Zimski športi

Odločitev sodišča ni pokvarila Tininega razpoloženja: 'Jasno je, da je to krivica, a kar te ne ubije, te ojača!'

Zagreb, Maribor, 06. 01. 2017 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnja tekma v profesionalni karieri Tine Maze je pred vrati. V Mariboru se pripravlja pravi praznik alpskega smučanja, na Pohorju pa bo poleg najboljših smučark te sezone Ilke Štuhec in Ane Drev vse v znamenju Črnjanke, ki se bo poskušala kljub visoki štartni številki še zadnjič vmešati v boj za najvišja mesta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mazejeva med smučarskimi legendami
    02:15
    Iz 24UR: Mazejeva med smučarskimi legendami
  • Izjava Tine Maze po ekshibicijski tekmi v Zagrebu
    00:55
    Izjava Tine Maze po ekshibicijski tekmi v Zagrebu
  • Iz 24UR: Alberto Tomba o Tini Maze
    01:43
    Iz 24UR: Alberto Tomba o Tini Maze
  • Iz 24UR: Evropa v ledenem oklepu
    02:38
    Iz 24UR: Evropa v ledenem oklepu

Maribor je v pričakovanju 53. izvedbe Zlate lisice. Tekmovanje alpskih smučark za točke svetovnega pokala na Mariborskem Pohorju je v znamenju najverjetneje zadnjega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov Tine Maze v tekmovalnem športu. Mazejeva si želi, da bi se vsi imeli lepo in se veseli zgolj že tega, da bo začela tekmo. Pred Mariborom se je Mazejeva skupaj s partnerjem in vodjem njene šampionske ekipe Team to aMaze Andreo Massijem kot posebna povabljenka udeležila prireditev v sklopu ženskega in moškega slalomskega tekmovanja na zagrebškem Sljemenu, na katerem so Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo in Italijana Manfreda Mölgga okronali za novo snežno kraljico in novega snežnega kralja. V središču Zagreba so med tekmama pod pokroviteljstvom Mednarodne smučarske zveze (Fis) pripravili revialno tekmo največjih zvezdnikov tega športa v počastitev 50. obletnice svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na tekmi, ki ni imela tekmovalnega značaja, so nastopili šampioni šampionov, zmagovalci skupnega seštevka svetovnega pokala, lastniki velikih kristalnih globusov, med njimi kot edina Slovenka Mazejeva. Ta je ponosna, da je bila del takšne družbe.

"To je rezultat tega, kar sem naredila, saj če ne mi ne bi uspelo v svetovnem pokalu, kot mi je, ne bi bila med to druščino. Bom rekla, da je zaslužena čast in ni ne vem kakšna utopija. Ampak ko si tam, med temi ljudmi, ki so ti bili vzorniki, je to ... nekako podoživljaš te idole, ki jih imaš kot otrok, kot mladostnik, in ko jih vidiš tam, je toliko zgodb za povedati, da je bilo res užitek biti z njimi," je povedala Črnjanka. Nastopilo je 18 smučarskih legend iz vseh obdobij, med njimi Janica in Ivica Kostelić, legendarni Jean-Claude Killy, Karl Schranz, Annemarie Moser-Pröll, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lisa-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl, Pernilla Wiberg, Nicole Hosp in Marcel Hirscher. Na vprašanje, ali je Mazejeva iskala njihove avtograme, ali so oni želeli njenega, je odgovorila: "V bistvu se je začelo tako, da je Ivica (Kostelić) prvi prišel s čelado in pisalom in začel spraševati po vrsti, jasno, če se mu podpišemo na čelado. In mislim, da je s to čelado tudi tekmoval v četrtek na Sljemenu. In potem sem tudi jaz, istočasno, ko je Ivica vprašal mene, njemu rekla: 'ja, prosim lepo, dajmo še na mojo', in potem je bil to kar en vlak, ki je potegnil vse za sabo. In zdaj imam pač vse podpise vseh teh ljudi, ki so krojili svetovni vrh." Mazejevo so v Zagrebu, na Sljemenu sicer nikoli ni slavila zmage, vedno zelo dobro sprejeli, kot da bi bila hrvaška in ne slovenska tekmovalka. Zato ne preseneča, da je bila med tistimi, ki so prvi preizkusili slalomsko progo pred začetkom nastopov tekmovalcev na četrtkovi moški tekmi. Po progi se je zapeljala s kamero in preverila slalomsko postavitev.

