Zimski športi

VIDEO in FOTO: Tina Maze: Zame je to srebro z zlatim leskom!

Schladming, 14. 02. 2013 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.J./B.C./STA/M.F./T.Š./I.K.D.
Komentarji
990

Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu osvojila srebro in si po zlatu na superveleslalomu ter srebru na superkombinaciji priborila še tretje odličje na četrti ženski tekmi tega prvenstva. Ana Drev je osvojila odlično 10. mesto.

Francozinja Tessa Worley je osvojila zlato medaljo na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu. Tina Maze (+1,12) je bila druga in si po zlatu na superveleslalomu ter srebru na superkombinaciji priborila še tretje odličje na četrti ženski tekmi tega prvenstva. Ana Drev je z 10. mestom (+3,15) zaokrožila slovenski uspeh. Bron je osvojila Avstrijka Anna Fenninger (+1,18). Črnjanka Tina Maze je tako na SP v Schladmingu po zlatu v superveleslalomu in srebru v veleslalomu osvojila še tretje odličje, skupno pa je to že šesta medalja svetovnih prvenstev, s čimer je dokončno postala najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov. Mateja Svet je na svetovnih prvenstvih osvojila pet medalj: zlato, srebro in tri brone. Obenem je Tina Maze skupaj z Anjo Pärson postala edina smučarka, ki je na svetovnih prvenstvih v veleslalomu osvojila tri medalje.

"Zelo težak dan. Tekma je bila podobna tisti iz Val d'Iserea. Po prvi vožnji je bilo vse skupaj nič, borila sem se, občutka nisem našla. Ko prideš na takšno progo, nimaš druge, kot da napadeš na vso moč, v prvi vožnji ni šlo, pred drugo pa so stvari prišle na svoje mesto. Videla sem, da se da smučati, Tessa si je v prvo pridelala takšno prednost, da jo je bilo težko premagati. Barva je na koncu ista, a zadovoljstvo je danes veliko večje. Spet sem dokazala, da sodim v veleslalomski vrh. Ko smuči tečejo, je užitek tudi zame večji. Gre za zelo težko progo, težko strmino in takoj ujeti ritem, je bilo težko. Malo manj treninga imam v nogah, kar se je v prvi vožnji zagotovo poznalo, sem se borila in sem zelo zadovoljna. To je bila zame zanesljivo najtežja preizkušnja na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Srebro ima zlati lesk, saj gre za dan, ko sem premagala sebe. Po prvi vožnji mi je bilo zelo težko, malo se mi je zdelo, da se mi stvari podirajo in v takšnih trenutkih je vedno težko reagirati. Danes sem uspešno reagirala," je za 24ur.com povedala slovenska šampionka.

"S tehničnega vidika v prvem teku ni dobila pravega občutka. Ni ga dobila, ker smo imeli zanič trening. Ni vam treba lagati. Tako je pač bilo. Povrhu vsega jo je bolela še mišica, aduktor na notranji strani in Nežka (Poljanšek, fizioterapevtka, op. p.) je naredila čudež. Za Tino delajo neverjetni ljudje, naredila je razliko v treh dnevih. Tako je treba delati s takšnimi športniki. Jih podpirati, ko jim ne gre. Tako dela naša ekipa z njo. Ukaz je bil, naj ne spoštuje strmine, to je tudi naredila. Gre za kombinacijo fizične moči in tehnike, ki jo Tina ima. Ponavljam – naša težava je bil prvi tek. Mi danes nismo izgubili zlata, ampak smo ulovili srebro. Niso vse kolajne enake," pa je povedal Andrea Massi.

Tina Maze
Tina Maze FOTO: Damjan Žibert

Najtežji veleslalom sezone
"To je bil najtežji veleslalom v letošnji sezoni. V prvi vožnji je imela nekaj težav, ni bila prepričana vase, smuči niso najbolje tekle. Težko je bilo med prvo in drugo vožnjo. Vsi smo delali na tem, da bi ji dvignili samozavest. V obeh tekih je izvrstno opravila s progo od srednjega dela in vse do cilja, in to je danes zadostovalo za drugo mesto. Prvi tek je bil resnično daleč od tistega, kar smo želeli, kar smo pričakovali. Preprosto nismo bili perfektni," je po tekmi dodal trener Tine Maze Livio Magoni in dodal, "ko nisi 100-odstotno prepričan v svojo vožnjo, se ti po glavi začnejo rojiti druge stvari. Danes menim, da je bil to najtežji dan za Tino v letošnji sezoni."

