Zimski športi

SZS ponovno o sanaciji, v alpskih disciplinam uvedena "trojka"

Ljubljana, 27. 10. 2014 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni odbor (IO) Smučarske zveze Slovenije (SZS) je mesec dni po sprejetem sanacijskem programu zveze pregledal opravljeno in predvsem velike težave, s katerim se sooča slovensko smučanje v sezoni svetovnih prvenstev.

Enzo Smrekar
Enzo Smrekar FOTO: Damjan Žibert

Pri večni panog so že začeli s prvimi koraki, največ težav je v alpskem smučanju, pri katerem je bila uvedena sanacijska 'trojka'. Imenovano je bilo posebno začasno delovno telo, sestavljeno iz petih največjih alpskih klubov, direktorja SZS in predsednika alpskega odbora, ki bo v pol meseca pripravili konkreten sanacijski program delovanja alpskega dela zveze. Sklep je bil sprejet skoraj soglasno, vzdržan je bil le predsednik alpske panoge Dušan Gorišek. Ta je bil zadolžen za pripravo dolgoročnejše strategija razvoja panoge. Direktor zveze Jurij Žurej pa mora pripraviti tudi dodatne ukrepe varčevanja na krovni zvezi, vključno s plačami.

"Odpuščanje trenerjev na kratki rok ne bi imelo nobenih učinkov zaradi trimesečnih odpovednih rokov, zmanjševanje števila reprezentantov in njihov 'prenos' na obubožane klube pa še slabše. Trenerji so se pripravljeni odpovedati aprilskim plačam, do konca sezone bi skupaj prihranili 125.000 evrov, 65.000 pa smo jih že. Imamo pa 400.000 minusa in prej ali slej bo prišlo do zrušitve in zaustavitve vseh dejavnosti alpskega smučanja," razmišlja Gorišek. Predsednik SZS Enzo Smrekar je bil slikovit: "Skupaj bomo vsi za 300.000 evrov v minusu. Ugotovimo lahko, da ni bilo nič privarčevanega, ker se navaja privarčevana sredstva, ki jih tako ni. To je nekako tako, kot da bi ženska dejala, da je nekaj privarčevala, ker ni kupila torbice."

Dušan Gorišek
Dušan Gorišek FOTO: Damjan Žibert

Smrekar je ugotovil, da edino pri alpskem smučanju ni niti zaveze, da bodo pristopili k sanacijskem programu, niti niso sprejeli ukrepov. "To lahko kontaminira celotno zvezo. To ni sprejemljivo. Zaradi ene panoge ne sme potopiti celotne zveze. Naša naloga je, da po doseženem soglasju in sprejetih sklepih opravimo naloge, ki so včasih tudi zelo zahtevne in nadležne. Obenem pa se moramo potruditi, da ohranimo tekme svetovnega pokala v Sloveniji tudi v prihodnje iz iz tega iztržimo več, tudi za sofinanciranje programov," je dejal Smrekar. Ob tem dodajmo, da so vodji panoge za alpsko smučanje Vladu Makucu enostransko prekinili pogodbo, v trimesečnem odpovednem roku pa mora še naprej opravljati vse naloge za zvezo.

Kandidatura za SP v poletih
Podprli so možnost priprave kandidature za svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 in prav tako v Planici možnost začetka kandidature SP v nordijskem smučanju leta 2022. Janez Bukovnik je dejal, da je potrebno začeti korake za kandidaturo, od katere pa je mogoče odstopiti brez posledic vse do tistega trenutek, ko bo potrebno plačati kotizacijo. Več o tem bo znano marca prihodnje leto po finalu svetovnega pokala v Planici.

Jernej Damjan
Jernej Damjan FOTO: Damjan Žibert

Damjan predstavnik športnikov
Skakalec Jernej Damjan, novoizvoljeni predstavnik športnikov v IO SZS, je v zaključku dejal, da ni bilo prijetno poslušati razprav o vseh minusih, da je videl, da se težave rešujejo, obljubil pa je, da se bo sčasoma iz poslušalca prelevil v tistega, ki pomaga iskati rešitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
28. 10. 2014 08.37
vesoljni potop
piu
27. 10. 2014 20.19
+2
Barka je nasedla....Reši se kdor more.....