Zimski športi

SZS: Planica v boj za nordijsko SP leta 2023, morda celo v slogu Donalda Trumpa

Ljubljana, 21. 11. 2016 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ponedeljkovem zasedanju Izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) so potrdili, da bo Planica čez dve leti vnovič kandidirala za organizacijo SP v nordijskem smučanju.

Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije je na ponedeljkovem zasedanju potrdil, da bo Planica na kongresu Mednarodne smučarske zveze leta 2018 vnovič kandidirala za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023. Planica z novim nordijskim centrom bo za SP kandidirala že četrtič, nazadnje pa je bila neuspešna na letošnjem kongresu v mehiškem Cancunu, ko je želela SP 2021, končni izplen pa je bilo prvenstvo 2020 v poletih, ki pa nikoli ni bilo vprašljivo. Kandidatura na samem zasedanju IO SZS prav tako ni bila vprašljiva, saj so slovenski prireditelji prepričani, da so kandidature dobre in da si dolina pod Poncami SP zasluži. Bolj vprašljiv je bil pristop do načina lobiranja za SP. Janez Kocijančič, tudi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis), je opozoril, da je delež predstavnikov iz smučarskih skokov med člani Fis majhno in da sta zaključek kandidature in predstavitev na kongresu pravzaprav zelo nepomembna, zato misli, da bi bilo pomembno, da se ključne akterje privabi na prihodnjo tekmo marca 2017 v Planici, da si v živo ogledajo novi center, saj ga je večina videla le v računalniški projekciji. Tam bo ob robu tekme tudi priložnost za izdatno predstavitev slovenskih načrtov in prednosti za SP.

Skakalni praznik v Planici je na sporedu marca. Vsako leto ...
Skakalni praznik v Planici je na sporedu marca. Vsako leto ... FOTO: Miro Majcen

Dani so bili še številni drugi predlogi različnih pristopov pri lobiranju, predsednik SZS Enzo Smrekar pa je opozoril na možnost, da se za projekt lobira tudi v vseh mednarodnih povezavah, v katerih sodeluje SZS, pa tudi na prihodnji koledarski konferenci Fis ter celo v biatlonskih krogih, saj imajo nekatere države iste predstavnike v obeh organizacijah. "Vsi bomo morali delati na vseh kanalih," je dejal Smrekar. Smučarski skakalec Jernej Damjan pa je slikovito opozoril na kandidaturo Donalda Trumpa za ameriškega predsednika in ocenil, da je treba pri posameznih ključnih odločevalcih najti točke, ki jih bodo pritegnile, da dajo svoj glas izvedbe SP ponosu slovenske športne infrastrukture v osrčju Julijcev. Kandidatura seveda potrebuje še soglasje ustreznih državnih organov, že v kratkem pa bo treba zagotoviti tudi 75.000 evrov za kandidaturo, še enkrat toliko pa bo predvidoma stal cel projekt. IO SZS je obravnaval tudi neuspešno kandidaturo Pokljuke za biatlonsko SP 2020 in 2021. Izvršni odbor smučarske zveze Slovenije je na današnji seji že podprl zamisel o kandidaturi za prvenstvi 2023 in 2024. Kljub porazu je Pokljuka navdušila in slovenski organizatorji tekem svetovnega pokala so že dobili namig, da bo Slovenija v prihodnjem štiriletnem obdobju lahko gostila tri namesto pričakovanih dveh tekem svetovnega pokala.

