočilu razkriva, da je več kot tisoč ruskih športnikov vpletenih v sistematični doping, med njimi je 12 takšnih, ki so na zimskih OI v Sočiju leta 2014 osvojili odličja. med njimi so tudi štirje, ki so se okitili z zlatom. To je neverjetna številka, več kot tisoč ruskih športnikov in športnic v tridesetih športih je bilo vključenih v manipulacije z jemanjem dopinga in njegovim prikrivanjem. Z zlorabo so začeli leta 2011 in nadaljevali vse do leta 2015.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Športniki, trenerji in športni navdušenci so bili po zaslugi ruskih državnih organov zavedeni. V zaroti so sodelovali ruski uradniki v okviru ministrstva za šport, vanjo pa so bili vpleteni tudi ruska protidopinška agencija (Rusada), center za športno pripravo ruskih reprezentanc, protidopinški laboratorij v Moskvi in državna varnostna služba (FSB). Do kršitev in prikrivanj je prišlo že na poletnih olimpijskih igrah v Londonu, nadaljevale pa so se tudi na univerzijadi 2013, svetovnem atletskem prvenstvu 2013 in na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju," je na današnji novinarski konferenci dejal McLaren.

McLaren je poudaril, da je Rusija na olimpijskih igrah v Londonu osvojila 24 zlatih, 26 srebrnih in 32 bronastih medalj, vendar nihče od ruskih športnikov na dopinških testih ni bil pozitiven. "Vendar je ruska reprezentanca spravila na slab glas OI v Londonu kot nihče pred njimi, v kakšnem obsegu pa se je to zgodilo, verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Želja po osvajanju medalj je pri njih prevladovala nad etičnimi merili in niso spoštovali olimpijskih načel. Dolga leta so Rusi, ne da bi drugi to vedeli, goljufali na športnih tekmovanjih. Njihovi trenerji in športniki so se šli drugačno igro, prevarani so bili tudi številni navijači in gledalci in čas je, da se to zaustavi," je bil oster McLaren.

"Razpolagamo z dokazi, da je bilo več kot 500 pozitivnih rezultatov prijavljenih kot negativnih, vključno z rezultati nekaterih dobro znanih športnikov, katerih pozitivni testi so bili takoj ponarejeni," je dodal kanadski odvetnik. V svojem poročilu je tudi navedel, da je v Sočiju prihajalo do menjave urina pri ruskih športnikih, kar so dokazali pri dvanajstih dobitnikih olimpijskih medalj.

Mok je letos poleti odločitev o kaznih za ruske športnike sicer prepustil posamičnim panožnim zvezam, brez OI v Riu je tako ostalo sto ruskih športnikov, mednarodni paraolimpijski komite pa je bil bolj oster in je nastop na paraolimpijskih igrah v Braziliji prepovedal celotni ruski ekipi. Mok je ravno v sredo, 7. decembra, podaljšal sankcije proti Rusiji zaradi dopinškega škandala, ki ga je sprejela 19. julija.

Mok je obenem sporočil, da bo preučil celotno poročilo in se nato odločil, kako ukrepati. Ponudili bodo priložnost pojasnil ruskim športnikom in ruskemu Ministrstvu za šport in drugim s športom povezanimi organizacijami v tej državi. Vse dokaze bo IO Moka nato podrobno preučil in se potem odločal o nadaljnjih ukrepih.

Predsednik Wade Richard W. Pound
Predsednik Wade Richard W. Pound FOTO: Reuters

Rusi zanikajo očitke 

Rusko ministrstvo za šport se je odzvalo na zadnje obtožbe o državno podrtem sistematskem dopingu v športu. Danes so protidopinške oblasti namreč objavile drugi del poročila McLaren, Rusi pa že zagotavljajo, "da v državi ni bilo nikakršnega sistema, ki bi podpiral doping v športu" in da se bo država še naprej borila proti dopingu. Rusko ministrstvo je še zatrdilo, da bo podrobneje preučilo vse podrobnosti iz poročila McLaren. Kanadski odvetnik Richard McLaren je v svojem današnjem poročilu, objavljenem v Londonu, razkril, da je bilo več kot tisoč ruskih športnikov in športnic v tridesetih športih vključenih v manipulacije z jemanjem dopinga in njegovim prikrivanjem. Z zlorabami so začeli leta 2011 in nadaljevali vse do leta 2015, vanjo pa so bili vključeni tako tisti, ki so nastopili v poletnih kot v zimskih športnih panogah. V svojem poročilu je McLaren še enkrat potrdil, da so v zlorabi dopinga sistematično sodelovali ruski državni organi.