Pred drugim tekom zamenjali smuči
Mazejeva v prvem teku ni odpeljala tako, kot bi si najbolj želela, razlogov za to pa je bilo več. Zaradi slabega treninga in poškodbe mišice, tudi minimalne težave z materialom se je serviser Andrea Vianello v drugo odločil za spremembo: "V prvem teku nismo najbolje opravili svojega dela, Tina je bila sekundo zadaj. V drugo je bilo vse skupaj veliko bolje. Odnosi v ekipi so zelo dobri, trudimo se, veliko govorimo o izbiri materiala. V prvi vožnji smo izbrali drugačne smuči kot v drugo. V prvi se s tistimi, ki imajo radij 26 metrov, ni znašla tako, kot bi si želeli, v drugi pa smo izbrali takšne z radijem 24 metrov, s katerimi je odpeljala, kot najbolje zna."

Slabši prvi, izvrsten drugi tek
Tina Maze, ki je že predčasno osvojila mali kristalni globus v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, je bila ena od glavnih favoritinj tudi na veleslalomski tekmi svetovnega prvenstva v Schladmingu. Mazejeva je nastopila slabše od pričakovanj. Že od samega začetka ni ujela pravega ritma, veliko več je bilo "oddrsavanj" in nenatančne vožnje, tako da se je zaostanek kopičil iz metra v meter, v cilju pa je za vodilno Francozinjo Worleyjevo zaostala za debelo sekundo. Korošica je na superkombinacijskem smuku dobila udarec v koleno, v času do veleslaloma pa sta s fizioterapevtko Nežko Poljanšek poskušali ublažiti posledice udarca. Po prvi vožnji so televizijske kamere najboljšo slovensko alpsko smučarko vseh časov ujele v solzah. Kondicijski trener in vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi je po prvi vožnji povedal, da Črnjanka v četrtek ni imela težav. Avstrijski reprezentančni trener Christian Brüsch je postavil izredno zahteven prvi veleslalom, s katerim je najbolje opravila Tessa Worley. Manj kot sekundo za Francozinjo sta po prvi vožnji zaostajali le dve Avstrijki: Kathrin Zettel za 52 stotink, Anna Fenninger pa za 85 stotink.

Švedinja Frida Hansdotter, ki je delila peto mesto pred nastopom najboljših v finalu, je bila na čelu pred drugo vožnjo Mazejeve. Slednja je slabše začela, polovico od več kot pol sekunde prednosti izgubila že pri prvem merjenju časa, nato pa je imela pri drugem le še 15 stotink naskoka. Nato pa je sledila ciljna strmina, v kateri je Mazejeva prikazala pravo mojstrstvo. Na edini ženski tekmi tega SP, kjer je prizorišče isto tudi za smučarje, je v zadnjih zavojih pridobila več kot osem desetink in z 1,16 sekundami prednosti pripravila velik izziv trem tekmovalkam na startu. Fenninnegerjeva je za njo po velikih prednostih na posameznih merjenjih, pri zadnjem je imela 57 stotink naskoka, na koncu zaostala za šest desetink. Še počasnejša je bila Zettlova in izgubila tudi avstrijski obračun za bron. Le Worlyjeva je bila tokrat nedosegljiva za branilko naslova iz Slovenije. Tekmovalka francoske matere in avstralskega očeta, ki je del otroštva preživela tudi na Novi Zelandiji, je bron s prejšnjega SP v Garmisch Partenkirchnu, kjer je bila prva tudi na ekipni tekmi, zamenjala za zlato.

"Neverjetno, osvojila sem zlato medaljo. Po vodstvu na prvi vožnji je bilo pomembno, da sem se dobro osredotočila na zaključni nastop. Poleg tega je bila proga izjemno težka, vendar mi je bila obenem tudi zelo všeč. Ne sem pa pozabiti niti na vzdušje v naši reprezentanci, ki je izjemno," je dejala Worlyjeva. Francija je na tem SP osvojila že drugo zlato ob srebru in bronu ter je na lestvici medalj prva pred ZDA, ki ima podoben izkupiček, vendar brez drugega mesta, tretja je Slovenija, četrta pa gostiteljica Avstrija.

Drevova je bila po prvi vožnji 13., nato pa je pridobila tri mesta. "Imela sem še rezerve, zato sem malo razočarana, ker nisem napravila še nekaj več. Vesela pa sem, ker smo dobro delali in prihajam v vse boljšo formo," je dejala Ana Drev. V drugi vožnji je nastopila takoj za predlansko skupno zmagovalko pokala, Nemko Mario Höfl Rieschovo. Pred njo je imela ves čas prednost, tudi na zadnjem merjenju vmesnega časa, nato pa je v cilju zaostala za 13 stotink in zasedla tedaj drugo mesto ter bila tudi pred finsko veteranko Tanjo Poutiainen, nato pa je za njo zaostala tudi Nemka Viktoria Rebensburg, aktualna olimpijska zmagovalka v veleslalomu, ki je delila na koncu 11. mesto, Höfl Riecsheva pa je bila deveta. Na startu druge vožnje sta bili še dve Slovenki, Ilka Štuhec je bila 32. (+7,93), Katja Horvat pa 36. (+8,86), Tina Robnik pa je bila diskvalificirana po prvi vožnji.

