Zimski športi

Olimpijskih sanj za Flisarja (še) ni konec: Dovolj sem nor, da kariero povlečem do naslednjih iger!

Pjongčang, 21. 02. 2018 05.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar je olimpijsko tekmo v Pjongčangu končal v polfinalu. Mariborčan je bil peti v kvalifikacijah, nato pa zanesljivo osvojil še prvo in drugo mesto v skupini. V polfinalu sta bila zanj nato premočna Kanadčan Brady Leman in Švicar Marc Bischofberger, prvi in drugi iz kasnejšega finala.

Najboljši slovenski smučarski krosist Filip Flisar se je na olimpijski preizkušnji v Pjongčangu moral zadovoljiti z uvrstitvijo v mali finale, kjer je Mariborčan razočaran lovil tolažilno peto mesto. Flisar je sicer v svoji polfinalni skupini dobro startal, a nato kmalu padel na tretje mesto, kljub borbi pa se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim mestom polfinala.

Flisar (na fotografiji med sredinim programom) je ušel padcu, številni kolegi pa niso imeli te sreče.
Flisar (na fotografiji med sredinim programom) je ušel padcu, številni kolegi pa niso imeli te sreče. FOTO: Stanko Gruden/STA

Štajerec je v malem finalu olimpijskega krosa nato zasedel tretje mesto za Švicarjem Arminom Niedererjem in Francozom Arnaudom Bovolento. V finale sta iz polfinala s Flisarjem napredovala Kanadčan Brady Leman in Švicar Marc Bischofberger, ki sta kasneje osvojila zlato oziroma srebro. Brona se je razveselil ruski olimpijski športnik Sergej Ridzik.

Trije v dolino na nosilih
Znova atraktivno tekmo smučarskih krosistov je torej dobil 31-letni Kanadčan Leman. Ta je sicer slabše startal, a nato izkoristil padec Ridzika in rojaka Kevina Druryja, prišel v ospredje in vodstva ni več izpustil iz rok. Za Lemana je to prvo odličje z največjih tekmovanj, čeprav je leta 2010 in 2016 že blestel na igrah X-Games.

Tekma je postregla s kar precej padci, tri smučarje so morali zaradi trdih pristankov, potem ko jih je na skokih katapultiralo visoko v zrak, v dolino prepeljati z akiji in motornimi sanmi. Pomemben je bil startni moment, saj so si tekmovalci po skoku iz startne hišice pridobili pomembno hitrost, ki so jo morali nato že čez prve grbine zadržati in si pri tem pomagati še z odrivanjem na palice.

"Lahko sem žalosten," priznava Mariborčan, ki je izpostavil tudi trdo delo svoje ekipe.
"Lahko sem žalosten," priznava Mariborčan, ki je izpostavil tudi trdo delo svoje ekipe. FOTO: Stanko Gruden/STA
Očetovstvo pri tem skoraj zagotovo ne bo igralo nobene vloge, dovolj pa sem nor, da kariero povlečem do naslednjih iger, ampak glejte, kako je to. Včeraj, ko sem šel spat, sem si rekel, do olimpijske tekme je že 18 ur. A je dolgo trajalo, koliko ur mora šele preteči do Pekinga. Filip Flisar po 7. mestu na tekmi smučarskega krosa na OI

Brez želenega odličja
Slovenski smučar prostega sloga Flisar je zasedel končno sedmo mesto. Čeprav je po osmem mestu v Vancouvru 2010 in šestem v Sočiju 2014 odkrito napadal kolajno, se Mariborčanu ni izšlo. Po petem mestu v kvalifikacijah, zmagi v osmini finala in drugem mestu v četrtfinalu, je moral v polfinalu med drugim priznati premoč tudi kasnejšemu olimpijskemu prvaku Lemanu.

"Razočaran bi bil, če bi vedel, da nisem dal vsega od sebe, če ne bi vedel, da sem štiri leta krvavo delal, če ne bi vedel, da je moja ekipa v zadnjih dneh opravila vse, kot je treba. Lahko pa sem žalosten," v cilju Mariborčan, razumljivo, ni bil najboljše volje.

"Leman izvajal meni neznane manevre"
"To je dober rezultat, ampak ni to, po kar sem sem prišel. Tako da je jasno, da prvo pride emocija žalosti, toda če bom dlje časa žalosten, mi ne bo nič pomagalo," je priznal Flisar, ki je bil v vseh vožnjah odličen na startu, v odločilnih pa je največ izgubljal na ravnih delih, kjer je bilo treba dobro drseti. Tam so ga tekmovalci prehitevali, kot sam pravi, pa to ni bila posledica slabo pripravljenih smuči oziroma primanjkljaja v materialu.

"Nekateri deli proge so enim bolj naklonjeni, drugim bolj ustrezajo drugačni," je pojasnil. "V prvih dveh vožnjah ni bilo nikakršnih težav, v polfinalu pa sem že zgoraj napravil manjšo napako, vsaka napaka pa se na tej progi brutalno kaznuje. Nato sem hotel Lemana prehiteti, a je izvajal neke manevre, ki so meni povsem neznani, ves čas sem se mu vozil po smučeh," pove prepoznavni brkač s Štajerske. 