McLaren je poudaril, da je Rusija na olimpijskih igrah v Londonu osvojila 24 zlatih, 26 srebrnih in 32 bronastih medalj, vendar nihče od ruskih športnikov na dopinških testih ni bil pozitiven. Kot je dejal odvetnik, na Svetovni protidopinški agenciji razpolagajo z dokazi, da je bilo več kot 500 pozitivnih rezultatov prijavljenih kot negativnih, vključno z rezultati nekaterih dobro znanih športnikov, katerih pozitivni testi so bili takoj ponarejeni. V svojem poročilu je tudi navedel, da je v Sočiju prihajalo do menjave urina pri ruskih športnikih, kar so dokazali pri dvanajstih dobitnikih olimpijskih medalj. V prvem delu McLarnovega poročila sredi julija letos je bilo objavljeno, da je moskovski laboratorij prikril več sto pozitivnih dopinških testov v različnih športih pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Temu poročilu je sledila prepoved nastopa za številne ruske športnike na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, na paraolimijskih igrah pa Rusi niso smeli nastopiti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
10. 12. 2016 11.55
+1
Imam drisko - krivi so Rusi ( so mi povedali iz Washingtona)!
Ate_ist
09. 12. 2016 18.34
+1
zanima me, kaj bi odkrila WADA, v kateri bi bili člani samo predstavniki skupine BRIKS. Verjetno je vsem jasno, kdo se naslednjih nekaj letih ne bi smel udeleževati mednarodnih tekmovanj
290ktober
09. 12. 2016 16.19
+4
Nehajte širit skorumpirane ameriške agencije in njihove laži! WADA je skorumpirana !
Zverina56
09. 12. 2016 15.28
+6
kaj pa američani? :D a oni so čisti kot solza? :D phahaha, teli dopisniki na 24ur pa so eni pajaci, ki ne znajo drugega kot pisat tist kar jim narekujejo tam čez lužo :) videlo se je kako so nastrojeni proti rusom in tudi protu Trumpu, kjer so vsako uro objavili novico katera bi morala po njihovem mnenju škodovati Trumpu pred volitvami, a na koncu so popušil kosmat jajc od bika :D
INFP
09. 12. 2016 16.20
+1
NOVA NOVICA. A ne znaš brat. Za Američane vedo zdaj pa je prišla NOVA novica
dostojevski II
09. 12. 2016 14.39
+5
Ruska hekerska organizacija Fancy Bears Hack Team trdi, da je pridobila dostop do zaupnih dokumentov Mednarodne protidopinške agencije (WADA), ki razkrivajo domnevno uporabo nedovoljenih poživil med ameriškimi športniki. Hekerji naj bi pridobili obremenilne dokaze, da je WADA dopustila jemanje prepovedanih poživil teniškima igralkama Sereni in Venus Williams, pozitivna pa naj bi bila tudi ameriška gimnastičarka Simone Biles, ki je v Riu de Janeiru osvojila štiri zlate kolajne. ''Po natančnem pregledu baze podatkov smo ugotovili, da je bilo pozitivnih na ducate ameriških športnikov. Dobitniki olimpijskih kolaj v Riu so redno uporabljali nezakonita poživila, ki so jih opravičevali z dovoljenji za uporabo v terapevtske namene. Z drugimi besedami, dobili so dovoljenje za doping,'' so zapisali pri organizaciji Fancy Bears in dodali: ''Kot predvideno, so ZDA dominirale na olimpijskih igrah 2016 s 46 zlatimi, 37 srebrnimi in 38 bronastimi kolajnami. Reprezentanca ZDA je bila dobra, a nepoštena.''
JApajaDAja
09. 12. 2016 15.13
+1
Ate_ist
09. 12. 2016 18.37
+1
Fancy Bears Hack Team ni ruska organizacija. in podatke so pridobili od neznanega člana WADA, se pravi da je znotraj WADA nekdo, ki mu gre zaradi laganja te organizacije že na bruhanje.
JApajaDAja
09. 12. 2016 13.39
+11
"novinarji" tega spleta so pa tako anti-rusko nastrojeni, da je prav neverjetno! kje je vaš "novinarski kodeks" ali pa so na delu le , slabo, plačani večni študenteki! nekaj objektivnosti bi pa vseeno morali upoštevati! še sreča, da za aktualne, dnevne novice beremo še druge portale-pa ne v slo!
290ktober
09. 12. 2016 13.55
+6
Ate_ist
09. 12. 2016 18.38
+2
"novinarji" ste za nekaj centov pripravljeni napisat vse. Dobesedno vse, tudi kako se vaše sorodnice ...
jps28
09. 12. 2016 13.37
+5
Baje pa ameriške športnike sploh ne smejo kontrolirat.
piko2263
09. 12. 2016 13.39
+5
saj tudi policaji vedo kdo so redni pijanci za volanom že na daleč ko registrsko vidijo, vedo koga ustaviti in koga ne...
JApajaDAja
09. 12. 2016 13.40
+3
vsi usa športniki so na kamilicah in bar kavi!
