Hirscher (prvič) osvojil veleslalomsko zlato na SP, Hadalin v drugi vožnji skočil do 28. mesta

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagal na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v švicarskem St. Moritzu. To je zanj prvo zlato odličje v tej disciplini v karieri. Srebro je osvojil njegov rojak Roland Leitinger, bron pa Norvežan Leif Kristian Haugen. Drugo vožnjo so zaradi padca kamere, ki ni poškodovala nikogar, prestavili za kar pol ure.

Žan Kranjec - 2

Žan Kranjec je hitro končal z nastopom. (Foto: Damjan Žibert)

Drugo vožnjo moškega veleslaloma je za pol ure zamaknila kamera, ki je padla z vrvi na progo. Kot so sporočili iz lokalne policije, v nesreči nihče ni bil poškodovan.Nesreča se je pripetila, ko je vojaško letalo presekalo vrv, na katero je bila pritrjena kamera, posledično pa je padla s 50 metrov višine na progo oziroma le nekaj metrov od tribun. Tekmovalci zaradi nesreče niso mogli opraviti ogleda proge, zato so morali začetek prestaviti za pol ure."Med treningom za letalski vojaški šov je pilot letala PC-7 zadel v vrv in jo presekal, posledično pa je kamera padla na tla. Na srečo ni bil nihče poškodovan," je dejal šef policije v St. Moritzu Roman Ruegg. Ta je dodal, da je letalo varno pristalo in da bo policija skupaj z vojsko preiskala to nesrečo.Letalska ekipa PC-7 je formacija švicarskih zračnih sil, ki uporabljajo letala Pilatus PC-7 Turbo Trainers. Ta enomotorna turbopropelerska šolska letala so osnova za vadbo švicarskih pilotov reaktivnih letal. Pilatuse ima tudi Slovenska vojska, in sicer modernejše modele PC-9.

Marcel Hirscher je v drugi vožnji potrdil svojo prevlado v veleslalomu. Postal je novi svetovni veleslalomski prvak. Avstrijec je osvojil še tretjo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, a, zanimivo, šele prvo veleslalomsko. Hirscher je bil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih dvakrat srebrn v veleslalomu, zlato je vzel Američan Ted Ligety, ki je St. Moritz izpustil zaradi poškodbe hrbta. Za popoln avstrijski dan in dvojno avstrijsko zmagoslavje na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je poskrbel na drugem mestu še Roland Leitinger, ki je za zvezdniškim rojakom zaostal le 25 stotink sekunde. Leitinger, ki je osvojil svojo prvo medaljo na velikim prvenstvih, je bil šesti po prvi vožnji. Bron je osvojil Norvežan Leif Kristian Haugen (+0,71), sedmi po prvi vožnji, ki je prav tako osvojil svojo prvo veliko medaljo. Njegov rojak Henrik Kristoffersen, sicer eden izmed kandidatov za odličje, je bil četrti (+0,76). Razlike na vrhu po prvi vožnji so bile majhne, prvih devet uvrščenih je za vodilnim Hirscherjem vpisalo zaostanek manjši od sekunde. Prvi slovenski nastop je bil pri startni številki 11. Žan Kranjec, najboljši slovenski veleslalomist zadnjih nekaj sezon, se je pognal v boj za medaljo, a so se njegove sanje o vrhunski uvrstitvi, glede na dosežke v tej zimi je upravičeno pogledoval tudi po medalji, končale že na prvi progi z odstopom. Po njegovi poti sta sledila še dva slovenska predstavnika Miha Hrobat in Martin Čater, ki si je v četrtkovih kvalifikacijah priboril nastop na tekmi. Edini slovenski finalist je bil Štefan Hadalin, ki je za Hirscherjem zaostal 2,40 sekunde za 32. čas. Hadalin je nastopil po prvi trideseterici nastopajočih, torej ko so v ciljni areni že razglasili nosilce medalj. V finalu je ob prihodu v cilj skočil na 28. mesto (+4,24).

Čeprav je vodilni smučar zime Hirscher na prvenstvu dva dneva preležal v postelji zaradi trebušne gripe, pa je danes uspel iz sebe iztisniti najboljše. Vodil je že po uvodni vožnji, v drugi pa vzel zlato. Hirscher je osvojil še tretjo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, potem ko je bil v Vailu zlat v alpski kombinaciji, v Schladmingu pred štirimi leti pa je bil zlat v slalomu. V St. Moritzu je osvojil še drugo medaljo, srebrn je bil tudi v alpski kombinaciji. "Sem zelo utrujen, ampak me prevevajo res neverjetni občutki. To je bila, vsaj zame, ena najtežjih tekem v tej sezoni, zato sem še medalja, ki mi je še manjkala, zato je imela današnja tekma še toliko večji pomen zame," je dejal Hirscher, ki je s šestimi individualnimi medaljami na svetovnih prvenstvih tretji najuspešnejši Avstrijec, pred njim sta le Benjamin Raich (10) in Toni Sailer (8). Za dvojno avstrijsko zmagoslavje je poskrbel na drugem mestu še Leitinger, ki je za zvezdniškim rojakom zaostal le 25 stotink sekunde. Leitinger, ki je osvojil svojo prvo kolajno na velikih prvenstvih, je bil šesti po prvi vožnji. Bron je pripadel Norvežanu Haugnu (+0,71), sedmemu po prvi vožnji.

