Zimski športi

Spor med Kuttinom in Schlierenzauerjem se je še zaostril, Avstrijci iščejo razloge za polom skakalcev

Dunaj, Pjongčang, 20. 02. 2018 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvič po letu 2002 se avstrijska ekipa smučarjev skakalcev z olimpijskih iger vrača brez odličja. Na ekipni tekmi so Avstrijci osvojili nehvaležno četrto mesto, peti so bili Slovenci, trenutna premoč Norvežanov, Nemcev in Poljakov pa je v severni soseščini prižgala rdeči alarm.

V avstrijskem taboru ne skrivajo, da je možna tudi menjava trenerja. "Prav nič ni izključeno, kar velja tudi zame," je ob robu iger športnega vodjo reprezentance Ernsta Vettorija povzela avstrijska tiskovna agencija APA. Bržkone je menjava v vrhu reprezentance že načrtovana, vprašanje je le, kdaj se bo zgodila, saj je pred tekmovalci zaključek svetovnega pokala s sedmimi posamičnimi in štirimi ekipnimi tekmami, ko ne gre pričakovati čudežnega preobrata po slabi zimi.

Stefan Kraft (na fotografiji) je eden redkih, ki je v tej sezoni poskrbel za kakšen presežek v avstrijski reprezentanci, a vse od januarja deluje precej izgubljeno.
Stefan Kraft (na fotografiji) je eden redkih, ki je v tej sezoni poskrbel za kakšen presežek v avstrijski reprezentanci, a vse od januarja deluje precej izgubljeno. FOTO: AP

Posebej slab naj bi bil trenutno odnos glavnega trenerja Heinza Kuttina in Gregorja Schlierenzauerja. Ta se je v ponedeljek še zaostril, ko je Kutin javno kritiziral rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu in njegovega kolega Manuela Fettnerja, saj so Avstrijci na ponedeljkovi tekmi za kolajno zaostali skoraj sto točk. A Schlierenzauer vsaj za medije zadev ni želel komentirati, saj je opozoril na podoben položaj pred štirimi leti, ko se je na koncu moral posloviti takratni trener Alexander Pointner.

Daleč od najboljših
Položaj pa je bistveno slabši kot v Sočiju 2014, saj je pozitivno sliko glede na visoka pričakovanja v avstrijskem taboru po mnenju agencije APA zapustil le Michael Hayböck na veliki skakalnici.

"Jasno je, da smo daleč od najboljših, pa čeprav smo bili četrti. Zame se je na srečo obrnilo na dobro in prav na najpomembnejši tekmi sem ujel dobro formo," je pokomentiral Hayböck, ki je s tem dobil tudi novo samozavest za sklepni del zime.

Bilo je nekoč v Planici: Kraft med lanskim proslavljanjem v Planici.
Bilo je nekoč v Planici: Kraft med lanskim proslavljanjem v Planici. FOTO: Damjan Žibert
Moramo začeti znova, pogledati, ali imamo pravi material. Menjava trenerja? To ni moja naloga. Verjamem pa, da so vložili veliko truda, a smo si vsi dosežke predstavljali drugače. Stefan Kraft po koncu olimpijskih iger

Hayböck: Nisem za menjavo
Pa tudi Hayböck ni bil povsem zadovoljen, saj je bilo v skokih preveč nihanj. Na posamični tekmi na veliki skakalnici je bil dober prvi skok in če bi v finalu pokazal takega, kot ga je v finalu moštvene tekme, bi se vrnil s kolajno, ki je bila očitno dosegljiva. Tudi njemu se zdi diskusija o menjavi trenerja neprimerna.

"Dobro sodelujeva in v zadnjih dneh je viden napredek, zato sam za menjavo sploh nisem," je bil jasen Hayböck. Dvakratni svetovni prvak Stefan Kraft se išče vse od januarja in sam meni, da bi za boljše dosežke po novoletni turneji potreboval en res izstopajoč dosežek.

Vem, da bo šlo spet navzgor
"Potem si želiš vse več in več. Na žalost pa sem padel v nekakšno spiralo, ki se vrti in vrti," pravi. Največja skrb zanj je, da ne najde razloga, da skoki, ki so na posnetkih videti zelo dobro, niso dovolj dolgi.

"Vem, da bo šlo spet navzgor in upam, da sem se za naslednje olimpijske igre tudi kaj naučil. Moramo začeti znova, pogledati, ali imamo pravi material ..." je izjavil, o menjavi trenerja pa dodal: "To ni moja naloga. Verjamem pa, da so vložili veliko truda, a smo si vsi dosežke predstavljali drugače."

Vsekakor bodo morali Avstrijci stanje v skokih urediti hitro, saj želijo vnovič zablesteti najmanj prihodnje leto, ko bodo v Seefeldu gostili svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poginuli Kazuar
20. 02. 2018 19.13
+2
Fante so zmedle ogromne količine zastonj kondomov, ki so jih dobli, pa so porabli in kondome in energijo za tekmo.
ata janez
20. 02. 2018 11.03
+1
Pa kaj bi Avstrijci radi?Monopol nad medaljami?
gekados
20. 02. 2018 09.37
+9
ko si bodo v glavah porihtali zadeve bo spet šlo navzgor, tudi pri naših.
asdfghjk1235
20. 02. 2018 09.34
+6
Namesto da se ukvarjajmo z avstrijci, se ukvarjajmo raje z našimi, ki so čedalje slabši. Janus je za zamenjavo in pika,
happyrainbow
20. 02. 2018 18.57
-1
Ja, saj res - mogoče ga bodo pa Avstrici vzeli. Če je za nas dober, zakaj pa ne bi bil za Avstrijce?
penintheass
20. 02. 2018 09.06
+3
Lep primer za nase hejterje Janusa. So se Avstrijci cisto zgubili. Ritem jim daje pa Gregi, ker mora nekje najti opravicilo za svoje super skoke..
mackintosh
20. 02. 2018 09.37
+12
nisem hejter janusa. veliko je dosegel. kapo dol. ampak ko ne gre več z istimi metodami je čas za menjavo. mislim da je dve leti zadosti da se to uvidi