Zimski športi

Slovenci v realnih okvirjih: finale je bil pobožna želja

Kranjska Gora, 09. 03. 2013 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najboljši slovenski veleslalomisti na domači preizkušnji svetovnega pokala niso presenetili. Ostali so brez težko pričakovanega finala. Še najbližje drugi vožnji na zahtevni podkorenski podlagi je bil Žan Kranjec.

Pričakovano. To je ocena, s katero bi lahko označili dogajanje na veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala v alpskem smučanju za 52. Pokal Vitranc. Prireditelji so še enkrat izvrstno pripravili progo, občasne kaplje dežja ji niso prišle do živega, tekmovalci pa so imeli ne glede na startno številko zelo podobne pogoje. Pričakovana je bila tudi bitka za zmago med Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in Američanom Tedom Ligetyjem ter pričakovano je bilo še eno dejstvo – slovenski reprezentanti drugega teka na podkorenski strmini ne bodo dočakali.

Največ so domači smučarski navdušenci pričakovali od Janeza Jazbeca – na uverturi v Söldnu je bil 21., na preizkušnji v Beaver Creeku 29. – to pa so bile tudi njegove edine veleslalomske točke v letošnji sezoni. "Cilj je, da bi se na vsaki tekmi uvrstil med dobitnike točk, saj vem, da sem tega sposoben," je po zelo dobrem uvodu v Söldnu konec oktobra 2012 dejal član ASK Kranjska Gora, ki je po točkah na uvodnih preizkušnjah sezone, vključno s kranjskogorskim odstopom, kar petkrat na zadnjih petih preizkušnjah ostal brez uvrstitve.

Slovenci so nastopili približno tako kot v Kranjski Gori nastopajo zadnjih šest let.
Slovenci so nastopili približno tako kot v Kranjski Gori nastopajo zadnjih šest let. FOTO: Damjan Žibert

In če ob tem dodamo, da je prav veleslalom osnova za vrhunske nastope v vseh drugih disciplinah alpskega smučanja, je jasno, da slovensko moško smučanje še nekaj časa v tehničnih disciplinah ne bo imelo konkurenčnega smučanja na nivoju svetovnega pokala. Boljši od vseh slovenskih predstavnikov na startu je bil denimo tudi Rus Sergej Majtakov, ki vse do preizkušnje v Zgornji Savski dolini ni imel uvrstitve med najboljšo trideseterico.

Kranjec obeta, a ...
Žan Kranjec je bil s 33. mestom najboljši slovenski predstavnik na tekmi, pri 20 letih, kolikor jih šteje, pa bo imel v prihodnji sezoni zanesljivo priložnost, da začne nizati rezultate, ki bodo na tribune pripeljali kakšnega smučarskega navdušenca več, kot jih je bilo na sobotni tekmi svetovnega pokala. Delček jih je nedvomno 'odneslo' slabo vreme, po drugi strani pa ni primernega 'vabila', s katerim bi lahko organizatorji napolnili vsaj glavno tribuno. Z delom je treba začeti že jutri, v poletnih mesecih pa pridobiti dovolj kondicije, da bi bilo uvrščanje med 30 najboljših na svetu spet dosegljivo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Soncek199
10. 03. 2013 13.16
+1
periot22
09. 03. 2013 21.24
+4
Katastrofa vsaj še do konca proge ne pridejo,kot da ne bi znali smučat!!!!!!!
periot22
09. 03. 2013 21.22
+4
Naši nič od nič!
njofra47
09. 03. 2013 20.26
+3
Ostaja nam samo lep a obenem otožen spomin, ko smo se nekoč kljub skromnim možnostim in sredstvom veselili uspehov naših smučarjev. Zdaj na žalost slišimo samo tisoč razlogov, ki naj bi opravičili žalostno realnost slovenskega moškega smučanja. Slovenci imamo za to en pregovor, ki bi ob tej priliki ustrezal : slabemu .......... je še tako mala dlaka napoti.
gLukas
09. 03. 2013 18.27
+4
So bili časi ko je bil Vitranc glavna tema v slovensih medijih.Tale članek sem moral prav poiskat.
esmi
09. 03. 2013 17.58
+4
Realna slika moškega alpskega smučanja v tehničnih disciplinah. Ostajam brez besed.