Zimski športi

Tekmice so lahko zaskrbljene: tudi drugi trening smuka pripadel Ilki Štuhec, na zmago računa le Lindsey Vonn

St. Moritz, 09. 02. 2017 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./STA/N.A.
Komentarji
15

Najboljše alpske smučarke so v St. Moritzu po enourni zamudi le opravile smukaški trening pred tekmo svetovnega prvenstva, na katerem je tako kot v sredo blestela najboljša Slovenka Ilka Štuhec, ki je postavila najboljši čas 1:33,37 sekunde.

Najboljša slovenska smučarka v tekoči sezoni svetovnega pokala se poskuša vrniti v velikem slogu, potem ko ji je večja napaka vzela možnosti za kolajno na superveleslalomski preizkušnji.
Najboljša slovenska smučarka v tekoči sezoni svetovnega pokala se poskuša vrniti v velikem slogu, potem ko ji je večja napaka vzela možnosti za kolajno na superveleslalomski preizkušnji. FOTO: AP
V St. Moritzu so bili danes popoldne prisiljeni prekiniti in odpovedati drugi moški trening smuka na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju.

Vreme se je le usmililo prirediteljev svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki so po enourni zamudi speljali smukaški trening. Tega je tako kot v sredo dobila najboljša slovenska smučarka v tej sezoni svetovnega pokala, Ilka Štuhec, ki je bila hitrejša od Fabienne Suter (+0,53 sekunde). Domačinka je bila druga najhitrejša že včeraj, tretje mesto je tokrat pripadlo Avstrijki Christine Scheyer (+0,80). Maruša Ferk je zasedla 37. mesto (+3.28), Ana Bucik pa je bila 50. (+4.50). ''Ni šlo vse tako odlično, še so rezerve oziroma deli, ki jih želim odsmučati boljše," je izjavo Štuhčeve prenesla Smučarska zveza Slovenije (SZS). "Velikih novosti na progi glede na včeraj ni, sem pa nekatere dele odpeljala malce drugače. Na zadnjem skoku moram še popraviti par stvari, da ne bom šla tako naokoli. Mogoče je malenkost trši sneg, saj smo vsi na ogledu, tako da mislim, da bo vsak dan bolj trdo. A še vedno je dober oprijem, pogoji so vrhunski, tako da se že veselim, da gre zares. Nisem pozabila smučati slaloma od dobrih voženj v Mariboru, tako da se že veselim tekme."

Dobra je bila tudi ameriška smukaška kraljica Lindsey Vonn, ki je za Štuhčevo, čeprav je pred ciljem očitno zavestno stopila na zavoro, saj se je povsem zravnala, zaostala 82 stotink sekunde za četrti čas."Vsekakor so bila svetovna prvenstva zame doslej polna vzponov in padcev, osvojila sem veliko medalj, ampak sem se tudi bila prisiljena veliko ukvarjati s posledicami grdih poškodb, ki so se mi primerile na prvenstvih. Res je, superveleslaloma nisem končala, ampak imam zelo dobre občutke v smuku, v katerem si veliko bolj zaupam in sem zato še bolj motivirana. Upam, da bom lahko to izkoristila že jutri v svojo korist in si bom na smuku privozila odločilno prednost, da bom lahko zatem šla sproščena na kombinacijski slalom. Upam, da me bo moja desna roka ubogala in bo na slalomu ves čas v pravem položaju, nato pa želim vse ponoviti še v nedeljo na specialnem smuku. Počutim se dobro, mislim, da mi ta hrib ustreza, vem, da lahko veliko tvegam, kar sem tudi pripravljena narediti. Na prvenstvih se vse vrti okoli medalj in zato sem prišla sem," je bila zelo dobro razpoložena Vonnova, ki je na vprašanje, koga vidi za favoritko za zmago na smuku, odgovorila, da sebe: "Jaz sem. Ne vem, kaj bi lahko povedala. Upam, da bom zmagala."

Lindsey Vonn po četrtem mestu kar poka od samozavesti.
Lindsey Vonn po četrtem mestu kar poka od samozavesti. FOTO: AP

