Zimski športi

Alpinke še drugi dan zapored ostale brez tekme v Banskem

Bansko, 28. 02. 2015 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi drugi dan zaporedoma so morali bolgarski organizatorji odpovedati superveleslalom za svetovni pokal v Banskem. Tako kot v petek je bil superveleslalom odpovedan zaradi megle in slabe vidljivosti, tudi proga je bila tokrat za svetovni pokal slabo pripravljena.

Tudi proga je bila tokrat za svetovni pokal slabo pripravljena ...
Tudi proga je bila tokrat za svetovni pokal slabo pripravljena ... FOTO: Reuters

Na startu v Banskem so bile tri Slovenke, vodilna v pokalu Tina Maze, Ilka Štuhec, ta je bila med 13 tekmovalkami, ki so pred prekinitvijo in odpovedjo prišle do cilja, ter Vanja Brodnik. Ob prekinitvi je bila Štuhčeva deveta, za vodilno Italijanko Eleno Curtoni je zaostajala za 2,08 sekunde. "Nisem smučala dobro, nisem si zaupala. Ne vem, kaj se bo na koncu zgodilo, čeprav se organizatorji zelo trudijo. Sneg ni utrjen, sprejet in zbit. Veliki kosi se lomijo ven," je po prihodu v cilj dejala Štuhčeva in opozorila na izredno težke razmere ter si za nadaljevanje želela boljše nastope: "Upam, da vreme ne bo tako nagajalo." V nedeljo je v Banskem na sporedu alpska kombinacija s superveleslalomom slalomom, v ponedeljek pa sledi še odpadli superveleslalom, ki bi moral biti v Banskem že v petek. V smučarskem svetu se že pojavljajo prva ugibanja, da bi danes odpadli superveleslalom nadomestili prihodnji petek v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, a je ta odločitev malo verjetna, saj bi to skupaj s ponedeljkovo tekmo za dekleta pomenilo maratonski teden. Tekma je naletela na različne odzive. V slabih razmerah so jo prireditelji začeli po načrtu. Prvič so jo prekinili že po četrti nastopajoči Švicarki Fabienne Suter, ki je na slabo urejeni progi in v slabi vidljivosti odstopila. Švicarka bi imela celo pravico do še enega nastopa, saj naj bi jo na progo spustili že po tem, ko je bila sprejeta odločitev, da je tekma prekinjena.

Slabo vreme na superveleslalomski tekmi svetovnega pokala alpskih smučark v Banskem.
Slabo vreme na superveleslalomski tekmi svetovnega pokala alpskih smučark v Banskem. FOTO: Reuters

Suterjeva novega starta ni dočakala, saj je bila tekma po še devetih tekmovalkah in prestavljanju vnovičnega starta odpovedana. Tudi Curtonijeva, ki je ob prekinitvi vodila, se svojega položaja v težkih razmerah ni oklepala: "Tekma je bila res velik izziv. Ni bilo moč napadati, saj se je med vožnjo zdelo, kot da se sneg udira, lomi. Tekma res ni bila več varna." Na mehki progi progi so se namreč ustvarile luknje z ledenimi ploščami, ki so ob slabi vidljivosti povečale nevarnost za nastopajoče. O nevarni progi so govorile tudi druge tekmovalke. "Le težko sem se izognila padcu. Res je šlo na tesno. Vesela sem, da sem zdrava. Vožnja je bila zelo nemirna, podlaga se je spreminjala in vidljivost je bila slaba," je menila Avstrijka Nicole Hosp, ki je zapeljala na rob proge v mehak sneg in se le za malenkost izognila padcu.

Najbolj ostra je bila Nemka Victoria Rebensburg: "Mislim, da proga ni dostojna svetovnega pokala. Spodnji del ni bil primeren za dirko. Zgoraj je še nekako šlo, spodaj pa je bilo premehko in nevarno. Škoda, da se je dirka sploh začela, saj pogoji tega niso dopuščali." Švicarka Dominique Gisin je pred odpovedjo dodala: "Poštenega izida danes ne bo." Bolj optimistična je bila Američanka Julia Mancuso: "Proga res ni perfektna, a vseeno se je veselje pognati po njej, je pa seveda velik izziv. Sama ne verjamem, da je prenevarno."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M@ko
01. 03. 2015 11.00
In tudi tretji dan bodo ostale brez tekme in brez točk.
Amethist
01. 03. 2015 10.47
To je ze annoying
drugnben
28. 02. 2015 15.22
-1
Tini so bulgari vzeli 200 pik!!!!!!!!
zimerman
28. 02. 2015 15.50
+10
Dobro če znajo Bolgari tako kontrolirat vreme, potem pa res ne vem zakaj še niso svetovna velesila :)
Amethist
28. 02. 2015 13.01
+9
To pa je res smola.
zimerman
28. 02. 2015 15.52
-1
Zaenkrat težko rečemo, če je to smola, saj ne vemo kako bi se Tina dejansko odrezala proti Ani, če bi do tekme prišlo.
Amethist
28. 02. 2015 18.22
+4
In kdo govori o Tini/Ani itd? Smola za alpinke nasplosno, ker morajo cakat in ne docakajo nic. V pancerjih bit tolk casa ni ravno udobno I guess.