Zimski športi

'Situacija na SZS je sladko-kisla'

Ljubljana, 18. 06. 2014 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučarska zveza Slovenije bo v novo tekmovalno sezono 2014-2015 zakorakala z obsegom sredstev zmanjšanim za milijon evrov v primerjavi z minulo sezono, izhaja iz dokumentacije, ki jo je na redni letni skupščini zveze predstavilo njeno vodstvo.

Osrednja točka dnevnega reda skupščine je bila namenjena obravnavi letnega poročila zveze, v okviru katere se je skupščina seznanila tudi z nerevidiranim poslovnim poročilom za leto 2013. Ta kaže na sila neurejene finančne razmere, zato je skupščina sprejela priporočila nadzornega odbora, ki vodstvo v čim krajšem času zavezuje k odpravi vseh ugotovljenih pomanjkljivosti v poslovanju. Letos imenovano novo vodstvo krovne smučarske organizacije se zaveda nič kaj ugodnega in uglednega stanja ter se je odločilo prekiniti s slabo poslovno prakso. Revizijska hiša KPMG bo tako pripravila novo začasno revizorsko poročilo za prvo letošnje polletje, v katerem se bo še zlasti posvetila področjem poslovanja, na katerih so bile ugotovljene nepravilnosti. Okvirni finančni načrt za novo sezono sicer znaša 9,110 milijona evrov, medtem ko je finančni načrt za minulo sezono znašal 10,192 milijona evrov.

"Situacija je malce v šali rečena sladko kisla. Na eni strani imamo izjemne rezultate športnikov, dobro delo v klubih in v posameznih panogah, dejstvo pa je, da spremembe, ki smo jim bile priča v preteklosti niso bile dobronamerne za smučarsko zvezo. Veliko vodstvenih menjav je pripomoglo, da so bili kakšni postopki manj pregledni oziroma se kakšni dokumenti niso vedno našli. To dejstvo ne-izdaje mnenja revizorjev bi jemal kot eno resno opozorilo, da tudi športne zveze morajo delovati urejeno, imeti urejene procese ter transparentno poslovanje in da se ne kaže vedno zanašati samo na dobro športno voljo," je ocenil predsednik Enzo Smrekar.

Enzo Smrekar
Enzo Smrekar FOTO: Damjan Žibert

"Situacija ni tako alarmantna, stanje, povezano s tekočim poslovanjem, je iz dneva v dan bolj urejeno. Ocenjujem, da je danes slika že zelo drugačna, kot je bila ob koncu minulega leta. Poročilo se nanaša na preteklo leto, v času od imenovanja do sedaj je nova ekipa izpeljala vrsto postopkov. Prvič smo vsi člani poslovodstva in izvršilnega odbora podpisali protikorupcijske klavzule ter klavzule o izogibanju konflikta interesov, uveljavljamo veliko dobrih praks, ki jih poznamo iz urejenih gospodarskih družb. Sredstva bodo manjša predvsem iz naslova sredstev, ki prihajajo iz Fundacije za šport in iz naslova Športne loterije, smo pa bili na drugi strani kar uspešni pri zagotavljanju novih pokroviteljev. Še kar nekaj projektov je odprtih in verjamem, da bo že drugo leto situacija temu primerno boljša," je še dejal Smrekar, ki je med ukrepi omenil tudi več kot za polovico nižje plače direktorja in ostalih uslužbencev na zvezi v primerjavi s prejšnjo garnituro.

Spet z notranjim računovodstvom
Na slabo revizijsko poročilo je še zlasti vplivala ne dovolj premišljena poteza bivšega predsednika Primoža Ulage o prenosu računovodstva na zunanjega izvajalca. Med ključnimi ukrepi je direktor zveze Jurij Žurej omenil vnovično uvedbo notranjega računovodstva, poenotenje pogodb ter zagotavljanje likvidnosti in reprogramiranje obveznosti. Zveza ima odprtih za dva milijona evrov dolgov, v nekem trenutku se je zveza celo znašla na robu likvidacije, je prejšnje razmere opisal Žurej. "Še zdaj prihajajo računi za pogodbe, ki jih na zvezi ne najdemo," je poslovanje "po domače" opisal Žurej.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NerdIRL
19. 06. 2014 07.58
+4
Sama banda je v tej zvezi. Vse zamenat, pa se bo kej nardilo.
hanzll
18. 06. 2014 23.05
+1