Zimski športi

Velepec o novem podvigu Faka: Upravičila sva to novo sodelovanje in sva na stopnji, ko dobri nasveti padejo na plodna tla

Östersund, 04. 12. 2017 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Biatlonec Jakov Fak se je po dveh sezonah, v katerih je imel obilo težav z zdravjem, vrnil k trenerju Urošu Velepcu. Že na prvi postaji svetovnega pokala 2017/18 v Östersundu na Švedskem sta se kljub pomanjkanju tekmovalnih izkušenj veselila prvih stopničk, Velepec pa ni mogel prehvaliti taktično zrelega nastopa varovanca.

Uroš Velepec
Uroš Velepec FOTO: Damjan Žibert
Jakov Fak v lanski sezoni takorekoč ni tekmoval, na prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva pa je dvakratni svetovni prvak iz Mrkopalja v Gorskem Kotarju dokazal, da je pri 30 letih vseeno dovolj zrel za spopad z najboljšimi v biatlonski karavani. V boju za drugo mesto je prepričljivo premagal Francoza Quentina Fillona Mailleta in prav ta del tekme z neposrednim dvobojem za drugo mesto je bil tudi najlepši del. "Francoz je odličen sprinter, Jakov pa je pravi lisjak in na tekmi je napadel v pravem trenutku za zmago. Tekmecu je nakazal, da je utrujen, izkoristil zavetrje in napadel prav tam, kjer je tekmo lahko odločil v svoj prid. Sam sem vedel, da Francoza lahko prehiti, a v taki situaciji, ko se merita dva vrhunska tekmovalca, je enkrat uspešnejši eden, drugič drugi in uspeh bi bil ob tretjem mestu prav tako velik," je po tekmi povedal trener Uroš Velepec, eden prvih kakovostnih slovenskih biatloncev pred dvema desetletjema in več. Delno je bil nad hitro osvojenimi stopničkami v novi sezoni presenečen tudi Velepec. "Z Jakovom spet sodelujeva od maja. Ne glede na lansko izgubljeno sezono ni bilo nobene panike, saj je kazal stalni napredek, formo je vseskozi dvigoval in bil tik pred uvodom izredno pripravljen. Zaradi prehlada tega žal nisva mogla testirati teden dni pred tekmami na pokalu IBU, a oba sva vedela, da kaže zelo dobro. Seveda pa nisva želela tvegati z izsiljenim nastopom, saj je bilo na prvem mestu zdravje." A na drugih medsebojnih tekmovanjih v okviru priprav je Fak kazal visoko konkurenčnost v primerjavi z vsemi sparing partnerji. "Nikakor nisem presenečen, da je opravil zelo dobro, malo sem presenečen nad stopničkami. Sam sem bil prepričan, da je realna petnajsterica ali deseterica najboljših," je še dejal Velepec, ki je letos srečal "Abrahama".

Jakov Fak - 10
Jakov Fak - 10 FOTO: Damjan Žibert

O sami tekmi pa: "Dva zgrešena strela sta v teh pogojih odlična. Veter je res ves čas spreminjal smer, a Jakov je pokazal izkušnje in dobro odreagiral na strelišču. Obenem je pokazal visoko odgovornost ob vsakem strelu. Enostavno ni tvegal. Oba veva, da se vrača na tekmovanja, zato ni šel na stoodstotno tveganje. Odločil se je, da poskuša doseči izid z natančno izdelanimi streli. Z vsemi izkušnjami se zna pravilno odločiti. Mislim, da je naredil vse tako, kot sva se dogovorila." A prav v bolj tveganem hitrejšem streljanju, pa tudi v teku ima Fak po Velepčevem mnenju še rezerve, ki jih bo pokazal na naslednjih obračunih. Zanimivo je tudi, da sta Fak in Velepec letos izredno hitro našla skupni jezik pri sodelovanju, pa čeprav je bil tekmovalec tisti, ki je trenerja pred leti izrinil iz slovenske reprezentance in ga prisilil, da si poišče delo v tujini, ki ga je našel v ukrajinski ženski izbrani vrsti. "Od samega začetka ni bilo težav. Oba sva starejša, bolj umirjena in imava skupen cilj. Tudi zase lahko rečem, da sem dobil mednarodne izkušnje in se spremenil. Oba sva upravičila to novo sodelovanje in sva na stopnji, ko dobri nasveti padejo na plodna tla. A zdaj bo treba te dobre izide ponavljati, saj je sezona še dolga."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Awesomedude
04. 12. 2017 15.08
dipe
04. 12. 2017 11.27
-6
A je Fak že Slovenc.
bema1201
04. 12. 2017 10.57
-5
Upam da nebo še kakšen tak primer tudi pri moških kot je bil pri Gregorinovi potem pa ni nihče nič vedel do letos
murinar
04. 12. 2017 10.50
-2
Fak si dojel .da je Uroš vrhunski trener. Ko si se z njim skregal (razšel ) enostavno ni šlo !
Krematorij666
04. 12. 2017 12.42
+1
Kakor jaz vem je Velepec zapustil slovensko reprezentanco in ne Fak Velepca...v tem primeru je Velepec dojel, da mu gre bolje v slovenski reprezentanci kot pa drugje...očitno eden brez drugega ne dosegata rezultatov...