Slovenska šampionka je po druženju s Tombo (desno) in ostalimi velikani alpskega smučanja priznala, da je uživala kot že dolgo ne.
Slovenska šampionka je po druženju s Tombo (desno) in ostalimi velikani alpskega smučanja priznala, da je uživala kot že dolgo ne. FOTO: Damjan Žibert

"Vedran (Pavlek) me je že lansko leto vprašal, če bi vozila tukaj, potem pa je bila lani tekma odpovedana. Seveda, po dveh letih je to še bistveno težje. Kljub temu, da sem vseeno malo trenirala za Maribor in da sem bila več na smučeh, je bil to moj prvi slalom po dveh letih. Je bilo kar zahtevno priti gor in se spustiti po tej dolgi progi. Ampak mislim, da mi je dobro uspelo, ljudje so bili navdušeni, tako da sem jaz tudi," je pojasnila Mazejeva. V Mariboru bo prvič tekmovala po Meribelu marca 2015: "Pripravljala sem se toliko, da sem malo smučala, ne trenirala kot prej, to absolutno ne, tako da nisem v takšni formi kot prej. Nič, veseli me že to, da grem na start, da bodo ljudje, ki so bili z mano celo kariero, tudi tam. In navijači in vso to vzdušje ... Upam, da bo krasno in da se bomo imeli 'fajn'." Priprave na poslovilni nastop niso bile niti najmanj neresne, kot bi se morda zdelo. Med pripravami je prišel njen serviser pri Stöckliju Andrea Vianello, z nasveti je pomagal tudi nekdanji trener Livio Magoni, kar pomeni, da se je znova oblikovala šampionska ekipa: "Ti ljudje so vedno na voljo in so pripravljeni pomagati v okviru svojih možnosti, jasno. Oni imajo zdaj svoje ekipe in se jim jaz prilagajam bolj kot oni meni, ampak so mi vedno odprta vrata in to je lepo."

Mazejeva peripetij s svojo poslovilno tekmo ne želi pogrevati. Tik pred mariborsko tekmo ni bila uspešna z zahtevo, da se ji prizna status poškodovanke, na podlagi česar bi bila na startu na začetku nastopajočih med najboljšimi veleslalomistkami, kamor je sodila pred tekmovalnim premorom. Po dogovoru s Smučarsko zvezo Slovenije bo nastopila v bundi brez sponzorskih našitkov ali napisov: "Bom zelo na kratko končala to stvar, kot ponavadi: 'Kar te ne ubije, te ojača!' To je moj moto vedno, ko se stvari ne dogajajo tako, kot si želim jaz, in to je samo šola in bom po tem samo boljša." Mazejeva bo nastopila po prvi trideseterici na startu 1. vožnje, po vsej verjetnosti s startno številko 32. "Mah, to ne more vplivati na moje počutje, jasno, da je to krivica, bomo skušali dokazati kasneje, da je to krivica, zdaj ni časa za to," je sklenila lastnica 26 zmag v svetovnem pokalu, večkratna olimpijska in svetovna prvakinja, ki je v Mariboru 2. januarja 1999 debitirala v svetovnem pokalu, 4. januarja 2002 pa prvič stopila na zmagovalni oder. V petek opoldne je Mazejeva prek družbenih omrežij navijačem (vključno s poljubčkom) navdušeno sporočila: "Mariboooor!!! Mesto, ki ima naravno smučarsko progo. Tako sem vesela in navdušena, da se jutri vračam na štart. Se vidimo!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
06. 01. 2017 16.55
+3
Bravo sodišče !!!!!!!!!!!!!!