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher. (Foto: AP)

"V današnjo tekmo smo zanesljivo šli z večjimi pričakovanji, kot smo dobili od nje," je po razpletu povedal glavni trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant. "Jasno največ smo pričakovali od Žana, čisto realno smo lahko pričakovali, da bi se vmešal v boj s temi najboljšimi. Žan danes ni smučal dobro, potem je naredil še napako in odstopil. Moje mnenje je, da je padel zaradi tega, ker ni bil pravi, denimo kot je bil v Söldnu ali Alta Badii, in potem se take napake zelo hitro primerijo. Štefanu lahko samo čestitam, dvakrat se je korektno peljal, škoda, da je v 1. vožnji v zgornjem delu zapravil tistih 11 stotink, ki so mu zmanjkale, da bi imel dobro številko v 2. vožnji, boljše vreme, boljšo progo in bi mogoče še koga premagal. S številko 32 se je dobro peljal v 2. vožnji. Je vsekakor naredil velik skok v veleslalomu naprej." Hadalin je pristavil: "Težka tekma, težki pogoji, predvsem 2. vožnja, ampak mislim, da je bilo moje smučanje kar na visoki ravni, še zlasti sem zadovoljen s srednjim in spodnjim delom na prvi progi. Ko bom odstranil še nekaj manjših napak, mislim, da bo to že kar to, česar sem zmožen. Vidim, da v veleslalomu napredujem in da sem na pravi poti, in da sem z današnjim 28. mestom, kar je bil tudi moj osnovni cilj, torej trideseterica, lahko za moje prvo prvenstvo kar zadovoljen."

Hadalin se torej nadeja še boljšega nastopa na nedeljskem slalomu, ki je glede na rezultate njegova trenutno najboljša disciplina. Razplet na vrhu pa je pospremil z besedami: "Tisti, ki smo iz smučarskih krogov, vemo, da je vsak fant, ki je na startni listi med prvo trideseterico, dober smučar. Proga je bila že v 1. vožnji tako dobra, da sta lahko Leitinger in Haugen z relativno visokima startnima številkama prišla na visoka mesta in sta to v finalu le še potrdila in izkoristila, da so bili drugi slabši v pogojih slabše vidljivosti. Rahlo presenečenje, nihče si tega ne bi upal napovedati pred prvenstvom." Danes je tekmovalce presenetila dvojna pošiljka z neba, v finalu je snežilo, pred začetkom finala pa je prišlo do nevsakdanje nesreče, ko je pilot švicarskega vojnega letalstva, letel je v formaciji devetih letal pilatus, med treningom za akrobatski šov s krilom letala presekal vrv, na kateri je bila obešena daljinsko vodena televizijska kamera. Kamera je strmoglavila na tla, poškodovanih na srečo ni bilo. Tudi pilot letala je varno pristal na bližnjem letališču Samedan. Zaradi nesrečnega pripetljaja so odpovedali šov z akrobatskimi letali nad ciljno areno in poligonom, napovedan za soboto in nedeljo. "Zaradi tega nisem imel preveč težav. So pa preventivno zaustavili žičnico, tako da so nas prepeljali s snežnimi motornimi sanmi in nas zelo elegantno premaknili na start. Zaradi nesreče so bili prisiljeni za pol ure premakniti začetek 2. vožnje, mislim, da je tekma vseeno odlično uspelo in tekmovalci nismo občutili razlike," je še dejal Hadalin.

Izidi:

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:13,31 sekunde
2. Roland Leitinger (Avt) + 0,25
3. Leif Kristian Haugen (Nor) 0,71
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,76
5. Philipp Schoerghofer (Avt) 0,85
6. Matts Olsson (Šve) 0,93
7. Alexis Pinturault (Fra) 0,98
8. Justin Murisier (Švi) 0,99
9. Mathieu Faivre (Fra) 1,05
10. Riccardo Tonetti (Ita) 1,16
...
28. Štefan Hadalin (Slo) 4,24

- izpadli po prvi vožnji: 
Žan Kranjec, Miha Hrobat in Martin Čater

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
OriGinal Nuttah 17.02.2017 16:02:24
dnar nazaj banda turisticna
Več komentarjev