Zimski športi

Kristoffersen deklasiral konkurenco na slalomu v Adelbodnu, drugi Moelgg zaostal skoraj dve sekundi, Hadalin 20.

Adelboden, 08. 01. 2017 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v Adelbodnu. Pred drugovurščenim Italijanom Manfredom Moelggom je imel skorajda dve sekundi prednosti (+1,83). Tretji je bil Marcel Hirscher (+2,19). Do točk se je dokopal tudi slovenski predstavnik Štefan Hadalin, ki je zaključil na 20. mestu.

Kristoffersen je pometel s konkurenco na slalomu v Adelbodnu.
Kristoffersen je pometel s konkurenco na slalomu v Adelbodnu. FOTO: AP

Henrik Kristoffersen je v težkih razmerah v Adelbodnu, kjer je tekmovanje motila megla, predvsem to velja za prvo vožnjo, potrdil, da je trenutno eden najboljših slalomistov na svetu. Že po prvi vožnji, ki jo je postavil Jani Hladnik, trener Rusa Aleksandra Horošilova, je bil s prednostjo 38 stotink sekunde v vodstvu pred Manfredom Moelggom, zmagovalcem zadnjega slaloma na Sljemenu. Nemec Felix Neureuther je na tretjem mestu zaostajal že 1,38 sekunde. Norvežan je še bolje opravil z drugo progo, na kateri se mu je najbolj približal Marcel Hirscher, ki je za pet stotink sekunde na tretjem mestu prehitel Neureutherja, medtem ko je 34-letni Moelgg ubranil drugo mesto. S trinajsto zmago v svetovnem pokalu, dvanajsto v slalomu, v katerem je letošnji slavil tretjič, se je Kristoffersen na prvem mestu slalomskega seštevka izenačil s Hirscherjem, oba imata po 360 točk, Moelgg jih ima na tretjem 326. "Nisem nepremagljiv, vendar sem bil danes resnično dober," je ob svoji zmagi dejal 22-letni Norvežan.

"Klobuk dol, Henrik je smučal fantastično. V težkih pogojih sem bil dvakrat blizu odstopa, zato sem s tretjim mestom več kot zadovoljen," je po tretjem mestu dejal Hirscher, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala še povečal svojo prednost. Na sedemnajstih letošnjih tekmah je zbral že 893 točk, drugouvrščeni Francoz Alexis Pinturault, ki je bil danes deveti, jih ima 594, Kristoffersen na tretjem pa ima le dve točki manj. S tretjim mestom je 27-letni petkratni zmagovalec svetovnega pokala na drugem mestu prehitel Luksemburžana Marca Girardellija, ki je do zdaj stokrat stal na zmagovalnih stopničkah, Avstrijec je danes nanje stopil stoprvič. Še vedno pa je s 155 stopničkami neulovljiv sloviti Šved Ingemar Stenmark.

Na prvi progi se je dobro znašel tudi Štefan Hadalin, ki je s startno številko 50 v cilj prišel kot 23. Takšna je bila njegova uvrstitev tudi ob koncu prve vožnje, njegov zaostanek za Kristoffersenom pa je znašal 3,55 sekunde. Za Hadalina je bila to prva uvrstitev v finalno slalomsko vožnjo v letošnji sezoni. Žan Kranjec, ki je na zadnjem slalomu leta 2016 v Madoni di Campiglio osvojil tri točke, je tokrat ostal brez finalne vožnje, saj je z zaostankom 4,70 sekunde tekmo končal na 39. mestu.

"Hadalin je danes drugo vožnjo odpeljal zelo dobro. Na zgornjem delu proge je imel odlične vmesne čase, spodaj pred ciljem je sicer nekoliko popustil, vendar smo to lahko pričakovali, kajti po padcu v Zagrebu še ni stoodstotno pripravljen. Čeprav še čuti bolečine, je drugo vožnjo odpeljal, kot je treba," je bil s smučanjem Hadalina zadovoljen Klemen Bergant, odgovorni trener za tehnične discipline v slovenski moški ekipi za svetovni pokal.

"Žal je bil Kranjec zadnji teden bolan, že na treningu v Italiji je imel težave z zdravjem. Čeprav ni smučal slabo, mu je primanjkovalo moči, da bi lahko bil konkurenčen najboljšim," pa je Bergant ocenil nastop Žana Kranjca, ki je na zadnjem slalomu v letu 2016 v Madonni di Campiglio osvojil tri točke, tokrat pa je ostal brez finalne vožnje.

Končni vrstni red:
1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:54,87
2. Manfred Moelgg (Ita) +1,83
3. Marcel Hirscher (Avt) +2,19
4. Felix Neureuther (Nem) +2,24
5. Aleksander Horošilov (Rus) +2,45
...
20. Štefan Hadalin (Slo) +4,64

Po prvi vožnji:
1. Henrik Kristoffersen (Nor) 58,39
2. Manfred Moelgg (Ita) +0,38
3. Felix Neureuther (Nem) +1,27
4. Aleksander Horošilov (Rus) +1,38
5. Andre Myhrer (Šve) +1,49
6. Marcel Hirscher (Avt) +1,60

23. Štefan Hadalin (Slo) +3,55
Zunaj finala
Žan Kranjec (Slo) +4,70

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MesOjediPinGvin
08. 01. 2017 17.40
+1
Kako je možno, da eden od teh profičev nabije vse ostale v 10-ih zavojih za 0.8s? Noro je odpeljal Kristofersen ciljno strmino....
periot22
08. 01. 2017 14.56
+2
Iz tega Štefana Hadalina pa še nekaj bo!