Kljub samozavesti ameriške smučarke bo Ilka med glavnimi favoritinjami prihajajoče tekme alpske kombinacije, ko bodo v St. Moritzu podelili tretji komplet medalj. Štuhčeva se želi oddolžiti tekmicam za neuspešno superveleslalomsko vožnjo, na kateri ji je napaka odlesla vrhunski izid. Štuhčeva bo tako v kombinaciji, v kateri si je priborila odlično izhodišče z zmago na edini izpeljani tekmi pred SP, kot tudi v smuku, kjer je v svetovnem pokalu osvojila tri zmage, morda celo prva favoritinja. S tem se seveda ne obremenjuje, posveča se le svojemu smučanju, prav tako je prepričana, da slaloma od Maribora, ko je bila odlična deseta, ni pozabila smučati. Čeprav je še drugič bila najhitrejša na treningu, pa je prepričana, da bilo je v njeni vožnji še nekaj rezerve ter možnosti za izboljšave in manjše popravke.Medtem ko je včerajšnji trening zaznamoval grd padec Avstrijke Mirjam Puchner, ki se je huje poškodovala, pa so tokrat tekmovalke dirkale v idealnih pogojih, v sončnem in jasnem vremenu, trening pa je potekal brez posebnosti. Vse so po treningu hvalile tako progo kot pogoje. Štuhčeva je prva favoritinja tako na petkovi alpski kombinaciji kot tudi na specialnem smuku. Na uvodni preizkušnji v superveleslalomu je bila enajsta, vrhunsko uvrstitev pa ji je odnesla napaka v srednjem delu proge. Na kombinacijskem in specialnem smuku seveda želi dirkati brez napak.

Na startu sta bili še dve Slovenki: Ferkova in Bucikova, ki s treningom nabirata prepotrebno smukaško formo, saj veliko pričakujeta prav od petkove kombinacije. Zlasti Bucikova, ki je na slalomu za Zlato lisico v Mariboru s sedmim mestom vpisala izid kariere, si želi smuk čim bolje odpeljati, čeprav ji manjka smukaških treningov, ter tako zmanjšati zaostanek za napad na kombinacijskem slalomu. "Pogoji so res dobri. S to vidljivostjo danes je bilo vse nekoliko lažje. O neki smukaški formi žal ne morem govoriti, ker nimam dovolj treninga. Pri meni se čas premika po sekundah, vsako vožnjo, ki jo naredim, se počutim boljše in bolj sigurna, prav zaradi tega mi je malo žal, da je torkov trening odpadel, saj bi s tem lahko več odnesla. Jutri bom poskusila še nekaj dodati tako v liniji, kot tudi v samem pristopu in upam, da mi bo uspela solidna vožnja, ki mi bo omogočala dobro izhodišče za slalomski nastop," je dodala Bucikova.Za Ferkovo pa bi vrhunska uvrstitev v kombinacije prinesla prepotreben obliž na sezono, ki ni potekala po načrtih. "Danes je bilo res lepo tukaj uživati ob takem vremenu in taki progi. Naredila sem korak naprej v primerjavi z včeraj, jutri je tisto pravo, ko moram iti še hitreje, biti še hitrejša v smuku, sekunde bom skušala danes poiskati na video analizi. Slalom pa znam peljati odlično in upam, da mi to uspe na eni najpomembnejših tekem tudi pokazati."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
09. 02. 2017 18.40
+4
to še ne pomeni nič. važna je tekma ne pa treningi.......
mastaflash
09. 02. 2017 17.58
toooo mIlkaaa
vezuv_
09. 02. 2017 17.48
-7
kako bi bilo, če bi ji dali na noge smuči brez izboljšave unega modela - kot je bila prej, na repu
ParaVomo
09. 02. 2017 17.22
-7
Kraljica Lindsey;)!
den456
09. 02. 2017 17.22
+2
Tukaj komentira veliko kavč-ekspertov.
motorist_mb
09. 02. 2017 17.09
+5
Prehitra je...za tekmo bi se morala malo šparat!
Jacko
09. 02. 2017 16.53
+5
Tale Vonnova se mi pa že skoraj kar malo smili. Vedno ji neka Slovenka štrene meša. Komaj se je Tine znebila, že ima Ilko za vratom :)
jankoslo
09. 02. 2017 17.36
-3
No ja še vedno je ona kraljica smuka. Tina je v smuku zmagovala ko je ni bilo, prav tako Ilka letos. Realen je treba bit, ko je v formi ji nobena ne meša štrene v smuku.
Skalinada
09. 02. 2017 17.49
+2
Jožica2611
09. 02. 2017 16.17
-15
Zakaj že? Saj pa bo te na tekmi šla vun, ali pa bo vzela PRESLABO linijo, ali pa bo napačno ocenila skok, ali .... trening je trening na tekmi pa bo vse drugače
Brcavrit
09. 02. 2017 16.21
+2
A na Tino si masturbiral, Ilko pa žališ!?
Model1a
09. 02. 2017 16.44
+8
Joža tipična slovenska nevoščljivost... sram te je lahko. Verjemem pa, da je najlažje komentirat od doma iz kavča in bit vseznalni pametovalec. Ogromno odrekanja, treningov ter priprav je potrebnih, da prideš med take, ki se borijo za medalje. Zdaj pa nadaljuj s svojimi koleričnimi in nevoščljivimi komentarji...
Jožica2611
09. 02. 2017 18.22
bema1201
09. 02. 2017 16.14
+11
Ne hvalimo preveč dneva pred nočjo, češprav je Ilka izredno dobra, pogumna smučarka in ji želim da osvoji kolajno.
mzz66
09. 02. 2017 15.14
+1
treningi ne štejejo za medalje