fiftgear
06. 01. 2017 19.35
+0
Mauzahecmauzares
06. 01. 2017 20.16
+2
jutr bos pa tarnal nad ne pravico sodisc ko ti bo zena vse pobrala
periot22
06. 01. 2017 21.12
+1
Pluvači bolani ste! Ni vam pomoči!!!!!!!!!!!
saturnsky23 saturnsky23
06. 01. 2017 21.24
+0
periot. Ma povej kaj vidiš pri tem drsanju. A ni vseeno ali pride sekundo prej ali pozneje v dolino. Kaj sploh vidiš, kakšna je razlika. Obrni na nogomet Pravkar igra Manchester C.
mita1
06. 01. 2017 16.18
+3
Vse je krivica kar ni po njeni volji. Tako se vidi čigava fenica je ,tudi Kalimerotu je stalno dela le krivica.
tedoVV2HCmedo
06. 01. 2017 15.27
+3
Oštir, naredi takšno anketo: "Bo Tina Maze prišla v finalno vožnjo na letošnji Zlati lisici?" Jaz bom izbral "Ni šans".
aveeeeeee
06. 01. 2017 15.13
-5
se vi zavedate d dokovic v enem letu zasluz za cel lajf ???????????in d loh zivi celo familijo (zeno ,otroka,starse,brate,..)
sagesse
06. 01. 2017 15.15
+2
aveeeeeee
06. 01. 2017 15.25
-2
tedoVV2HCmedo
06. 01. 2017 15.40
+4
Pač smučarski skoki niso nek poudarjen šport. Saj če se pogleda realno, vsi skoki so enaki, vsi se enako spustijo po klancu, v zraku se vsi držijo v isti pozi in poskusijo pristati v telemarku. Cel nastop vsakega skakalca traja manj kot 10 sekund. Eno minuto se potem kaže posnetke in čaka na rezultat. Skoke bi se lahko naredilo dosti bolj živahne, npr. da bi bil skupinski spust ali da bi se igralo kot playoff, v katerem bi jih bilo 64 najboljših iz kvalifikacij.
aveeeeeee
06. 01. 2017 15.42
+2
24kurr
06. 01. 2017 17.01
+2
periot22
06. 01. 2017 21.12
-1
bus303
06. 01. 2017 14.49
+7
Dajmo začet zbirat za Tino, da ne bo lačna uboga para.
tedoVV2HCmedo
06. 01. 2017 15.43
+2
Saj ji bo dal kaj Pahor, če bo ona "dala" kaj njemu.
Karantanija
06. 01. 2017 14.27
-5
Nekateri portali pišejo, da se je odločila nadaljevati kariero še dve leti. Če je tako, potem sem za to, da dobi ta denar! Pravično in prav bi bilo. Za en spust pa seveda ne ....
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.30
-4
sagesse
06. 01. 2017 15.13
+1
jankoa//Kdo bi ji dal ta denar?? smučarska zveza niti centa!! Pa od kje te nebuloze??Sploh ne veste poante vsega!! Milka in rauch bi bila generalna sponzorja prireditve in vsak od njiju bi plačal po 500.000 eu..od tega 10 % tini maze,ker sta njena osebna sponzorja,kar sta insistirala milka in rauschTako pogodbo so naredili z smušarsko zvezo slovenije.Ko je rausch kontaktiral massija,če je pogodba ok,on ni vedel nič o tem....in potem se je zgodba začela razpletati z medijskimi spini SZS,kako tina maze zahteva denar za nastop v dresu slo reprezentance.To je bistvo vsega in ne razumem odziva javnosti.Ko sta milka in rausch videla,kakšno svinj.... so naredili na SZS,sta oba odstopila od pogodbe in plačala pogodbeno kazen,vsak po 30.000 eu in tina bo nastopala brez sponzorjev na dresu,kar je bila njena zahteva,da se neha v javnosti govoriti,kakšna materialistka je in podobno....... od kje imate vi vsi te dezinformacije??.......
aveeeeeee
06. 01. 2017 15.15
-2
sagesse dej mal stop z oblakov !!!smucanje ni tenis !!
sagesse
06. 01. 2017 15.16
-2
šmajser1
06. 01. 2017 14.21
-3
TINA TI SI NASA SAMPIONKA!
