Zimski športi

Tina Maze in Dominique Gisin dobili naslednico: Goggia slavila na smuku, Vonnova v solzah na 3. mestu

Pjongčang, 21. 02. 2018 05.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanska alpska smučarka Sofia Goggia je nova olimpijska prvakinja v smuku. Na sredini tekmi na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je tako na vrhu nasledila Slovenko Tino Maze in Švicarko Dominique Gisin, ki sta bili zlati na olimpijskih igrah v Sočiju 2012. Edina Slovenka na letošnjem smuku Maruša Ferk je bila 19.

Dekleta so v Jeongseonu opravila smuk, prvič se je na vrh v smukaški preizkušnji zavihtela italijanska smučarka. Čeprav start Sofie Goggie ni bil najhitrejši, na progo je krenila s številko pet, je nato pridobivala hitrost in prevzela vodstvo.

"Vesela sem te zmage, res lepo, da mi je uspelo biti najboljša, dolgo sem to čakala. A saj veste, kako je, zmaga ni nikoli odvisna samo od tebe samega, veliko jih je na startu, ki so lahko hitrejše. Posebej me je danes presenetila Ragnhild. A ko sem jo gledala, kako drvi po hribu navzdol, sem si rekla, ostani mirna, morda se izide. In izšlo se mi je za zmago," je povedala zmagovalka.

Poljub je Goggia med proslavljanjem zmage ovita v italijansko zastavo namenila tudi snežni podlagi.
Poljub je Goggia med proslavljanjem zmage ovita v italijansko zastavo namenila tudi snežni podlagi. FOTO: AP

Mowincklova presenetila na drugem mestu
Za njo je srebrno kolajno osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki se je na zmagovalni oder zavihtela s številko 19 in zaostala devet stotink ter tako postala prva smučarka z dvema kolajnama na teh igrah. Presenetila je mnoge, saj so bron že pripisali Tini Weirather iz Liechtensteina, ki se je na koncu morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Mowincklova, že srebrna z olimpijskega veleslaloma v Pjongčangu, je bila nad svojo uvrstitvijo na zmagovalni oder prav tako presenečena. "Zelo sem presenečena nad tem drugim mestom. Malo sem bila jezna po veleslalomu, ko sem bila druga, saj sem vedela, da lahko pokažem več. Ta vožnja danes je bila ena mojih najboljših, resnično sem vesela, da mi je uspelo," je dejala Norvežanka.

Čustvena Vonnova na robu solz
Tretja je bila Američanka Lindsey Vonn. Američanka, zlata iz Vancouvra 2010, je zaostala 47 stotink sekunde, pred štirimi leti v Sočiju zaradi poškodbe ni nastopila. Bron je tako sprejela precej čustveno.

"Moram biti zadovoljna. Danes sem dala vse od sebe, to je bilo žal dovolj za bronasto kolajno. A če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti, takrat je bila za mano že druga operacija, je to, da sem tu osvojila kolajno, velika nagrada zame. Nikakor nisem razočarana, seveda bi želela zmagati, takšna sem, tekmovalna, a danes je moje smučanje zadostovalo za bronasto kolajno," je v ciljnem izteku z rosnimi očmi dejala Vonnova, za katero je bil to zadnji olimpijski smuk v karieri, medtem ko ne izključuje tekmovanj v svetovnem pokalu v prihodnji sezoni.

Na takšnem snegu moraš biti mehek in se plaziti
Maruša Ferk
, ki je bila ob odsotnosti poškodovane Ilke Štuhec edina Slovenka na startu smuka, je na progo krenila s številko 24 in po prihodu v cilj z 2,78 sekunde zaostanka zasedla 17. mesto, na koncu pa bila 19. med 39 nastopajočimi.

"Glede na to, da je teh prvih 20 res tistih, ki so 'top' in vso sezono vozijo smuke, jaz pa sem stratala samo na dveh, sem zadovoljna. Ko sem prišla v cilj in bila 17., sem si rekla, joj, ne, samo dve mesti do petnajsterice, ampak potem sem videla, da je razlika pol sekunde," je svoj olimpijski smuk opisala Ferkova.

Več pričakuje od  kombinacije, čeprav je tudi nastop na specialnem smuku ocenila kot dobrega: "Vem, da moraš biti na takem snegu mehek in se moraš plaziti, ne smeš pritiskati, vedeti moraš, kdaj moraš popustiti smučko. Na splošno je bila to ena mojih najboljših voženj. Sem zadovoljna, je pa jutri tisti dan, na katerega več stavim."

Šteharnik: Smučala je suvereno
O željah in ciljih v kombinaciji pa nato le ni želela preveč razmišljati: "Skušala bom odvoziti čim bolj sproščeno. Na smuk ne smeš iti na silo, slalom pa želim izpeljati čim bolj igrivo in napadalno. Ne želim se obremenjevati z rezultatom."

Tudi trener Denis Šteharnik meni, da ima Ferkova še rezerve pred kombinacijo (tam bo startala tudi Ana Bucik, ki so ji v sredo namenili prost dan).

"Smučala je suvereno, dobro se počuti, to je tudi dobro izhodišče za njen jutrišnji glavni del," pravi Šteharnik. "Upamo, da bo za kakšne pol sekunde zmanjšala zaostanek, da bo imela boljše izhodišče za slalom. Nekaj se da še popraviti in prepričan sem, da bo jutri zelo dobro nastopila."

Izidi:

1. Sofia Goggia (Ita) 1:39,22 sekunde
2. Ragnhild Mowinckel (Nor) + 0,09
3. Lindsey Vonn (ZDA) 0,47
4. Tina Weirather (Lie) 0,63
5. Alice McKennis (ZDA) 1,02
6. Corinne Suter (Švi) 1,07
7. Breezy Johnson (ZDA) 1,12
8. Michelle Gisin (Švi) 1,33
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,42
10. Ramona Siebenhofer (Avt) 1,76
...
19. Maruša Ferk (Slo) 2,78

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
21. 02. 2018 15.22
+2
Mowinckel ima za seboj zelo uspešne olimpijske igre, saj je osvojila že 2 srebrni medalji in še jih bo v bodoče, za zdaj je solidna 8. v skupnem seštevku, kar je njena najuspešnejša sezona v njeni karieri
AS1983
21. 02. 2018 15.10
Goggia zasluženo do zlate medalje, Vonn vsaj do medalje, obe sta si zaslužili medaljo,ker sta v letošnji sezoni pred konkurenco v smuku
olafur
21. 02. 2018 12.34
+1
Ja Vonova se bo morala sprijaznit s tem, da je le še ena od mnogih v smučarski karavani, ker ne bo končala kariere prav čas bo njen sijaj zbledel še bolj in še hitreje kot, če greš na višku uspehov.
slalabum
21. 02. 2018 10.19
+9
Mavuča je zame daleč največja carica. Ne vem če je že kdo tako podpovprečen v zgodovini te države uspel nategnit pristojne na zvezi in nas davkoplačevalce, da se ga pošilja na smučarske počitnice po Severni Ameriki, Evropi, v Korejo na olimpijske igre... in da uporabi olimpijsko tekmo (kjer btw branimo zlato!?!) za iskanje občutkov za kombinacijo? Ahahahahaha...in ko pride v cilj trenutno zadnja, še malce zafolira da je jezna in potem punčkasto pomaha gledalcem.... ljubko, res.
slalabum
21. 02. 2018 10.19
+3