Zimski športi

Slovo slovenske smučarske kraljice Tine Maze, vzponi in padci najboljše smučarke na sončni strani Alp

Maribor, 07. 01. 2017 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Še zadnjič se je po belih strminah zapeljala najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je za časa svoje kariere športne navdušence razveseljevala s svojimi dosežki, mednje lahko uvrščamo tudi štiri olimpijske medalije, veliki kristalni globus in kar 26 zmag svetovnega pokala. Kljub številnim zapletom in sporom, ki so zaznamovali njeno kariero, je svojo bogato kariero vendarle kronala na Pohorju, njej najljubši Zlati lisici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Smučarsko slovo od Tine Maze
    01:02
    Iz 24UR: Smučarsko slovo od Tine Maze
  • Iz 24UR: Dosežki Tine Maze
    02:48
    Iz 24UR: Dosežki Tine Maze
  • Iz 24UR: O Tini v presežkih
    02:00
    Iz 24UR: O Tini v presežkih
  • Iz 24UR: Njena pot, njena odločitev
    02:00
    Iz 24UR: Njena pot, njena odločitev

Za Tino Maze je bleščeča tekmovalna pot, polna preseženih mejnikov, osvojenih zmag in rekordov. Je ne le najuspešnejša alpska smučarka in športnica v zgodovini Slovenije, ampak najuspešnejša športnica nasploh. Poslovila se je na Zlati lisici v Mariboru, kjer je prvič nastopila v svetovnem pokalu in kjer je osvojila prve stopničke v karieri. Njena življenjska in športna pot se je začela na Koroškem, v majhni Črni. Rojena 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu se je že s tremi leti naučila smučati v domači vasi. V osnovni šoli je poleg smučanja trenirala tudi odbojko in se učila igrati klavir. Po končani osnovni šoli je obiskovala gimnazijo na Ravnah na Koroškem in bila hkrati sprejeta v žensko B smučarsko reprezentanco. S 15 leti je začela tekmovati v svetovnem pokalu. Debitirala je v Mariboru 2. januarja 1999, ko je nastopila v 1. vožnji veleslaloma za Zlato lisico, a je ni končala. Na prve stopničke je morala še malce počakati. Pokazala je velik potencial, še posebej v veleslalomu, in sledila je nagrada.

Pozneje je dodala vse discipline. Na veleslalomu v Mariboru je 4. januarja 2002 z drugim mestom osvojila krstne stopničke v svetovnem pokalu. Takrat je bila od nje boljša le Švicarka Sonja Nef. Še istega leta, ob začetku sezone 2002/03, je dokazala, da stopničke niso bile preblisk in še manj muha enodnevnica. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je svoj zmagoviti pohod začela na ledeniku Rettenbach nad Söldnom pred 14 leti. Krstna zmaga leta 2002 je sicer imela manjšo lepotno napako, najvišjo stopničko zmagovalnega odra si je takrat delila z domačinko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen. Na naslednjo zmago, ki je bila povsem njena, je čakala dve leti. Dosegla jo je v švicarskem St. Moritzu 22. decembra 2004, ko je za 12 stotink sekunde ugnala Švedinjo Anjo Pärson. Seveda si je Mazejeva, opogumljena z dobrimi rezultati, želela, da bi prišla na raven svoje športne prijateljice iz otroštva, hrvaške šampionke Janice Kostelić. Do te ravni pa je moralo preteči še nekaj časa, v katerih je doživela vzpone in tudi padce, ko je skoraj pomislila, da bi vse skupaj končala.