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.27
-5
šmajser1
06. 01. 2017 14.27
+1
periot22
06. 01. 2017 21.14
Mungos2
07. 01. 2017 10.29
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.15
-5
kva je ta mazejeva neki naduta !!zenska zasluz 743k !!!dokovic zasluz 54 mio pa cist preprost fant
šmajser1
06. 01. 2017 14.21
+2
laycan
06. 01. 2017 14.21
+6
laycan
06. 01. 2017 14.23
+3
Google ne najde dokovica...me pa res zanima kdo je to.
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.24
-1
drimtim
06. 01. 2017 14.27
+3
še google ne najde dokoviča,moniki je pa kaseto navilo
murkecc
06. 01. 2017 14.00
-1
Gremo Tinaaaaaa!
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.04
-3
juznaka dokovic in ibrahimovic jo loh kupta
laycan
06. 01. 2017 14.17
+3
ibrahimović,je šved,igra za švedsko izbrano vrsto,toliko ka te malo razsvetlim.
laycan
06. 01. 2017 14.20
+2
rodil se je na švedskem malmo,če se ne motim.
NiVzdevka76
06. 01. 2017 13.38
+3
Lušn se z lisičko slikat.... :))))
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.33
-5
tinna maze nima tok dnarja kokr vi mislte !!!!
bondjanez
06. 01. 2017 13.37
+5
Pa vec koker ti mislis. Je treba bilance pogledat.
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.41
-1
drimtim
06. 01. 2017 13.42
+1
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.44
-4
dokovic 54 mio !!!tud ce neb dokovic to zasluzu .je useen mizerija da tok zasluzis !!!prevc 228k lan pa je bil najboljsi skakalec na svetu !!!!mizerija je to
Z.I.Z.U.
06. 01. 2017 14.06
+3
Vredu.. razumemo da si otroček s posebnimi potrebami.. zdaj še pa ti razumi pa nehaj smetit s tem kolko kdo zasluži.. in temu kar ti praviš mizerije.. to je takšna mizerija ki je ti nikoli ne boš videl/a v celem življenju.. če si pa vesel/a za katerega koli športnika ki veliko zasluži.. si pa resnično zelo skromen/a.. da te to osreči... da pa denar ni vse boš pa ugotovila ko boš dala noge narazen pred enim bogatunom :)
laycan
06. 01. 2017 14.08
+2
kot si napisal,je pač otrok,in če ga to osrečuje ga kar naj...itak se v zivljenju ni videl 500 eur.tako da....
aveeeeeee
06. 01. 2017 14.09
-2
hahhaha denar je sportnikom se kako pomemben !!!!!!tko da ne bluzi zizu
laycan
06. 01. 2017 14.13
+6
Z.I.Z.U.
06. 01. 2017 14.26
LAC
06. 01. 2017 13.19
+10
TINA BI MORALA VOZITI SVOJO ZADNJO VOŽNJO KOT PREDTEKMOVALKA PA BI IMELA IZVRSTNO ŠTARTNO ŠTEVILKO!
Sashka Saša
06. 01. 2017 13.16
+4
Upam da sploh ne pride do cilja ker prevec polna sebe
Mauzahecmauzares
06. 01. 2017 13.40
+3
nekatere so polne same sebe , nekatere so polne plastike, silikonov, boteksa, lasnih vlozkov ....vse rabijo sponzorja je tako Saska
Mungos2
06. 01. 2017 14.08
+1
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.14
-5
mazejeva je hotla 90k !to ji njena prijateljica janica nmore dt ker nima !!!loh ji pa dokovic da v sekundi !!tok o tem
enakostzavse
06. 01. 2017 13.16
+8
Ti maš edino srečo v življenju, da neumnost in zaos talost ne bolita !
drimtim
06. 01. 2017 13.17
+0
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.24
-4
janica nima velik dnarja !!!dokovic se kopa v njemu
korintos23
06. 01. 2017 13.13
+0
Jaz se pa bojim da v Maribori ne bo do konca proge izpeljala, enim se je hudo zamerila.
vamos99
06. 01. 2017 13.16
+3
jp...tistim, ki bodo vse razbili, pa žvižgal pa metali iz za monitorja
šmajser1
06. 01. 2017 14.22
+2
Korintos jaz se pa bojim, da tebe in se nekatere tu nikoli ne sreca pamet!