JApajaDAja
09. 12. 2016 14.14
+2
čakam na "neodvisno" komisijo, ki bo malo prerešetala usa športnike-morda bi vb bila "primerna"!?
piko2263
09. 12. 2016 13.35
-8
To je normalno za komunistične države. Tam so že majhne oroke pomojem dopingirali v osnovnih šolah. Saj je en film, ki je opisoval živčjenje čehoslovaške športnice od malega pa do konca kariere, se je reva morala briti dlake skoraj vsak dan, bila kot jeti.... noro kaj počno te komunisti, samo da bi dokazali svojo prvlado, kao komunizem je najboljši... bolano
jps28
09. 12. 2016 13.38
+5
Rusija pa že dolgo ni več kumunistična država.
piko2263
09. 12. 2016 13.43
-5
jps28, krave se ti smejejo, poglej čez okno..
Aven
09. 12. 2016 13.16
+5
Rusi - so še konzervativni - stari način. Na dopingu so jih dobili - ker so spremenili pravila in dodali substance - ki so jih uporabljali skoraj izključno Rusi. Narejene pa so v baltskih državah. Po drugi strani pa je cela lista športnikov na zahodu - ki ima dovoljenje za jemanje - hujših pripomočkov - za zdravje seveda. Da o Amerih spoh ne rečem - genski doping - ga je zelo težko dokazati. Bo Rusija lepo stvar spravila v red - problem bo pa ostal. Ostali ne bodo sledili temu.
JApajaDAja
09. 12. 2016 13.27
+8
torej, "samo" ruski športniki so (bili) dopingirani-še sreča, da za usa ne veljajo ta pravila, ker bi ostali brez enega "vrhunskega" športnika v tem kratkem obstoju zavojevalcev tega kontinenta!
Ramzess
09. 12. 2016 13.16
+3
Skratka, vsi so krivi, dokler ne dokažejo (vsak zase) nasprotno.
mkug5g
09. 12. 2016 13.07
-7
to bo naše levičarje zelo ujezilo
Bald
09. 12. 2016 13.17
+7
sploh ne, ruski športniki imajo bolj malo povezav z levico
Apa?51
09. 12. 2016 13.06
+11
Rusi edini krivi kajne,ha ha
tedoVV2HCmedo
09. 12. 2016 12.59
+16
V Ameriki tega seveda ne smejo delati, čeprav tam ni nič manj dopinga.
tedoVV2HCmedo
09. 12. 2016 13.02
+5
Nikoli ne bo konec hladne vojne. Zdaj bo še Putin plačal za enako (zlagano?) raziskavo za ameriški in evropski doping.
TNT4U
09. 12. 2016 13.04
+6
V Ameriki bodo to odkrili po 10 letih ali celo kasneje, ko bo že vse mimo (kot se je to zgodilo pri Armstrongu). Dokler zmagujejo jih ne sme nihče preganjat !
JApajaDAja
09. 12. 2016 13.29
+4
še sreča, da so usa atleti in atletke (šprinterji) "bili" na kamilicah!
Cisto na hitro
09. 12. 2016 12.55
-14
Sovjeti pač. Z lažjo, prevaro, nasiljem.
Aven
09. 12. 2016 13.18
+7
Daj potegni dol spisek športnikov (zahodnih) ki imajo dovoljenje za jemanje prepovedanih substanc. Poglej na Wikileaks.
290ktober
09. 12. 2016 12.44
+19
Doping Wada je pod kontrolo Hillary in širi neresnice in kaži in hkrati ameriškim športnikom uradno dovoljuje doping kot ,da so vsi bolani… ja ja kdo jim še verjame!
felixkp
09. 12. 2016 12.49
+5
Zdaj bo itak Trump kapo in bo opustil vse obtožbe. Samo še malo je za počakat, da pride MOK na vrsto. Potem ne bo več težav, itak bo vse dokaze enostavno zakuril in bo.
JanzeLjj
09. 12. 2016 12.41
+15
Se pravi, da je murikancev najmanj deset krat toliko??? :)))
290ktober
09. 12. 2016 13.11
+3
Desnica boli
09. 12. 2016 12.40
-12
Nova razkritja v ruskem dopinškem škandalu: več kot 1000 ruskih športnikov vpletenih v sistematični doping 0 KomentirajPošljiTiskaj Velikost pisave Bern, 09.12.2016, 12:36 | T.Š./STA Kanadski preiskovalec Richard McLaren je razkril celotno neodvisno poročilo o sistematičnem dopingu v ruskem športu. Več kot tisoč ruskih športnikov je vpletenih v sistematični doping, med njimi tudi 12 takšnih, ki so na zimskih OI v Sočiju osvojili odličje. Prav njegova raziskava, v kateri je razkril celoten sistem nepravilnosti in dopinških prekrškov, je bil eden glavnih razlogov za odločitev za začasni suspenz Rusije. To se je zgodilo letos poleti, Mok (Mednarodni olimpijski komite) pa je takrat začasno suspendiral ruske olimpijce in paralolimpijce. McLaren v svojem sporočilu razkriva, da je več kot tisoč ruskih športnikov vpletenih v sistematični doping, med njimi je 12 takšnih, ki so na zimskih OI v Sočiju osvojili odličja. med njimi so tudi štirje, ki so se okitili z zlatom. Predsednik Wade Richard W. Pound Predsednik Wade Richard W. Pound (Foto: Reuters)