Zimski športi

Slovenski smukači optimistično zrejo k prihajajoči olimpijski sezoni

Maribor, 26. 09. 2017 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener slovenskih alpskih smučarjev za hitre discipline Peter Pen zadovoljno ugotavlja, da so enomesečne snežne priprave na južni polobli uspele v popolnosti. Glede na to, da bodo olimpijski nastopi v Južni Koreji vrhunec prihajajoče zimske sezone, je kristalno jasno, da si slovenski reprezentanti želijo odličnih nastopov že pred tem na tekmah svetovnega pokala.

Slovenska moška smučarska ekipa v hitrih disciplinah se je vrnila z enomesečnih priprav na južni polobli polna novih vtisov ter energije in motivacije za preizkušnje v novi tekmovalni sezoni, katere vrhunec bodo ob tekmah svetovnega pokala februarske olimpijske igre v Južni Koreji.

Trener hitrih disciplin v moški reprezentanci Peter Pen je v Čile povabil osem smučarjev. Na pot čez veliko lužo so se odpravili najboljši slovenski smukač ta hip Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Poleg lanskih potnikov pa je povabil še samoplačnika Tilna Debelaka, ki si je delno sam kril stroške, Žana Kralja, Nejca Naraločnika in Dušana Senčarja. Vse od 26. avgusta naprej se je z južnoameriškim snegom spoznavala skupina slovenskih smukačev. Med tistimi, ki je bil zelo zadovoljen z zimski razmerami v La Parvi, je bil Kline, ki je v minuli sezoni navdušil s premierno zmago na smuku v Kvitfjellu, v novi sezoni pa si želi ohraniti raven smučanje in morda dodati še kakšne stopničke.

Boštjan Kline bo tudi v novi sezoni alpskega smučanja glavna slovenska moč v hitrih disciplinah.
Boštjan Kline bo tudi v novi sezoni alpskega smučanja glavna slovenska moč v hitrih disciplinah. FOTO: AP

Zadnja dva tedna priprav se je fantom, tako kot lani, pridružila tudi najboljša slovenska smučarka v minuli sezoni, svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec, ki sicer trenira s svojo ekipo in po svojem programu. Člani reprezentance so vtise po koncu priprav predstavili v domačem Mariboru, kjer so se javnosti predstavili v prostorih poslovalnice pokrovitelja Smučarske zveze Slovenije NLB.

"V Čilu se nisem udeležil tekem južnoameriškega pokala, saj smo se s trenerji odločili, da bi mi tekme vzele preveč časa, ki sem ga tako izkoristil za trening. Od treningov sem več odnesel kot bi od tekem. Dobro sem se počutil, dobro smo delali, več smo naredili kot prejšnja leta, na račun tega, da smo imeli kakšen dan manj počitka. Upam, da bomo lahko v tej smeri nadaljevali naprej," je dejal Kline in smučanje z najboljšo slovensko alpsko smučarko kratko opisal z besedami: "Ilka se ni smučala z globusom, bilo je v redu."

Slovenski smučarji, nekateri med njimi, so v času priprav nastopali tudi na tekmah južnoameriškega pokala ter se uvrščali na stopničke, so ob smuku vadili superveleslalom ter pilili formo tudi v tehničnih disciplinah ter se preizkušali v veleslalomskih in slalomskih zavojih. Čas v Čilu so izkoristili tudi za preizkušanje opreme ter nabiranje kilometrov v prostem smučanju. Trener Pen je bil navdušen s projektom La Parva, ki pomeni za zvezo in reprezentanco ter strokovno vodstvo velik logističen izziv, a so mu bili kos. "Pogoji so bili odlični, na tistem hribu je bila zgoščena vsa konkurenca. Ko sem pogledal statistiko, sem lahko ugotovil le, da smo naredili več smukaških kilometrov, nekoliko manj veleslalomskih. Je pa bilo potrebnega kar nekaj usklajevanja, saj so fantje imeli različne interese in naloge. Imeli so tudi ščitnike in zračne blazine, ki jih na srečo nismo preizkušali in potrebovali, saj se sprožijo le ob padcih," je dejal Pen.

Tradicionalen veleslalomski uvod v sezono svetovnega pokala bo 28. in 29. oktobra v avstrijskem Söldnu, sezona hitrih disciplin pa se bo začela v kanadskem Lake Louisu, za moške zadnji novembrski konec tedna, za ženske prvi decembrski konec tedna.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.