Zimski športi

Prevc: Stochu zdajle prav nič ne zavidam

Ljubljana, 21. 11. 2014 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skakalni šampion Peter Prevc je bil drugi najboljši skakalec svetovnega pokala minule zime, ki jo je kronal z zmago na zadnji tekmi finala svetovnega pokala pred domačimi navijači v Planici. Peter s pozitivnim vznemirjenjem pričakuje novo sezono, ki se bo začela z moštveno tekmo v Klingenthalu.

Spomin na Soči.
Spomin na Soči. FOTO: STA

Minula olimpijska zima je bila za Petra Prevca izjemna. Na zimskih igrah v Sočiju je osvojil kar dve kolajni, temu dodal še kolajno na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu, osvojil je mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone, 11-krat je stal na stopničkah na posamičnih tekmah svetovnega pokala, trikrat na najvišji, v skupni razvrstitvi pokala pa zaostal le za Poljakom Kamilom Stochom. Odkar nastopa v svetovnem pokalu, gre iz leta v leto proti vrhu. Njegove končne uvrstitve sezon so 35., 24., 15., 7. in 2. mesto, zdaj manevrskega prostora ni več veliko. Že po koncu lanske sezone je Prevc razkril, da je njegova tiha želja, da bi nekoč osvojil svetovni pokal in postal prvi slovenski dobitnik velikega kristalnega globusa po Primožu Peterki. A ne glede na vse uspehe, ki jih je dosegel, poudarja, da je treba iti proti vrhu počasi, korak za korakom.

"Zagotovo že čutim pozitivno živčnost pred prvimi tekmami in tako je tudi prav. Optimistično je treba pričakovati nastop, a obenem stati na realnih tleh in imeti ves čas v glavi predstavo, kako se pripraviti na tekmo. Na vsako posebej. Z vsake tekme bo treba iztržiti, kar se največ da, da bomo lahko ob koncu sezone zadovoljni potegnili črto," je uvodoma dejal skakalni as, ki je zadovoljen z opravljenim delom po poletju. "Po zadnji tekmi poletne velike nagrade smo imeli še sedem tednov do začetka sezone in mislim, da sem jih dobro izkoristil. Zmanjšali smo 'močne' treninge oziroma treninge s težkimi utežmi. Te smo pometali dol z ročk in delali bolj na svežino, eksplozivnost. To je tisto, kar je manjkalo. Hkrati smo povečali delo na gibljivosti, da so občutki v počepu boljši. Povečalo se je tudi število masaž in mislim, da sem že kar blizu dobri pripravljenosti," je povedal skakalec iz Dolenje vasi, ki razen nekaj prehladov ni imel drugih zdravstvenih težav.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Damjan Žibert

Kot je že v navadi, tudi v poolimpijski zimi nima rezultatskih ciljev: "Rezultata si nikoli ne postavljam za cilj. Zame je pomembna tehnika. In da grem na tekmo z miselnostjo, ki je na prejšnjih tekmah dobro delovala. Če mi to uspe, potem so tudi dosežki precej boljši, kot pa če bi imel pred očmi le rezultate." S tekmeci si ne beli glave: "Težko je reči vnaprej, kdo bo letos najboljši, saj se vsako leto pri vrhu zamenja kakšnih deset skakalcev. A zagotovo bodo v ospredju izkušeni fantje. Najbolj izpostavljen kot glavni favorit je zagotovo tisti, ki je zmagal v prejšnji sezoni, in tega Stochu zdajle prav nič ne zavidam. Vesel sem, da nisem v njegovi koži. Bomo videli, kako se bo sezona odvila." Priznava, da pred uvodnimi tekmami čuti kar nekaj pritiska in pričakovanj javnosti. "Seveda se že čuti. Veliko je vprašanj, ali si dobro pripravljen ipd. in že zato komaj čakaš, da se tekme začnejo. Potem vsi vedo, da se je začelo, kateri si bil, in te nehajo spraševati, ali je dobro ali ne. Tudi sam sem si lani pritisk nalagal vso sezono in pred novo sem dosti delal na tem, da bom te pritiske zdržal," je razkril Prevc in v smehu dodal: "Vsi pričakujejo, vključno z mediji, da iz mene nekaj bo, in jaz bom poskušal ta pričakovanja čim bolje izpolniti."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fuckthesytem
21. 11. 2014 15.26
Sedajpa se jankovic kandidira za olimposkegA predsednika
hotchilipoper
21. 11. 2014 13.36
+12
Res je hudo tekmovati,ko se s tabo pripelje cel avtobus funkcionarjev,ki živijo na tvoj račun,za nagrade pa zmanjka
gordo
21. 11. 2014 12.14
+6
CriminalMind
21. 11. 2014 11.11
+8
Veliko sreče (in znanja) v novi sezoni.
Mojebesedesozakon
21. 11. 2014 10.43
+19
Glede na denar ki ga dobijo, vsaka čast vsem.
luxter90
21. 11. 2014 11.28
+9
ne samo da so lahko za zgled vsem po rezultatih so lahko za zgled tudi vsem tistim ki mislijo da rabijo za priprave tekme itd milijone.
luxter90
21. 11. 2014 11.29
+4