Zimski športi

VIDEO in FOTO: Tina Maze se poslavlja od belih strmin: Vsaj še enkrat želim nastopiti pred mojimi navijači v Mariboru

Sölden, 20. 10. 2016 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./M.G./M.J./STA
Komentarji
342

Slovenska in svetovna javnost je bila v pričakovanju odločitve slovenske smučarke Tine Maze o nadaljevanju tekmovalne kariere. Odločitev je sporočila na novinarski konferenci, ki je bila na sporedu v tamkajšnjem hotelu Bergland. Tina Maze ne bo več tekmovala, a bo nastopila še vsaj enkrat, zadnjič v Mariboru na Zlati lisici pred svojimi navijači.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izjava Tine Maze
    00:45
    Iz 24UR: Izjava Tine Maze
  • Iz 24UR: Tina Maze, izjemna zgodba o uspehu
    02:44
    Iz 24UR: Tina Maze, izjemna zgodba o uspehu
  • Iz 24UR: Tina Maze je v Söldnu sporočila svojo odločitev
    01:27
    Iz 24UR: Tina Maze je v Söldnu sporočila svojo odločitev
  • Novinarska konferenca Tina Maze
    00:16
    Novinarska konferenca Tina Maze
  • Iz 24UR: Izjemna kariera Tine Maze
    01:50
    Iz 24UR: Izjemna kariera Tine Maze
  • Iz 24UR: Tina Maze je razkrila svoje načrte
    02:16
    Iz 24UR: Tina Maze je razkrila svoje načrte
  • Iz 24UR ZVEČER: Samo še enkrat
    09:07
    Iz 24UR ZVEČER: Samo še enkrat

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze je na novinarski konferenci v Söldnu razkrila načrte za prihodnost. Fenomenalna tekmovalna pot se končuje. Triintridesetletna olimpijska in svetovna šampionka si želi nastopiti vsaj še enkrat, pred domačimi navijači na Zlati lisici v Mariboru. Tina Maze, ki si je maja lani vzela tekmovalni premor, je nastopila na težko pričakovani novinarski konferenci. Načrte je razkrila pred nabito polno dvorano v hotelu Bergland, pred številnimi novinarji, televizijskimi ekipami, člani njene šampionske ekipe Team to aMaze, družino. ''Po toliko letih med smučarsko karavano sem srečna, zaradi tega kar sem doživela in dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni. A vendarle se mi zdi, da sem vsem dolžna še eno tekmo. Zadnja tekma v moji karieri bo v Mariboru, kjer si želim pokazati vrhunsko predstavo,'' je v Söldnu povedala Tina Maze.

Ne bo se povsem umaknila iz športa, sodelovala bo z Eurosportom kot sokomentatorka. "Imam še veliko načrtov za prihodnost, med drugim sem začela sodelovati s Filo, želim posneti dokumentarni film o moji ekipi Team to aMaze, nadaljevala bom sodelovanje z Eurosportom," je med drugim razkrila Tina Maze, ki je z Eurosportom podpisala dogovor o sodelovanju do vključno zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu.

Tina Maze je čustveno doživela novinarsko konferenco.
Tina Maze je čustveno doživela novinarsko konferenco. FOTO: Damjan Žibert

Novinarsko konferenco v Söldnu je izkoristila tudi za to, da se je zahvalila vsem, ki so prispevali k njeni čudoviti karieri: "Ker nisem imela časa, niti energije da bi razmišljal o tem, da je bila tekma v Meribelu moja zadnja imam sedaj veliko motivacijo, da znova tekmujem. Najverjetneje še enkrat zadnjič pred mojim občinstovm. Rada bi dala mojim navijačem, moji ekipi, moji družini in prijateljem, mojim pokroviteljem in vam novinarjem in fotografom še eno tekmo na vrhunskem nivoju." Ali bo vozila še na kakšni dirki razen v Mariboru, (za zdaj) še ni povedala.

Na vprašanje, ali si glede na značilno in že prislovično tekmovalno miselnost velike borke želi na zadnji tekmi v karieri zmagati in ne le nastopati ter pomahati navijačem v slovo, je bila skorajda nedvoumna: "Zmagati? Po duši sem zmagovalka in me to 'matra', ali bi, če bi šla še enkrat na start, šla na zmago ali ne. Seveda je to odvisno od tega, v kakšnem stanju in kondiciji bom. Je stvar časa in mojega dela, kolikor se bom s tem ukvarjala. Res pa je, da si želim biti še enkrat na startu, možnosti za to bi vsekakor morala imeti, se zahvaliti navijačem, domači publiki, vam novinarjem. Če je to en šov, naj bo to en šov. Se mi zdi, da sem bila za to, glede na to, da je bila do konca tekme v Meribelu tako huda bitka, malce prikrajšana, in si želim to enkrat doživeti."