Mauzahecmauzares
06. 01. 2017 13.13
+1
pa se da poslusa Frank Sinatro ...zenska po mojem okusu...
korintos23
06. 01. 2017 13.14
+1
Amritaya
06. 01. 2017 13.12
+3
Namesto Casa bi ji dovolil in priznal status poškodovane športnice, ker z vsem kar ta ženska govori in kar kaže z njenimi dejanji, je morala fajn z glavo nekam butnit in se pri tem hudo psihološko poškodovala
fiftgear
06. 01. 2017 16.20
+3
njej ni pomoči, ona je patološki lažnivec
fortee
06. 01. 2017 13.07
+1
hahaha,... je brala komentarje kolk so jo vsi napadli in jo imajo dost,... pa je mogla mal omilit zadevo :)
RavnateljSole
06. 01. 2017 13.25
+0
neki tazga bo res, Tomba je legenda! Ni meu nekih prisepetovalcev in se ni zgovarjou na neke neznane kirurske posege ampak je suvereno delal kar je pac zmogu. Ne pa kot Tina z nevem koliko odvetniki po toci zvoni, ko je prekasno, toni uredu. Se malo pa bo mimo to medisko bombardiranje. Pa upam vseeno da odpelje dobro, kolk se da po dveh letih penzije, otrocka pa se cakamo, bomo tud kake spagete z morskimi sadezi skuhal in sampanjc bo se zmeri :)
Mauzahecmauzares
06. 01. 2017 13.38
+3
zato se pa Tomba iz spostovanja do nje slika z njo ne stabo....
den456
06. 01. 2017 13.07
+0
Zanimivo je kako neki kavč-slovenclji žalijo Rossija, Tino, Prevce, skratka vse ki so v svoji karieri nekaj dosegli. Hudo je, če je vaš največji uspeh, da vam mama prinese pivo do kavča, ker se še hodit niste dobro naučili. Vseeno pa vam vaši kompleksi ne dajejo pravice, da žalite nekoga, ki je uspel. Pa na zdravje ob naslednjem pivu, ko boste ubijali svoje komplekse.
aveeeeeee
06. 01. 2017 13.08
-6
??????????a ti ves d prevc zasluz 228k ?????mizeriija
revolucija_mb
06. 01. 2017 13.13
+1
Torej tudi za naše gospodarstvo in vso situacijo, kriviš ljudi na kavču ? Torej vse s čimer se Slovenci ne znajo poistovetit je po novem faušija ? Daj ne bluzi, požrešna je in sceno dela za na konec, ki je NOBEN ne dela, ok ? To so dejstva !
fortee
06. 01. 2017 13.14
+4
revolucija_mb
06. 01. 2017 13.15
-3
enakostzavse
06. 01. 2017 13.19
+0
den456, Rossija ? Od kdaj pa je tale Slovenc ? Nekam pogosto govoriš o kompleksih. Slučaj ali nuja ?
enakostzavse
06. 01. 2017 13.21
+1
aveeee, je pa nekaj več kot 5400, katere dobiš na leto od sociale.
den456
06. 01. 2017 13.40
+0
Nikjer nisem napisal, da je Rossi Slovenec, je pa veliko dosegel in je zato trn v peti kavčarjem. In ja, za stanje v gospodarstvu ste krivi kavčarji, ki vlečete socialno. Če bi hoteli delat, je dela dovolj za vse.
Malamiška
06. 01. 2017 13.01
+7
Komaj čakam,da bo ta cirkus gotof!
vamos99
06. 01. 2017 13.12
+0
Poklič policijo! Očitno te nekdo sili klikat na stvari, ki te ne zanimajo...pa to...