Zimski športi

Slovenija brez zlate olimpijske medalje? Pomislite še enkrat!

Pjongčang, 17. 02. 2018 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravljica v čast slovenskega športnika na podelitvi medalj v Pjongčangu še ni zaigrala, a priložnosti za to je še nekaj. Je pa zlato medaljo pomagal kovati Slovenec Lojze Debelak, človek, ki že dolga leta sodeluje z olimpijsko prvakinjo v slalomu Frido Hansdotter.

Zoran Knežević Muha, Zvone Žirovnik Žiga, Lojze Debelak. Samo trije izjemni slovenski smučarski serviserji, ki so dolga leta aktivni na Švedskem. A na olimpijskih igrah v Pjongčangu se lahko z zlato medaljo zaenkrat pohvali le eden od njih, Lojze Debelak iz Lesc. Ko sem se prvič srečal z njim in izjemno švedsko slalomistko Frido Hansdotter, je Švedinja sama priznala, da gre za izjemnega človeka in v prvi vrsti izjemnega serviserja.

Skupaj sta preživela marsikaj, tudi okusila grenkobo izgubljene zlate medalje na svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku leta 2015, ko sta oba po izjemni drugi vožnji že videla zlato medaljo, a v cilj je pripeljala izjemna Mikaela Shiffrin in postala svetovna prvakinja.

Frida Hansdotter vse uspešna leta poudarja izjemno vlogo slovenskega serviserja, Lojzeta Debelaka (na fotografiji z oranžno kapo) brez katerega bi bistveno težje posegala po vrhunskih rezultatih.
Frida Hansdotter vse uspešna leta poudarja izjemno vlogo slovenskega serviserja, Lojzeta Debelaka (na fotografiji z oranžno kapo) brez katerega bi bistveno težje posegala po vrhunskih rezultatih. FOTO: AP

Šele ob zlatu vidiš, da je to velika stvar
A pri 32 letih je vseskozi verjela, da ne bo ostalo le pri njenih štirih zmagah svetovnega pokala in šestih medaljah s svetovnih prvenstev. Čakala je na olimpijske igre v Pjongčangu in odpeljala dve vožnji svojega življenja. Zmagala je, zmagala na izvrstno pripravljenih smučeh in razveselila sebe in vse, ki dolga leta skrbijo, da bi imela izvrstne pogoje za delo. Tudi slovenskega serviserja.

"Šele, ko nekdo osvoji zlato olimpijsko medaljo, potem vidiš in začutiš, da gre za nekaj izjemno velikega. Res velika stvar," je za 24ur.com iz Pjongčanga povedal Debelak, presrečen, da je del tako izjemne zgodbe.

Popolno osredotočena in hladna
"Tudi Frida tega ni vajena in prepričan sem, da bo dojela, kaj ji je uspelo šele čez nekaj dni, kljub njeni rutini. Bila je popolnoma osredotočena na svojo nalogo, hladna in na tekmi pokazala vse kar zna," pravi Gorenjec, za katerega so to osme olimpijske igre. Zdaj, ko je okusil, kako se je kot serviser veseliti zlate medalje pa ne bo naredil prav nič narobe, če se odloči, da se v življenju posveti kakšnim drugim stvarem.

Tistim, ki jih ima najrajši. Nenazadnje so olimpijske igre vrhunec v karieri vsakega športnika in zakaj ne bi bilo enako tudi v primeru serviserja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
17. 02. 2018 13.22
+1
vsa čast...ampak, ne bodimo kot Urvati, ki si celo lastijo n.teslo kot hrvata!
Uporabnik487511
17. 02. 2018 12.28
+2
Bravo majster.
Alteist
17. 02. 2018 12.25
-2
Taki zavajajoči članki so trapasti. Ja, ok - je izdelovalec. Kot mnogo drugih. Šteje pa dejansko le uvrstitev.
Kromst
17. 02. 2018 11.53
+4
Bravo, Lojze ...
dipe
17. 02. 2018 11.27
+3
Menjava Erjavca za še enga Faka.