Kot je razkrila v Söldnu, si želi, da bi še enkrat na vrhunski tekmovalni ravni nastopila pred navijači, prijatelji v Mariboru. Bržkone bo zadnja tekma v karieri, zadnji start, veleslalom 7. januarja za Zlato lisico. S tem bi, z nastopom pred domačim občinstvom v Mariboru, kjer je leta 1999 kot petnajstletno dekle debitirala v svetovnem pokalu, zaokrožila sijajno pot ter postavila piko na i izjemni tekmovalni športni karieri, v kateri je osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, zbrala 26 zmag v svetovnem pokalu, osvojila skupni seštevek svetovnega pokala, kot prva Slovenka osvojila zlato olimpijsko kolajno v zimskih športih, se veselila zmag v svetovnem prvenstvu.

Tina Maze je dobila tudi posebne, šampionske smuči.
Tina Maze je dobila tudi posebne, šampionske smuči. FOTO: Damjan Žibert

Njen partner in trener Andrea Massi je dejal: "V tem trenutku mi ni lahko. Po 14 letih delovanja s Tino vse strniti v dve minuti je zelo težko. Tina je dokaz, kaj se da narediti zgolj z normalno hrano in normalnimi zdravili za običajne ljudi. 2414 točk v eni sezoni je možno osvojiti z zrezki, testeninami, zelenjavo in golažom. To sporočilo je pomembno še posebej za mlade generacije. To je najboljša ekipa v zgodovini smučanja,'' je še dodal. Tini je podaril tudi darilo. Na robu solz ji je podaril jakno, v žepu katere je spravljena slovenska zastava. ''To ni običajna zastava. Ta zastava je umazana. Dal mi jo je sam predsednik države Borut Pahor. Zdaj ti jo predajam,'' je dejal Massi, ki se je ozrl tudi na začetek: "Team to aMaze je malo nora ideja, ki jo je težko opisati s samo enim pridevnikom in opisati samo z enim pridevnikom, kaj vse je bilo narejeno. Uporabil bi več pridevnikov, malo noro, malo genialno, neverjetni talent, ki je Tina Maze, in revolucionarno. Narediti nekaj novega je težko, nam je uspelo."

Sölden v alpski dolini Ötztal na Tirolskem je prva postaja na koledarju svetovnega pokala v alpskem smučanju. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je na ledeniku Rettenbach pred 14 leti začela svoj zmagoviti pohod na vrh. In prav to avstrijsko smučarsko središče v bližini meje z Italijo, ne katerega od slovenskih, je izbrala za novinarsko konferenco, na kateri bo postregla z načrti za prihodnost. Izbira Söldna nikakor ni naključna. Gre za tirolsko smučarsko središče, prizorišče tradicionalne veleslalomske premiere v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Andrea Massi in Tina Maze
Andrea Massi in Tina Maze FOTO: Damjan Žibert
Prav v Söldnu, oziroma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je Korošica pred 14 leti, 26. oktobra 2002, osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V Söldnu pa je nato še dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke, z veleslalomskima zmagama v letih 2005 in 2012. Tina Maze je že vse od 7. maja 2015 na tekmovalnem premoru, v času pavze je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in se preizkusila kot komentatorka na Eurosportu.

Kakršnakoli že bo odločitev slovenske šampionke, dejstvo je, da je njena športna zapuščina izjemna ter da je kot najbolj celovita in vsestranska alpska smučarka v karavani osvojila vse, kar se je osvojiti dalo.

O slovenskem smučanju in smučarjih bodo govorili tudi v nedeljo v oddaji 24UR v rubriki 24UR FOKUS.
Mazejeva je s 26 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Postavila je svetovni rekord po številu točk, 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala ter prehitela slovitega Herminatorja, Hermanna Maierja. Rekordno sezono 2012/13 je kronala s skupno zmago v svetovnem pokalu, ko je kot edina Slovenka osvojila veliki kristalni globus.