Od samostojne poti se Tina Maze ni nikoli vrnila domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.
Od samostojne poti se Tina Maze ni nikoli vrnila domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. FOTO: Damjan Žibert

Na nekatere okoliščine ni imela vpliva. Mnoge menjave ekip so jo skoraj prepričale, da konča svojo smučarsko kariero. Ampak iz tega je nastala briljantna ideja. Leta 2008 sta s prvenstveno atletskim in kondicijskim trenerjem, učiteljem telovadbe, Italijanom iz obmejne Gorice Andreo Massijem ustanovila samostojno, zasebno ekipo, imenovano Team to aMaze. Ubrala sta drugačno pot, ostala brez zavetja Smučarske zveze Slovenije, finančnih prihodkov ter prisiljena poskrbeti za vse sama. Samostojna pot se je izkazala za prelomno ter pravilno in je prinesla velik uspeh. Od takrat se Tina Maze ni nikoli vrnila nazaj domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Kombinacije koroške trme in prizadevnosti ter italijanske samozavesti, ko prav nič ni bilo nemogoče, je prinesla največje dosežke v zgodovini slovenskega olimpijskega športa. Šestnajst let starejši Massi je bil od vsega začetka njen kondicijski trener, vodja ekipe, strateg uspehov ter življenjski partner. Od njega se je Tina Maze naučila najpomembnejše lekcije, da je velika razlika med biti drugi ali pa biti zmagovalec.

Iz obetavne smučarke, ki je sredi prejšnjega stoletja ob rezultatskem padcu celo razmišljala, da bi predčasno končala športno pot, je po oblikovanju svoje samostojne ekipe poletela med zvezde. Črnjanka je trenutno v ženski konkurenci na sedmem mestu po številu žlahtnosti odličij, saj se je okitila s kar štirimi zlatimi in petimi srebrnimi odličji s svetovnih prvenstev v alpskem smučanju. Na SP v alpskem smučanju v ameriškem Vailu in Beaver Creeku je leta 2015 osvojila zlato v smuku in kombinaciji ter srebro v superveleslalomu, kar sta zadnji slovenski medalji na SP. Smučarka je kot edina v slovenski zgodovini zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala in si s tem zagotovila veliki kristalni globus, v tem sta uspešnejši le še njena velika tekmica Američanka Lindsey Vonn s štirimi in Avstrijka Annemarie Moser-Pröll s šestimi lovorikami. Kot najboljša slovenska smučarka vseh časov je kar 26-krat v zgodovini svetovnega pokala stopila na najvišjo stopničko, medtem ko ji v ženski konkurenci sledijo Mateja Svet s sedmimi in Špela Pretnar s šestimi zmagami.

V zmagoviti sezoni svetovnega pokala 2012/13 je dosegla  končni seštevek 2414 točk in izboljšala številne rekorde. Med drugim je prehitela slovitega Herminatorja, avstrijsko legendo Hermanna Maierja, in rekord popravila za kar 414 točk. V tej sezoni je nanizala 11 zmag in zmagala v posebnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije, v tej disciplini takrat niso podelili malega globusa, tako da ima uradno le dva. Nadvse uspešna pa je bila tudi na olimpijskih igrah, s po dvema zlatima in srebrnima medalijama, uspešnejši je le legendarni telovadec Leon Štukelj, ki je osvojil kar šest medalij, od tega tri zlate. Mazejeva je bila tudi med redkimi slovenskimi športniki, ki jih je doletela čast, da so bili nosilci slovenske zastave na odprtju olimpijskih iger. S trobojnico je na stadion na čelu slovenske ekipe vkorakala leta 2010 v Vancouvru, kjer si je priborila dve srebrni odličji in jih nadgradila štiri leta pozneje s prvima mestoma v ruskem Sočiju.

V zmagoviti sezoni svetovnega pokala 2012/13 je nanizala kar 11 zmag in zmagala v posebnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije.
V zmagoviti sezoni svetovnega pokala 2012/13 je nanizala kar 11 zmag in zmagala v posebnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije. FOTO: AP

