Zimski športi

Slovenske skakalke do drugega mesta na ekipni tekmi na Japonskem

Zao, 20. 01. 2018 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
3

Na Japonskem je na sporedu ženski skakalni vikend za točke svetovnega pokala. V Zau je bila na sporedu ženska ekipna tekma v smučarskih skokih, slovenska četverica pa je zasedla drugo mesto, boljše so bile le domačinke Japonke.

Zao danes gosti kar dve tekmi svetovnega pokala, nato pa se bo karavana vrnila na staro celino, naslednja postaja je slovenska, Ljubno pri Savinji. Najprej je bila na Japonskem na sporedu druga ekipna tekma v zgodovini tega športa v ženski konkurenci. Slovenske barve so zastopale Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec in Nika Križnar.

Slovenke so bile po prvi seriji na drugem mestu, za vodilno Japonsko so zaostajale za 17,8 točke, Rusija je na tretjem mestu za Slovenijo zaostajala 4,7 točke. Nika Križnar je z 91,5 metra postavila tretjo daljavo prve serije, Urša Bogataj z 90 metri četrto. Ema Klinec in Špela Rogelj sta pristali pri 84,5 metra, kar je bila trinajsta daljava.

Slovenke zadržale drugo mesto po prvi seriji
V finalni seriji so Slovenke zadržale mesto na stopničkah in zasedle drugo mesto (706,8 točke), boljše so bile le japonske skakalke za 54,9 točke. Tretje mesto so osvojile Rusinje (696,1). V drugi seriji je kot prva naša Bogatajeva z nekoliko višjega zaletišča zaradi slabih vremenskih razmer skočila 88,5 metra,V drugi skupini druge serije je Rogljeva z 82 metri Slovenijo obdržala na zanesljivem drugem mestu s 528,3 točkami. Klinčeva je z 89,5 metri v drugi seriji položila še predzadnji košček v mozaik prvih slovenskih stopničk na ekipnih tekmah.

Finalna skupina je v finalu nastopila po obratnem vrstnem redu po sedmih nastopih. S 94,5 metra je Avakumova prikazala drugi najdaljši skok na tekmi, meter dlje je z dveh naletnih mest skočila Norvežanka Maren Lundby, ki pa z Norveško tokrat ni bila konkurenčna. Ruskih 696,1 točk je bil pravi izziv za mlado Križnarjevo, ki pa je ohranila mirno glavo, skočila 91,5 metra, a kmalu bi se zalomilo pri doskoku, saj je imela kar nekaj težav, a na srečo ni padla in drugo mesto je bilo potrjeno.

Slovenke so dobro moštveno uvrstitev nakazale že na prvi posamični tekmi na Japonskem. Kar tri so končale med najboljšo deseterico oziroma štiri med 11, najboljša je bila Ema Klinec na šestem mestu.

Slovenske skakalke so se izkazale na Japonskem.
Slovenske skakalke so se izkazale na Japonskem. FOTO: Miro Majcen

Po uspehu skakalk je misli povzela najmlajša, a ena najbolj zaslužnih, Nika Križnar: "Super je! Vse po vrsti smo zadovoljne, a vse se tudi zavedamo, da imamo še veliko rezerv. Jaz se zavedam kje imam rezerve, predvsem pri doskoku, kjer sem se v finalu lovila, predvsem pri vožnji v iztek. Tehnično skoki izgledajo zelo lepi. Res pa smo vse zelo zadovoljne po tem skupnem uspehu in drugem mestu. To je nekaj neverjetnega!"

Analiza s strani glavnega trenerja Stena Baloha je bila tokrat krajša, a toliko slajša: "Veselimo se rezultata ne glede na to, da smo kakšen meter na skakalnici pustili pri vsaki tekmovalki. Na koncu šteje skupni rezultat in to je najbolj pomembno. Vesel sem jaz, vesel je Primož, vesele so punce. Že v Hinterzartnu smo bili med favoriti, ampak če tega ne pokažeš na skakalnici, ostaneš brez. Danes nismo ostali brez stopničk, res je da Nemke niso v kompletni ekipi, a smo pokazali tako dobre skoke, da je drugo mesto lep uspeh."

Izidi:
 1. Japonska            761,7
(Kaori Iwabuchi, Yuka Seto, Yuki Ito, Sara Takanashi)
 2. Slovenija           706,8
(Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec, Nika Križnar)
 3. Rusija              696,1
(Anastazija Baranikova, Aleksandra Kustova, Sofija Tihonova, Irina
Avakumova)
 4. Nemčija             672,1
 5. Norveška            637,1
 6. Avstrija            633,8
 7. ZDA                 498,8
 8. Kanada              462,9

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Bizjak 1
20. 01. 2018 17.08
+1
to punce celi reprezentanci z vodstvom vse čestitke
jps28
20. 01. 2018 10.47
+5
Bravo, naše.
bmwgs
20. 01. 2018 10.45
+3
Ne razumem slovenke so bile druge v skokih pa se nič ne piše vse drugo je na prvem mestu ki ni vredno besed.