Izidi:
1. Tessa Worley (Fra) 2:08,06 1:04,90 1:03,16
2. Tina Maze (Slo) 2:09,18 +1,12 1:05,99 1:03,19
3. Anna Fenninger (Avt) 2:09,24 +1,18 1:05,75 1:03,49
4. Kathrin Zettel (Avt) 2:09,60 +1,54 1:05,42 1:04,18
5. Frida Hansdotter (Šve) 2:10,34 +2,28 1:06,55 1:03,79
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:10,36 +2,30 1:06,55 1:03,81
7. Lara Gut (Švi) 2:10,44 +2,38 1:06,93 1:03,51
8. Marie-Michele Gagnon (Kan) 2:10,69 +2,63 1:06,78 1:03,91
9. Maria Höfl-Riesch (Nem) 2:11,08 +3,02 1:07,34 1:03,74
10. Ana Drev (Slo) 2:11,21 +3,15 1:07,28 1:03,93
...
32. Ilka Štuhec (Slo) 2:15,99 +7,93 1:09,38 1:06,61
36. Katja Horvat (Slo) 2:16,92 +8,86 1:10,33 1:06,59
- diskvalificirana po prvi vožnji:
Tina Robnik (Slo)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (990)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koreninc1
15. 02. 2013 09.56
-13
Tinca ne bo nikoli dosegla kar je Mateja Svet, pri 22 letih je imela več medalj kot Tinca pri ..... Mateja Svet je oseba z dodano vrednostjo, Tinca taka ne bo nikol.
Widzew&V89Maribor
15. 02. 2013 10.13
-1
Zakaj pa je te tako hitro nehala vztrajat? Aja, je hotla v življenju še kaj drugega počet? Strahopetka.
urmek
15. 02. 2013 10.22
+3
A ma sedaj kakšno vezo? Važno da sto naši smučarki!
?ole Skopušnik
15. 02. 2013 08.55
-8
Če dobro razmislim : Prenose svetovnega prvenstva prenašajo tiste države,ki imajo v tekmovalnem sporedu svoje predstavnice in predstavnike.Recimo,da je takšnih držav, dvajset. Sedaj me pa zanima,kako bo celi svet izvedel za Slovenijo in uspeh naše Tince ? Predvidevam da v tem času bejbe na Copacabani ful zanima svetovno prvenstvo v smučariji ?
galluspetelin
15. 02. 2013 09.07
+3
Recimo samo hrvaska je predvajala po tv-ju...ena od teh ki nimajo smucarko, ali pa vsaj v vrhu...pa se v eliko drugih držav.Vazno je, da je baje vec kot pol milijona slovencev v casu ko je Tina smucala gledalo slo2...
?ole Skopušnik
15. 02. 2013 09.23
-5
Zaradi naše Tince so v OZN prestavili sestanek, plaža na Copacabani je bila v tem času prazna,delavci na Kitajskem so vzeli celo dopust,itd. :))
TROIKA
15. 02. 2013 08.43
+4
Bravo Tina....
TROIKA
15. 02. 2013 08.44
-7
...massi pa jo bo oskubil do zadnjega centa....bo prihodnost še pestra...
Kosovir
15. 02. 2013 09.17
+4
koreninc1
15. 02. 2013 09.46
+0
Vogrinc nekaj zapravi v MB Massi pa bo v IT.
urmek
15. 02. 2013 10.23
-1
bus303
15. 02. 2013 08.36
+3
Bravo Tina! TOP!
Levibedaki
15. 02. 2013 09.06
kavcic74
15. 02. 2013 08.23
-31
prevzetnica je zdaj že z srebrom zadovolna al kaj ????
šibaresnice
15. 02. 2013 08.36
+7
Ko je človek pri 39 tih tako razočaran nad sabo se mi smili.
Frajtonarca123
15. 02. 2013 08.17
+16
NEKATERI STE PA RES ENI VELIKI NEVOŠLJIVCI..KAKO MORATI BITI TAKŠNI POKVARJENCI,,DA JI NE PRIVOŠČITE PRIGARANE MEDALJE?VI BI ŠE SVOJEGA LASTNEGA OTROKA POTOPILI ,.
RudkoSlo
15. 02. 2013 08.04
+14
Tina, ne se sekirat, zame si vedno zmagovalka! Bravo!
POVEMRESNICO
15. 02. 2013 07.40
+19
Čestitke Tina, res. To lahko zmorejo le pravi šampioni. Sedaj pa brez obremenitve jutri še po eno kolajno, saj sama veš, da si jo sposobna osvojiti. Sicer pa si že sedaj LLEEGGEENNDDAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Snakeyes