Po koncu sezone si je maja 2015 lani vzela tekmovalni premor. Med umikom iz tekmovalnega športa je dokončala študij na Pedagoški Fakulteti v Mariboru ter si pridobila naziv profesorice razrednega pouka, a se v poklicu še ni preizkusila. Začela je delati kot strokovna komentatorka na TV za mikrofonom Eurosporta. Njena zgodba je dobila tudi pravljično obliko v slikanici z naslovom Tina in medvedja moč založbe DZS z besedilom Primoža Suhodolčana in ilustracijami Gorazda Vahna. Tina Maze je pokazala tudi žilico za glasbeno nastopanje, med pripravami na sezono 2012/13 je posnela svojo prvo pesem z naslovom My Way is My Decision (Moja pot je moja odločitev) v sodelovanju z Raayjem in Matjažem Jelenom. Novica o njeni pevski karieri je pritegnila tudi tuje medije. Video je postal najhitreje rastoč nov video po številu ogledov kateregakoli slovenskega izvajalca, saj je v zgolj treh dneh dosegel pol milijona ogledov.

Najuspešnejša slovenska smučarka je tudi šestkratna dobitnica nagrade za slovensko športnico leta, ki jo podeljuje Društvo športnih novinarjev Slovenije, prejemnica Bloudkove plakete in nagrade. Leta 2013 jo je slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za "izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem". Bralci časnika Gazzetta dello Sport so jo leta 2014 razglasili za najboljšo športnico na svetu, leto pred tem je bila po izboru evropskih tiskovnih agencij razglašena za evropsko športnico leta, dobila pa je tudi pokal Serga Langa za najboljšo alpsko smučarko leta. Leta 2014 je bila nomininirana za svetovno športno nagrado Laureus.Tina Maze je dobila tudi svojo poštno znamko, ime svoje šampionske ekipe pa je posodila proizvajalcu energijskih pijač. Leta 2015 je slovenski biolog Matjaž Gregorič v Južni Afriki odkrito vrsto pajka v čast Tini Maze poimenoval Caerostris tinamaze.

Zadnje slovo in zgovoren napis. Kot je dejala smučarka, je v športu treba biti tudi nekoliko nagajiv.
Zadnje slovo in zgovoren napis. Kot je dejala smučarka, je v športu treba biti tudi nekoliko nagajiv. FOTO: Damjan Žibert