Hkrati je takrat osvojila še mala kristalna globusa za posebni seštevek veleslaloma in superveleslaloma. Če se bo res odločila za konec tekmovalne poti, bodo v njeni statistiki kot zadnje štiri tekme vpisane lanske preizkušnje v francoskem Meribelu, zadnje v sezoni 2014/2015, ko je bila dvakrat četrta in dvakrat tretja ter se je do zadnjega z Anno Veith, takrat še Fenninger, borila za drugi karierni veliki globus. Tega je na koncu vzela avstrijska tekmica za pičlih 22 točk več od najboljše Slovenke.

V svetovnem pokalu je slavila zmage v vseh petih disciplinah, zbrala je vsega skupaj 81 stopničk, osvojila štiri zmage na svetovnih prvenstvih ter dve na olimpijskih igrah. Vsega skupaj je na največjih tekmovanjih osvojila 13 kolajn, štiri olimpijske in devet na svetovnih prvenstvih.

Na novinarski konferenci se je zbrala množica novinarjev in fotografov.
Na novinarski konferenci se je zbrala množica novinarjev in fotografov. FOTO: Damjan Žibert
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
21. 10. 2016 16.17
+4
Največja med največjimi,......Carica....pa to.
Principat
21. 10. 2016 15.24
+2
Tina se od nikogar ne poslavlja , " ona le končuje tekmovati v svetovnem pokalu " tako da nazaj na fdv
vivaro
21. 10. 2016 12.43
Flum,a si mogoće iz Jesenic ali pa iz Fužin
vivaro
21. 10. 2016 12.41
+10
Tina,na vrhunski ravni se boš težko poslovila,bo pa lepo,ko se boš od tekmovanja poslovila "doma".Kapo dol in HVALA ter čestitke za vse. S R E Č N O......
murinar
21. 10. 2016 10.25
+17
Tina -SREČNO še v preostanku življenja!
schrud
21. 10. 2016 09.27
+17
Njena odločitev je pričakovana in edina pravilna, sedaj je čas za materinstvo in druge pomembne stvari v življenju, če pa želi postati komentatorka na Eurosportu ji svetujem še enga takšnega Massija ki jo bo naučil povedati tekoče vsaj deset stavkov v tujem jeziku brez ceglca. Kljub njenim nekaterim karakternim slabostim si Tina enostavno ne zasluži kritiziranja ampak ji lahko vsi skupaj namenimo en velik poklon za vse njene dosežke in zahvalo, da smo imeli prav mi Slovenci možnost navijat za takšno izredno športnico kot je verjetno še dolgo ne bomo imeli.
Sniper77
21. 10. 2016 10.56
+8
Tina je tak šampijon, da naj se tisti, ki jo želijo razumeti, naučijo slovensko!!
flum
21. 10. 2016 12.38
-8
tina m sploh ne govori slovensko. Od kdaj pa črnjani govorijo slovensko?
biser2011
21. 10. 2016 09.23
+6
Zopet so prilezli ŠČURKI na površje, a TINA se ne meni za njih. Mi smo veseli za vse, kar smo imeli videti v preteklosti in HVALA TI. Veliko sreče in uspeha v življenju, Ampak ljudem, ki so delavni ni težko, to si dokazala.
jafalical
21. 10. 2016 08.44
+13
Bilo je super navijat zanjo, bila nam je v veselje, mnogim, šprtna,vrhunska, znova in znova, bila je najboljsa v teh časih.Srečno naprej!
inside1
21. 10. 2016 08.30
+24
Veliko ni za komentirati. Rezultati kažejo svoje... Massi je car, ne pa naši asi, ki so kot trenerji priklopljeni na plačilni seznam. Rezultatov in uspehov pa nimajo. Zato so proti Massiju, ker se bojijo za plače. Uspehi in napredek za njih niso pomembni, zato pa tudi lastnih uspehov niso imeli. Massijev recept je enostaven, trdo delo je pot do uspeha....
Viejo cabron
21. 10. 2016 08.55
+7
pristic
21. 10. 2016 08.30
+15
RealniOptimist
21. 10. 2016 08.23
+4
Zdaj pa hitro kakšnega otročka naredit, da bomo čez 15 let spet imeli dobre smučarje.
flum
21. 10. 2016 12.39
+0
za dobrga otorčka morta pa bit vsaj dva dobra ane?
expost
21. 10. 2016 08.17
+28