"Na koncu sem imel le eno priložnost, da ga prehitim, vendar sem bil pri skoku predolg in tukaj je šlo vse v vodo. Mogoče je bila res druga polfinalna skupina nekoliko slabša, a na to se ne bom izgovarjal. Kot sem že rekel, prišel sem po zmago, zato pa moraš premagati vse tekmovalce. Povsem vseeno je, koga imaš ob sebi."

Flisar na olimpijskih igrah najverjetneje še ni rekel zadnje.
Flisar na olimpijskih igrah najverjetneje še ni rekel zadnje. FOTO: Stanko Gruden/STA

Dovolj nor, da bo vztrajal do Pekinga
V lovu na olimpijsko kolajno Mariborčan še ne misli odnehati. Zaenkrat o tem sicer samo razmišlja, pravi, da je do takrat še veliko časa, tako da ne ve, kaj se bo v štirih letih zgodilo. Ga pa samo misel na olimpijske igre žene naprej, tako da bo kariero zagotovo podaljšal, ne glede na dejstvo, da bo v naslednji sezoni že tudi v vlogi očeta.

"Očetovstvo pri tem skoraj zagotovo ne bo igralo nobene vloge, dovolj pa sem nor, da kariero povlečem do naslednjih iger, ampak glejte, kako je to. Včeraj, ko sem šel spat, sem si rekel, do olimpijske tekme je že 18 ur. A je dolgo trajalo, koliko ur mora šele preteči do Pekinga," je po olimpijski tekmi dejal Flisar, ki se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da v svoji zakladnici ob vseh velikih uspehih nima olimpijske kolajne.

"To me res moti, zato sem danes žalosten človek. Ne vem, ali sem bolj žalosten danes, ali sem bil bolj lani na svetovnem prvenstvu, ko mi je v Sierri Nevadi zaradi nesreče iz rok ušla nova kolajna na svetovnem prvenstvu. Na novo priložnost bom moral čakati štiri leta, prej na žalost olimpijski prvak ne morem postati," ne more skrivati slabe volje priljubljeni "brko".

Bolj smo izenačeni kot alpski smučarji
Mariborčan zatrjuje, da je v zadnjih letih storil prav vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi osvojil kolajno, a njegov čas očitno še ni prišel. Tokrat so bili na vrsti drugi, v karavani pa ni tekmovalca, ki bi lahko računal, da bi na vsakem tekmovanju osvojil odličje. To dokazuje tudi to, da je Francoz Jean Frederic Chapuis, branilec naslova, svetovni prvak in večkratni zmagovalec svetovnega pokala tokrat izpadel že pred Slovencem.

"V našem športu ni tako kot v alpskem smučanju, ko startna številka vsaj do neke meje pokaže realno vrednost. Mi pa smo bolj izenačeni, enkrat uspe enemu, drugič drugemu," meni Flisar in zatrjuje, da je bil ves čas tekme dovolj osredotočen na njo, zbranosti mu niso odvzeli niti številni padci.

"Padci in poškodbe so sestavni del našega športa, je neugodna in nevarna disciplina. Na to smo pripravljeni, pri nas nikoli ne veš, kaj se bo dogajalo. Odmori, ki jih je bilo danes kar veliko, nam ne pridejo do živega, Jasno pa je, da sočustvujemo z reveži, ki se poškodujejo," se na padce ni posebej oziral slovenski smučar, ki je nekaj podobnega doživel na prejšnjih igrah v Sočiju, kjer se je poškodoval pri padcu v polfinalu.

Izidi smučarskega krosa:

- moški:
1. Brady Leman (Kan)
2. Marc Bischofberger (Švi)
3. Sergej Ridzik (Roš)
4. Kevin Drury (Kan)
5. Armin Niederer (Švi)
6. Arnaud Bovolenta (Fra)
7. Filip Flisar (Slo)
8. David Duncan (Kan)
9. Alex Fiva (Švi)
10. Francois Place (Fra)
...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pogan
21. 02. 2018 16.52
+0
ka ta ima ze garantirano pot na naslednje OI? mislim da je čas da "turisti" začnejo si sami plačevati pot na OI in ostale stroške.
Janša je naš
21. 02. 2018 17.14
+2
Saj za tebe še tudi mi skrbimo, ko ti iz sociala zizaš
Kosmatinc
21. 02. 2018 16.43
+2
Gledal,prvi 2 vožnji odlični,nato pa kot bi mu zmanjkalo motivacije ali bila prisotna utrujenost,ni bilo energičnosti.
odkimasin
21. 02. 2018 16.00
-7
Štajerci sam govorite pa pijete, haska pa nobenga!
Janša je naš
21. 02. 2018 17.14
+3
Janša je naš
21. 02. 2018 17.17
+1
Jožajoža
21. 02. 2018 15.20
+3
v glavo mu je stoplo, je bogat,ker ima od vuka ščerko,denarja ,ker se ni plačevalo davkov,delavcev in dajatev, je ogromno. tudi na njegovem računu.
Janša je naš
21. 02. 2018 15.41
-1
Jožajoža
21. 02. 2018 16.08
+0
preverjeno, preveri,....če si funkcionalno pismen.
Hophopferdo
21. 02. 2018 16.41
-2
Jožajoža
21. 02. 2018 17.06
+3
žal si med njimi. preveri, kaj pomeni funkcionala nepismenost. še vedno se podpisuješ z X. ja ,argentinski slovenec,
Janša je naš
21. 02. 2018 17.18
-1
Jožajoža
21. 02. 2018 17.22
+2
Dany75
21. 02. 2018 15.07
+9
cuj fertik si ..kariera bo sla le se nazdol .. zaj pride dojencek,zenska je zahtevna ... se ze zadnjo leto opazi da Flisar ni vec isti kot vcasih ko je bil se samski .. in res NOR na to smucarijo ..zal !
Jožajoža
21. 02. 2018 15.37
+2
ne se sekirat, je vedo, katero vzame. so ga kupili.nihče je ni hotel, on jo je pa komaj dobo.
Janša je naš
21. 02. 2018 17.19
+5
Joža ti moraš pa biti prava cerkvena miš, da vse veš
Dany75
22. 02. 2018 15.07
+1
hehe ..saj vsi vejo od kerga veljaka hcerko je zahaklo ;) sicer pa ja . .ona je bla vedno bolj cudn tip zenske..mi je prav smesno da jo je Flisar nafilal ...
Špartanec
21. 02. 2018 14.35
+1
Pohorska šunka.
laycan
21. 02. 2018 14.33
+4
Zadnje čase ta Flisar preveč govori, in verjetno premalo trenira. Pa. Nimam nič proti njemu. Je kar car.
BETONSKI
21. 02. 2018 14.24
+6
Leman izvajal meni neznane manevre,je izjavil naš Flisar, naj ti pojasnim ,da je konja premaknil iz polja C3 na polje D5,to je bil njegov manever,se boš moral šah naučiti igrati.
santamaura
21. 02. 2018 14.08
+2
Bistvo olimpijskih iger je da se z slavo ovenča samo zmagovalec neke discipline, Vsi ostali v tej disciplini so poraženci. Tako pač je. V stari Grčiji od koder te igre izhajajo so slavili samo zmagovalca. Ta je bil najboljši, ker je premagal ta drugega, Vsi ostali so bili pač številke
weber1
21. 02. 2018 14.34
+3
Pa saj to je tako na OI... Samo večini tukaj to ni jasno..
ho?emVšolo
21. 02. 2018 13.57
+11
v 3. gre rado, v nasprotnem primeru pa bo imel ded znova dopust. Za njegovo pozitivno enegijo pa čista desetka, a z vidika visokih stroškov udeležbe je to pač premalo.
Debely
21. 02. 2018 13.57
+8
Naj to gobezdavemu nakladaču nekdo prepreči.
Militos
21. 02. 2018 13.53
+3
doktor_muc
21. 02. 2018 13.49
+4
korenjak1
21. 02. 2018 13.41
+1
Slovenci narod vsaj vecina ima zlo nizkaaa pricakovanja od nasih sportnikov ce pristane na zadnjem mestu ga hvalijo kot da je zlat res zalostno
laycan
21. 02. 2018 14.35
+6
Na oi,stejejo samo medalje. Vse ostalo je pač sodelovanje
mateja970
21. 02. 2018 13.28
+2
,,POHORSKE ŠUNKE '' so pa trpele danes na tem krosu !! Bravo Filip Flisar !!
korenjak1
21. 02. 2018 13.36
-2
weber1
21. 02. 2018 14.35
+4
laycan
21. 02. 2018 14.36
-1
CastrumFF
21. 02. 2018 13.25
-5
Se en antipaticen stajerc.
mateja970
21. 02. 2018 13.28
+0
Albatross
21. 02. 2018 13.37
+2
Sentis
21. 02. 2018 13.10
+5
Filip ti si car! Ponosni smo nate in tvoje uspehe. Pa ne samo zaradi uspehov, ampak ker si dec na mestu!
Debely
21. 02. 2018 13.58
-2
Nisem vedel, da gobezdanje pomeni, da je dec na mestu.
Karantanija
21. 02. 2018 13.06
+2
Čestitke, Filip! Že velika sreča je bila, da ni padel, videli smo kar nekaj grdih padcev! Vsa čast za borbenost!!!
deni7777
21. 02. 2018 13.05
+8
7. mesto na OI, na svetu, je vrhunski rezultat! Seveda pa imajo športniki do sebe veliko večja pričakovanja (saj jih to žene naprej), pa tudi športna javnost jih ima. V svojem športu v Sloveniji nima prave konkurence, zato ne vidim razloga, da, če se le vmes ne bo huje poškodoval nebi sodeloval tudi na naslednjih olimpijskih igrah (čeprav je manjša verjetnost, da bo takrat, ko bo starejši, v boljši formi).
korenjak1
21. 02. 2018 13.37
-2
7 mesto vrhunski rezultar???? A si ti resen
tarzan13
21. 02. 2018 14.25
+2
bogdajmir
21. 02. 2018 13.01
-2