Po dvajsetih mesecih odsotnosti se je odločila, da bo prav v Mariboru, kjer je prvič nastopila in nato tudi stopila na zmagovalni oder, tudi končala športno pot. Ob slovesu se je zgodil tudi nov nepotreben spor s Smučarsko zvezo Slovenije glede sponzorskega deleža na tekmi, eden od mnogih v njeni karieri, ki je polnil medijske strani ne le v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu. Zgladili so ga tako, da je Mazejeva nastopila v slovenskem tekmovalnem dresu, vendar brez sponzorskih obeležij, tako njenih kot od zveze.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1airbus
08. 01. 2017 09.46
trugla,misliš,da slovensko ne razume?Aja ona sanja po italijansko
Manu Cocker
08. 01. 2017 09.33
Hvala Bogu, da je ne bo treba vec gledati!!!
1airbus
08. 01. 2017 09.05
ona sanja in misli po italijansko,dobro ji je opiral.
JanZiska
07. 01. 2017 20.08
-3
Nisem bral, ampak sam da je mimo. Hvala!
1airbus
08. 01. 2017 09.00
Đoni,ti nisi vreden,da gledaš še naprej našo smućarijo,glej raje dole sosedovo.
JohnyCash
07. 01. 2017 16.17
+15
Tina je bila v zgornjem delu, kljub dvoletni odsotnosti in brez tekmovalnega treninga in priprav, še vedno hitrejša od Katarine Lavtar (+0,96), ki je štartala takoj za njo, kar je svojevrstna sramota za Lavtarjevo in razne prisesance na žensko reprezentanco.
1airbus
08. 01. 2017 08.56
+0
saj drugače tudi ni moglo biti,ni dobila 90000€ in višje štartne številke to je bili načrtovano takoj,ko je ugotovila,da ne bo dobila višje številke ne pa takoj po štartu.
oježeš
07. 01. 2017 15.37
+5
Vsaka čast Tini. Poslovila se je točno tako, kot sem si želel. Ne v tekmovalnem tempu, ampak kot zaključna vožnja za konec čudovite kariere.
piu
07. 01. 2017 15.11
-5
Zakaj ga je pred cca 3 leti tisti izvršitelj lovil po Kranjski gori?
piu
07. 01. 2017 15.11
-3
piu
07. 01. 2017 15.10
-8
Massi je 16 let starejši od Tine..... A kdo ve če ima Massi kaj otrok? In kako shaja z bivšo ženo?
oježeš
07. 01. 2017 15.21
+17
Menda imata to rešeno, drugih pa naj ne zanima. Če kdo želi živeti s Tino, naj jo pa vpraša in se pogovori le z njo, ne z vaškimi čenčami.
piu
07. 01. 2017 15.28
-6
Če pa koga zanima Massa, kaj mora storiti?
Mil?007
07. 01. 2017 20.30
+3
BURGA
07. 01. 2017 14.53
-4
Kraljica je mrtva (Tina Maze), živela kraljica (Ilka Štuhec).
murinar
07. 01. 2017 14.40
+32
Srečno TINA v nadaljnem življenju! Ne ozirajte se na tepce le teh ne manjka!
BURGA
07. 01. 2017 14.53
-11
1airbus
08. 01. 2017 09.02
-1
burga,marinar neznata ličit zrna od plevela.
NiVzdevka76
07. 01. 2017 14.37
+0
Bravo bejbi! ;)
el capitan 1
07. 01. 2017 14.36
+11
prav je tako Tina! Bravo! Čestitke in na mnoga leta
1airbus
08. 01. 2017 09.03
-1
rolica
07. 01. 2017 14.35
+20
Super Tina...hvala za vse dobro in slabo,kapo dol.....Zdaj pa upajmo še na Ilko
biser2011
07. 01. 2017 14.08
+28
Samo danes še nevoščljivci in tudi vam se kariera konča....hahaha.............TINA HVALA TI!!!
BURGA
07. 01. 2017 14.54
-7
Špartanec
07. 01. 2017 15.44
-6
1airbus
08. 01. 2017 09.43
pri njej mislim,da se bo letos še enkrat začelo.
truga
07. 01. 2017 13.48
+43
...Tina...Hvala ti za vse cudovite smucarske uzitke...Imas kaj pokazati...fejst punca... ...ponosni nate...Simply The Best...Bravo,Tina Maze...
Masterofpupetz
07. 01. 2017 13.34
-20
Simpatična, uspešna...Pol jo pa en makaronar jaha. Tina pridi k meni boš hitro makaronarja pozabla
Senca6
07. 01. 2017 13.41
+5
mislim da ona njega jaha,,,kaj ne veš kak to gre? lol
valjhunsinkajtimara
07. 01. 2017 12.52
-19
Smučanje je tok pomembno za Slovenijo kot en realityshow tipa kmetija slavnih .... Reprezentanca Slovenije? Kaj je to.? Kako koristi? To je koncept, ki si ga je v osemdesetih izmislil oni koruptivninež Vogrinec, ko je po raznih sekretarijatih fehtal gnar za svono plačo.
ggargamell
07. 01. 2017 13.09
+14
koristi je zelo velik če si nerazgledan in jih ne vidiš je tvoj problem
BURGA
07. 01. 2017 14.57
-1
Naštej kakšno pametno korist. Jaz ne vidim nobene, razen, da je potegnila nekaj denarja od tujih sponzorjev. Upam, da bo denar zapravila v SLO.
maxmoritz
07. 01. 2017 12.51
-18
odlična je bla, ni kaj... dokler je dnar in makaronar nista pokvarla...$ $ $ $ €€€|
maxmoritz
07. 01. 2017 16.00
-4
periot22
07. 01. 2017 20.31
+1
1airbus
08. 01. 2017 09.48
jernej veliki
07. 01. 2017 12.41
-13
Kaj je zdaj to za en cirkus, realety show, selfie promocija ali Zlata lisica?
jernej veliki
07. 01. 2017 12.42
+8
Tina je Tina, Zlata lisica je pa Zlata lisica in ne neka komercialna zasebna promocija.
Orlaya
07. 01. 2017 12.41
+13