Tina je uspela, ker (1) je garala in (2) imela mentaliteto zmagovalke. Vse ostalo je le balast. To, da zna prodati svoje ime kot blagovno znamko kaže, da ve kako preživeti tudi izven smučišča.... lahko bi predavala kakšnim podjetnikom (jim dala primere dobre prakse!), sploh tistim, ki se smilijo sami sebi in pričakujejo, da jim bo (po vzoru socializma) centralna politična oblast odnašala stvari od ri*i, a se bojim, da se jim ne bi kaj prida poznalo. Zato se mi še prav posebej smilite tisti (kavčarji), ki tolčete po njej...
Geniusslo
21. 10. 2016 08.15
+5
Na tej Zlati lisici bo 200.000 ljudi... to vam mora biti jasno :)
Viejo cabron
21. 10. 2016 08.55
+1
Viejo cabron
21. 10. 2016 08.07
+15
TINA hvala za vse lepe užitke in naredi si življenje lepo! CIAO!
pizzamargerita
20. 10. 2016 22.59
-42
samo za uporabo njenega imena na plakatu ji je Slovenska turisticna organizacija nakazala 18.000eur! Pa placa, kao zaposlena v policiji.... ona pa sponzorske nagrade lepo v davcne oaze!
piotr
21. 10. 2016 08.05
+15
Če tudi bi zaslužla miljon kaj pa drugi tajkuni in banke bojo kaj dal nazaj pa naj ima si je sama zaslužla oni prvi so pa ...
Viejo cabron
21. 10. 2016 08.11
+11
pizzamargerita, o čem pa bi pisali zadnja leta če ne bi bilo TINE?
biser2011
21. 10. 2016 09.15
+5
Vse povsod se najdejo ČRNE OVCE, tudi tu jih ne manjka, ki na tak način izkazujejo svoj neuspeh. Ampak vedite, da TINA - ZLATA TINA je živa legenda slovenskega smučanja. ŽELIMO si še takšnih v našem športu! Ampak do tega je pot težka in dolga.(tudi v drugih športih, da jih ne zanemarjamo). Če bi bilo vse tako lahko, kot nekateri pišejo in izkazujejo svojo zavist, bi imela Slovenija vsako leto zmagovalca v svetovnem pokalu in na drugih velikih tekmovanjih...................TINA hvala ti za vse in vse dobro še naprej, kjerkoli boš!
evasle
20. 10. 2016 22.55
+62
Kot je sama rekla, pravi smučar zna vozit vse discipline in ona je proti zaključku kariere tudi dokazala, da je to možno in redko v smučarskem svetu. Izjemna smučarka, ki je vsaj po mojem mnenju primer (zafurane) športnice v Sloveniji, ki bi lahko zablestela že zdavnaj prej, ko je bila mlajša, pa je zaradi nesposobnosti slovenskih trenerjev in vodstva bila le ena povprečna smučarka. Ima čudovit stil smučanja, svojo sposobnost in spretnost pa je pokazala tudi tako, da je preživela vsa leta tekmovanja brez padcev in poškodb.
mastaflash
20. 10. 2016 22.52
-15
pa dobr, kolkrat se bo se poslovila?? hvata zadnje sponzorske novce..pase scena, sou paseee
spodajbrez
21. 10. 2016 14.20
+1
bravo -vsaj eden pogumen,ki napiše nekaj proti splošni evforiji-to ma narod ,ne pa da ne dobijo plače-to je veselje haha
lambily
21. 10. 2016 21.55
periot22
20. 10. 2016 22.51
+13
Tina je zakon tisti ki pa si upate pljuvati ste pa pod. od pod,.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marjan 777
20. 10. 2016 22.47
+54
Nikoli ne bom zastopil debilnih komentarjev,ki samo kritizirajo naše uspešne športnike,zakaj sploh komentirajo,oz. preskočijo naj članek,ki jih moti.So to komentatorji,ki iščejo samo negativizem,nergajo in jamrajo vse povprek ,moti jih že oblak,ki prekrije del sonca....A ni lepo,ko spremljamo športnike,ki nas razveseljujejo in jim privoščimo njihove uspehe......Tina je bila res izjemna...in vso srečo še naprej..
aveeeeeee
20. 10. 2016 22.20
-35
1 gloubus v 16 letih hahahha
buco1993
20. 10. 2016 22.28
-26
obnasa se pa kot da ima nobelovo nagrado za fiziko...
Model1a
20. 10. 2016 22.46
+43
ave, kolk si jih ti osvojil? Aja.... NOBENEGA :-) Nevoščljivec :-)
i141
21. 10. 2016 08.17
+5
biser2011
21. 10. 2016 09.16
+3