Zimski športi

Šmitek: Slalom, veleslalom in hitre discipline …

Kranjska Gora, 06. 03. 2011 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Janez Šmitek je sklenil, da s strokovnim svetom Smučarske zveze Slovenije ne bo več sodeloval. Kljub vsemu ima nekaj nasvetov, s katerimi bi lahko izboljšali sila povprečne dosežke moške ekipe tehničnih disciplin.

Janez Šmitek v slovenskem smučanju velja za enega zahtevnejših trenerjev, ki je s svojim vsestranskim smučarskim znanjem v preteklosti veliko pripomogel k razvoju te športne panoge v deželi na sončni strani Alp. V preteklosti je še bolj intenzivno sodeloval tudi s prireditelji pokala Vitranc, kjer je kot 17-letnik začel kot teptalec na progi. Danes je bil eden najpomembnejših članov strokovnega sveta, po zadnji seji pa je sklenil, da se poslovi od omenjenega organa SZS.

Slovenski alpski smučarji z izjemo Mitje Valenčiča niso uspeli izkoristiti danih pogojev na podkorenski strmini. Čemu pripisujete tako skromne dosežke, posebej tiste v veleslalomu?
"Mislim, da se ena generacija poslavlja. Treba je narediti vse, da vzgojimo novo. Poznam generacijo izjemnih talentov. Zdaj je potrebno na Smučarski zvezi Slovenije ustvariti pogoje, da bo ta novi val lahko dosegel kakšne izjemne uspehe."

Janez Šmitek se je poslovil od strokovnega sveta Smučarske zveze Slovenije.
Janez Šmitek se je poslovil od strokovnega sveta Smučarske zveze Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Je rešitev v še trši trenerski roki?
"Trenerji s trdo roko imajo praviloma več uspeha, in to velja za vse športe. Pomembni pa so tudi dobri pogoji za delo. Mi jih doma nimamo, zato se v veliki meri odpravljamo v tujino. Vse je potrebno narediti, da si boljše pogoje v prihodnje zagotovimo, saj jih imajo nenazadnje prav vsi. Poglejte Avstrijce, Američane, Nemce, Italijane in še kdo bi se našel. Težko je pričakovati, da naši tekmovalci v aktualnih pogojih posežejo tako visoko kot oni."

Predstavljajo morda rešitev skupni programi? Torej intenzivnejše sodelovanje s kakšno drugo reprezentanco?
"Lahko bi se manjše reprezentance povezale skupaj, ampak jaz ta hip ne vidim takšne potrebe."

Kaj pa je po vašem prepričanju najpomembnejše za svetlejšo smučarsko prihodnost Slovenije, ko govorimo o tehničnih disciplinah?
"Najprej je potrebno sestaviti ekipo, ki bo homogena. Tako po starosti kot po kakovosti. To je predpogoj. To se pravi, da bodo morali vsi voziti slalom, veleslalom in tudi zaradi veleslaloma nekaj hitrega smučanja, kar bi jim lahko koristilo tudi v kombinaciji, če bi se tega lotili. Sedaj pa veselo na delo …"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šibaresnice
07. 03. 2011 14.16
to so p abesede njegovih tekmovalcev leta 2006: Mitja Dragšič, Aleš Gorza, Jure Košir, Drago Grubelnik, Andrej Šporn, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič so spregovorili predvsem o težavah z glavnim trenerjem Janezom Šmitkom. Tekmovalci niso varčevali s kritikami na njegov račun. "Vso sezono nas je žalil in o nas govoril predvsem negativno. Po eni strani, da nam zaupa, po drugi strani pa nam je očital, da ob individualnem delu ne opravljamo kondicijskih treningov. Seveda se sami dobro zavedamo, da v primeru zanemarjanja takšnega dela ne bi imeli možnosti za uspeh. Vzrok takšnih trditev je bilo zavarovanje samega sebe.
šibaresnice
07. 03. 2011 14.09
G šmitek govori eno a delal je povsem nekaj drugega. Danes je pameten da je treba trenirati vse discipline a prav on je tisti mož ki je naredil jureta koširja tipičnega slalomista in samo slalomista. Ker pred tem je bil košir vsestranski smučar. Pod šmitkom pa je imel 5-6 štartov na sezono tak da.... Zraven tega je omenjeni gospod tudi slab vzor saj je izredno aroganten in nesramen tič.
FAUSTOS1
07. 03. 2011 10.39
takoj zamenjati celotno vodstvo.nove sodobne trenerje vpeljati.NUJNO IN TAKOJ DATI MOZNOST MLADIM IN NADARJENIM ,kajti v zadnjih letih smo in imamo polno mladinskih svetovnih prvakov ki pa ne dobijo moznosti,zaradi starih metod in stem napacnim pristopom trenerjev ki ne sledijo novim trendom v smucariji...
Tonček Balonček
07. 03. 2011 10.09
Pri teh športih ima "zveza" vlogo prvih 10-15 blet, kasneje gre pa za individulane projekte, kdoj ni dober, naj neha, ostali s emorajo ap sprivatizirati, to je vendar jasno, tako ej v boksu, tenisu in še marskije, ko slutiš, d aboš dober, moraš formirati svojo ekipo, vs eostalo je brez zveze, pa kaj anj Federer ali Zavec počneta s svojima teniškima zvezama! Naša smučarska zbveza naj skrbi za cicibane, mlajše in starejše dečke ter mladince, potem pa je vs ebrez zveze, naj tisti debelu8h od DINERS kluba smučarsko zvezo vodi kot neko privatno podjetje? To je smešno! A bomo tudi športne zveze sprivatizirali? Nogometna bo od Čeferina, smučarska od Lovšeta, Balinarska od ne vem koga, Letalčska od Plemenitega, a Prijatelj bo vodil pa Strelsko?
stromberg
07. 03. 2011 06.53
+1
Ko poslušam tega Šmitka,se mi zdi da je največji stručko za smučarijo,resnica je pa malo drugačna.Sej je ta gospod treniral tudi naše smučarje,pa ni naredil nič,imam občutek,da je samo dober govorec,bol kot kej drugega.Mislim da bi bil za našo smučarijo edini rešitelj Ante Kostelič(trda roka in treningi ob vsakem vremenu).
Matej Martincic
06. 03. 2011 20.40
Poglejte Kostelića pa vam bo vse jasno...Tudi če si povprečen pri vseh displinah, se lahko boriš za skupno 1.mesto. Odlično razmišljanje, bravo šmitek, take rabimo, vendar na trenrejih bi pa loh tut kaj postorili, talnetov nam ne manjka...