15. 02. 2013 07.34
+14
kaj rec drugega kot cestitke!!! tudi tisti fous del Slovenije ti cestita, pa tega ne zna priznat :)
bingo 1
15. 02. 2013 07.09
+15
TINA TI SI ZLATI ZAKLAD,IN NAJINO UPANJE,SI ZLATI PRAH,KI PADA NA NAJU,SI SONČNI ŽAREK KI NAM DUŠO GREJE,SI SREČA KI SE Z SMUČARSKIH STRMINAH VSEMI SMEJE,BRAVO TINA-----------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------------------
iravadi
15. 02. 2013 05.37
-23
Me vesel, da ni več tako kljuna vlekla kot prejšnič, ko je bila druga, se pravi, da se že spušča na zemljo in da zori v pravega šampiona...
freiburg61
15. 02. 2013 07.55
+8
mare.orlando
15. 02. 2013 04.47
+19
Tinca ti si že legenda!
grifka
14. 02. 2013 23.32
+3
visoki
14. 02. 2013 23.15
-37
na stezi je dobila srebro,v postelji bo pa dobila kito od srebra
gospakatja
15. 02. 2013 07.41
+4
Liiimona
14. 02. 2013 22.46
+36
Tina čestitke!!!!!! Fantastična je bila danes, res carica, veliko uspehov še do konca sezone!! Škodoželjneži se pa požrite od zavisti; če boste v celem svojem brezveznem življenju eno stotinko toliko uspešni kakor je naša Tina, boste zmagali. Narodni ponos mate ne le na nuli, temveč v minusu. Sami sebi sramoto delate.
tilkomamilko
14. 02. 2013 22.30
+25
pogreša admina da pobriše te res neprimerne komentarje ljudi ki ne spoštujejo dela in truda tine ..bravo tina!ponos sLOVEenije!!!!!!!!
Mitja Osojnik
14. 02. 2013 22.34
-1
o glejga se ne čudim da takšne bedarije piše ..... janšist je ....... pol je pa tk ok ..... vam ni za zamirit ,...... z vašim negativnim IQ
Ata_Smrk
14. 02. 2013 22.37
-13
osojnik a si prebegnil med zombije? sam kriv. zdaj si gotof
Mitja Osojnik
15. 02. 2013 07.35
-2
hahaha jap zombiji smo ..........sam vaš janez in njegov prijatel zoran bosta pa vseeno v čuzi pristala..... in pika
RudkoSlo
15. 02. 2013 08.09
+9
Pejte no politko kam drgam zganjat, no!!!!!
doktor_muc
14. 02. 2013 22.29
-7
ja sm srebro ne morš za zlato prodat pa deli kar čš :P
šumar
14. 02. 2013 22.26
-10
za slovenko kr dobr smučaš tina sam najlepša je pa Ančika
LOS - T
14. 02. 2013 22.23
+18
u glavnem, TINA je sebi in nam prismučala tretjo medaljo, Linda je doma, komi čakam soboto pol pa naprej po 2000 točk...zdej pa fuzbal do konca pogledat na tv in spat, jutri je nov lep dan...eni pa u alko in tablete, ker jim nič ne gre, a ne ata...
Mitja Osojnik
14. 02. 2013 22.31
+9
ata smrk prestavi svojih 150 kil na smučke pa da tebe vidimo
LOS - T
14. 02. 2013 22.32
+10
imam...ker sem športnik po duši in telesu in ne zapohanc kot ti, ker sem Slovenc in ne pajac kot ti imam...veselje...veliko....ti pa sam foušijo in žolč...
Ata_Smrk
14. 02. 2013 22.22
-20
... tako da, moje sozalje... zmagajo le najboljsi.
LOS - T
14. 02. 2013 22.24
+8
Ata_Smrk
14. 02. 2013 22.25
-17
je je, celo doma jo je zmagala. sampionka pa taka. vedno boljsa. he he
LOS - T
14. 02. 2013 22.27
+10
kolk si pameten...a ni Tina tud u Ameriki zmagala, hehehe in to ne samo enkrat....boljša od Linde..heheh
fowler9
15. 02. 2013 08.29
+1
Ata_Smrk- ti si 100% prehlajen,pa to....kera beda si....