Zimski športi

Tudi za biatlonce vrh olimpijske igre v Koreji

Ljubljana, 20. 11. 2017 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec tedna bodo sezono 2017/18 začeli tudi slovenski biatlonci, ki jih čaka že tradicionalno merjenje moči na prvi tekmi svetovnega pokala v Östersundu na Švedskem. Po dopinškem postopku zoper Tejo Gregorin bosta tudi v letošnji sezoni vsaj v uvodu najbolj vroči orožji Jakov Fak in Klemen Bauer.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Miro Majcen
Sprememb v ekipi je kar nekaj, saj se je Jakov Fak odločil za sodelovanje z Urošem Velepcem, ki vodi ukrajinsko žensko vrsto, ženski članski vrsti, v kateri zaradi dopinškega postopka manjka Teja Gregorin, pa se vse bolj približuje mlada Urška Poje. Glavni cilj sezone bodo olimpijske igre v Pyeongchangu. "Želimo si, da bi se na igrah vsaj en tekmovalec prebil med prvih šest in še eden do 15. mesta. Cilj je tudi nastop moške in mešane štafete. V svetovnem pokalu pa bo za moške cilj uvrstitev do 12. mesta v pokalu narodov, za ženske pa do 25., da obdržimo kvoto dveh tekmovalk," je pred sezono napovedal vodja panoge Janez Ožbolt. "Na Norveškem smo že četrti teden. Treninge smo opravili po načrtih, Jakov je bil zdrav, treniral je po načrtih, imeli smo nekaj testnih tekem in v tem trenutku je pripravljen dobro. Izpustil pa je enega od startov zaradi nahoda. Po vseh težavah iz prejšnjih sezon smo dali prednost zdravju," je o Faku povedal Velepec, oba pa sta izpustila današnjo predstavitev, saj nadaljujeta s pripravami v Skandinaviji.

Uroš Velepec
Uroš Velepec FOTO: Damjan Žibert

"Še nekaj dni bomo tukaj v Beitostolnu, nato gremo v Östersund na Švedskem. Za zdaj smo opravili vse načrtovane treninge in upam, da bom šel v sezono solidno pripravljen," pa je preko videa sporočil Fak. Z opravljenim pred sezono je zelo zadovoljen tudi glavni trener Tomaš Kos, ki dela predvsem s Klemnom Bauerjem in Anjo Eržen. "Sestavili smo trening, podoben tistemu iz prejšnjih let. Trudimo se, da je prilagojen za vsakega tekmovalca posebej in lahko potrdim, da smo imeli res odlične pogoje za delo. Zadnji del smo v primerjavi s prejšnjimi leti spremenili, saj smo šli na sneg malo prej in tudi tam smo imeli idealne razmere na progah in na strelišču. Po moji oceni, to so pokazale tudi pregledne tekme, je večina optimalno pripravljenih in pozitivno lahko pričakujemo prve tekme," pred selitvijo na sever Evrope pravi Kos. Zelo visoke cilje ima predvsem Bauer; "Dejstvo je, da sem šel v sezono na polno v pravem pomenu besede. Ničesar nisem želel pustiti naključju. Verjetno je pred mano zadnja olimpijska sezona in temu primeren je tudi pristop. Količina treninga se je povečala za 20 odstotkov, mislim, da je bil tudi bolj kakovosten. Tudi na strelskem področju je bilo vse bolj sistematsko, bil sem na višinskih pripravah in to so stvari za katere menim, da bi mi lahko pomagale. Po sezoni bi rad rekel, da sem storil vse, kar je v moji moči za uspeh."

Klemen Bauer
Klemen Bauer FOTO: Damjan Žibert

Za vse druge bo prvi cilj lov olimpijske norme in boj za uvrstitev med najboljših 40 oziroma za točke svetovnega pokala. Žensko vrsto v tem trenutku sestavljata Anja Eržen in Urška Poje, moško pa ob Faku in Bauerju še Rok Tršan, Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Lenart Oblak, ki vadijo pod taktirko Mihe Podgornika. V svetovnem pokalu bo letos na sporedu devet tekem, po daljšem času pa ne bo domače tekme na Pokljuki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.