Predstavniki slovenske kandidature so bili zelo veseli tudi širše podpore projekta v državi, saj je z ministrstvom za infrastrukturo dosežen dogovor o rekonstrukciji ceste Krnica - Pokljuka, z obrambnim ministrstvom so se slovenski prireditelji dogovorili, da bi Mors za potrebe svetovnega prvenstva SZS odstopil svojo infrastrukturo na Rudnem polju - vojašnico z okolico. Projekt je imel tudi široko podporo ministrstva za šport in vlade. Bržkone bo Slovenija vnovič s kandidaturo skušala na kongresu 2018 v Poreču, kjer bodo odločali o prirediteljih za SP kandidirala za prvenstvo 2023 ali 2024. IO SZS je zato že potrdil sestavo iniciativnega odbora za pripravo kandidature, ki bo pripravil vse potrebno, naknadno pa bo SZS odločila o dejanski kandidaturi. Morda bo svoje dodala odločitev občine Bled, da kandidaturo izdatno finančno podpre in tudi proračun kandidature bi se z zdajšnjih 160.000 evrov močno povečal. IO SZS je obravnaval tudi varnostno vprašanje o udeležbi mladih smučarjev na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji, saj so nekatere države zaradi strahu pred spopadi v sosednji Siriji že zavrnile udeležbo. SZS je na koncu sklenil, da bo o varnosti povprašal OKS, ki je nosilec projekta.

Pokljuka je simbol slovenskega biatlona oziroma teka na smučeh.
Pokljuka je simbol slovenskega biatlona oziroma teka na smučeh. FOTO: Miro Majcen

V odnosih z OKS je Marko Dolenc, predsednik zbora za biatlon, opozoril, da SZS kljub temu, da se je sezona že začela, s strani OKS še ni prejela kriterijev za uvrstitev v olimpijsko ekipo 2018. Odprtih pa je bilo še nekaj vprašanj, ki po prepričanju smučarskega tabora kažejo na monolog OKS namesto dialoga. Izvršni odbor se je seznanil tudi s predlogom, da Slovenija končno dobi svoj panožni center za pripravo alpskih smučarjev, ki so za razliko od nordijskih smučarjev in biatloncev še brez. Na koncu so se z zamislijo bolj seznanili, saj je odprtih še kar nekaj vprašanj. IO je potrdil tudi okrepitev organizacijskega odbora za pripravo svetovnega pokala smučarjev tekačev v Planici, ter potrdil predlagani organizacijski komite za tekmo v telemark smučanju. Poročilo o porabi financ v pripravah na novo sezono pa je pokazalo, da so več od predvidenega porabili v alpskem taboru, malenkost preveč pa so zapravili tudi v taboru skakalcev in nordijskih kombinatorcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr. Prdo
21. 11. 2016 19.39
-1
Lanska prestavitev je bila na nivoju 5 letnega otroka... Mene bi blo sram.
walter2
21. 11. 2016 20.33
+0
Ne vem kaj so"prestavljali"in kam?Tudi tvoje pisanje je na nivoju 5 letnika!
tedoVV2HCmedo
21. 11. 2016 19.30
+3
Go2ass s tem povezovanjem Trumpa z vsem pri nas.
FoglofffTunekkk
21. 11. 2016 19.19
+2
Čujte, ka pa novi tvit našega Boruta Pahorja?... A ni simpatičen?... Borči bo spet zmagal !!!
Bofur
21. 11. 2016 18.40
+3
Tukaj po moje ne bo kruha. Slovenci v primerjavi s kakšnimi Nemci, Avstrijci, Skandinavci, Italijani, nimamo možnosti. Kar je razumljivo. Nemcev je 60 milijonov. Gre za televizijske pravice, sponzorje. Smo pač premajhen igralec. Ne vem zakaj silimo, za nameček pa vsaka taka kandidatura prinese stroške, kotizacijo, ki nam jo ne vrnejo. Maribor je bil z zimsko univerzijado tako "uspešen", da po mojem še 20 let ne bomo dobili kakšne pomembnejše prireditve.
Blekovihsedem
21. 11. 2016 18.12
+6
A se bo spet denar stran metal? Še enkrat naj zavrtijo spot od lani, SP ne bomo dobili do 2050 leta. Vse skupaj naj financirajo Kocijančič, Jasnič in njima podobni.