Zimski športi

Smučarsko zvezo čaka težak sanacijski program

Ljubljana, 26. 09. 2014 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je sklical izredno sejo izvršilnega odbora, na dnevni red katere je uvrstil tudi točko analiza obstoječega stanja in predstavitev sanacijskega programa.

Jurij Žurej
Jurij Žurej FOTO: Damjan Žibert

Da se krovna nacionalna smučarska organizacija sooča z likvidnostnimi težavami, ni skrivnost. Denarne težave je nedavno potrdil tudi direktor zveze Jurij Žurej. Kot je dejal, je proračun manjši od predvidevanj v mesecu maju, obenem so se umaknili "nekateri pokrovitelji, ker niso navdušeni nad našim produktom". "Predhodniki so že leta 2012 naredili sanacijski program, a dolgovi so le naraščali. Imeli smo kredit, kjer smo plačali le obresti, ne pa tudi glavnice. Dolg se giblje med 2,6 in 2,8 milijona evrov, redno ga odplačujemo. Najvišji letni prihodek je bil 2.333.382 evrov, najnižji 1.832.184 evrov na sezono. Samo v enem letu se je zgodilo 600.000 evrov izgube. Naši proračuni so v veliki meri fiktivni, velikokrat pa niso bili realizirani. Moja plača je javno znana, 5000 evrov bruto," je zatrdil Žurej. Ob tem je potrdil, da je SZS z likvidacijo Factor banke zašel v velike težave, obveznosti so znašale 1.100.000 evrov, med septembrom in novembrom lani pa so "viseli na nitki".

Žurej je še potrdil, da z uspešnim trenerjem smučarjev skakalcev Goranom Janusom zveza še ni podpisala nove pogodbe zaradi neizplačanih vseh obveznosti in nagrad za preteklo zimo, prav tako podpisane pogodbe z zvezo še nima nosilec dveh olimpijskih kolajn iz Sočija, deskar v paralelnih disciplinah Žan Košir. Predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje Dušan Gorišek je opozoril, da se lahko zaradi zapletenega finančnega položaja zgodi, da jim bo zmanjkalo operativnih sredstev za realizacijo programov. "Sredstev bo za skoraj za tretjino manj, kar bo šlo na škodo tekmovalcev, ki se pripravljajo na novo sezono. Imamo že pripravljen scenarij, ki pa je zelo črn. Začela se bodo odpuščanja trenerjev, obsegi programov se bodo skrčili," je naštel Gorišek.

Enzo Smrekar
Enzo Smrekar FOTO: Damjan Žibert

Na dnevnem redu seje so še naslednje točke: poročilo delovne skupine Planica 2019, predlog sestave OK Planica 2015, medletno poročilo Pokljuka, podpora za dodatni program jeseniške bolnišnice, predlog poslovnika panoge za tek na smučeh, obširna razprava o odprtih vprašanjih DPNC Kranj ter izvrševanje sklepov IO SZS s strani pogodbenih sodelavcev, zaposlenih in funkcionarjev SZS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vaza1
29. 09. 2014 17.37
Dajte mi nekaj povedat, kar jaz ne morem razumeti - kaj so ta direktor in vsi ostali uradniki na SZS počeli od konca maja do konca septembra? A v 4 mesecih niso znali spisat vseh teh pogodb in izplačat starih obveznosti do trenerjev, kot je Janus in športnikov kot je Košir???????
flum
28. 09. 2014 16.49
+1
Na pogorišču še kar brskajo mrhovinarji. Očitno se še kej najde.
komarec
26. 09. 2014 21.07
+13
Smučarska zveza? Koliko plače ima njen predsednik? Celih 5000€. Za kaj? Kje so rezultati? Kaj smučarska zveza naredi za reprezentante? Nič. Važno, da živijo priskledniki.
dugi159
27. 09. 2014 20.16
+1
Najbol da zaprejo svetovno prvenstvo sestih drzav k tud tle ne morjo med deset