Zimski športi

Hirscher ukrotil vetrovni Jeongseon za prvo zlato odličje v karieri, Hadalin in Kosi na repu deseterice

Pjongčang, 13. 02. 2018 05.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prva tekma alpskega smučanja je po dolgotrajnih vetrovnih preglavicah v Pjongčangu le pod streho. V alpski kombinaciji si je prvo zlato odličje v karieri priboril Avstrijec Marcel Hirscher. Srebro in bron v roke Francozoma Alexisu Pinturaultu in Victorju Muffatu-Jeandetu. Štefan Hadalin in Klemen Kosi v deseterici.

Svoj osebni cilj sem sicer izpolnil, tako da lahko rečem, da sem izpolnil pričakovanja, se je pa po dobrem smuku ponudila priložnost za kaj več. Kljub dobrim občutkom na treningu in ogrevanju slaloma nisem odpeljal, tako kot znam. Štefan Hadalin o razpletu alpske kombinacije

Marcel Hirscher je novi olimpijski prvak v alpski kombinaciji na zimskih olimpijskih igrah. Avstrijski šampion je upravičil status favorita ter v Pjongčangu osvojil svojo prvo zlato kolajno na olimpijskih igrah. Hirscher, ki ima v svetovnem pokalu 55 zmag, šest naslovov zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala ter štiri naslove svetovnega prvaka, je za prvo olimpijsko zlato moral čakati vse do letošnje Južne Koreje.

Srebro in bron sta pripadla Francozoma. Alexis Pinturault je za Hirscherjem zaostal 23 stotink sekunde, njegov rojak Victor Muffat-Jeandet pa je bil tretji z zaostankom 1,02 sekunde. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Štefan Hadalin (+2,42) na osmem mestu, Klemen Kosi (+2,85) je bil deseti. Martin Čater je odstopil v drugi vožnji, Boštjan Kline pa se je odločil, da v finalu ne bo startal.

Slavje Hirscherja v cilju slaloma. Toda Avstrijec je moral počakati še na vožnje tekmecev, predvsem Pinturault se mu je močno približal.
Slavje Hirscherja v cilju slaloma. Toda Avstrijec je moral počakati še na vožnje tekmecev, predvsem Pinturault se mu je močno približal. FOTO: AP

Priložnost za kaj več
"Mislim, da je bila danes možnost tudi za odličje, za uvrstitev med pet pa zagotovo. Svoj osebni cilj sem sicer izpolnil, tako da lahko rečem, da sem izpolnil pričakovanja, se je pa po dobrem smuku ponudila priložnost za kaj več," ni bil posebno dobre volje Hadalin, ki je tudi pojasnil, kje je v slalomu storil napako:

"Toda kljub dobrim občutkom na treningu in ogrevanju slaloma nisem odpeljal, tako kot znam. S svojim slalomskim znanjem bi moral biti na koncu boljši. Napaka je bila taktična, tehnične ni bilo nobene. Uštel sem se pri izbiri linije, preveč sem zavijal za to postavitev, ki je bila z izjemo dveh pasti precej naravnost. Ni bilo pravega ritma, ni bilo prave hitrosti in zato ni bilo pravega časa. Nisem še stoodstoten, a se počutim mnogo bolje."

Kar zapirale so se mi oči
Le dve mesti za Hadalinom se je uvrstil Klemen Kosi, 16. po smuku, ki je bil precej bolj zadovoljen kot njegov reprezentančni kolega.

Čater (na fotografiji) je bil po prvi preizkušnji le za stotinko počasnejši od najboljšega smučarja zadnjih let Avstrijca Marcela Hirscherja.
Čater (na fotografiji) je bil po prvi preizkušnji le za stotinko počasnejši od najboljšega smučarja zadnjih let Avstrijca Marcela Hirscherja. FOTO: AP
Vedel sem, da bo za nas smukače slalom zelo zahteven. Ko sem si ga ogledoval, so se mi kar oči zapirale, nisem vedel, kako ga bom izpeljal. Klemen Kosi o razpletu alpske kombinacije

"Če upoštevamo vse tekme, je to moj drugi najboljši dosežek. To mi je uspelo na najpomembnejši tekmi. Vedel sem, da bo za nas smukače slalom zelo zahteven. Ko sem si ga ogledoval, so se mi kar oči zapirale, nisem vedel, kako ga bom izpeljal," je dejal. Kosi je ugotovil, da smukačem ni bilo nič olajšanega, kar konec koncev kažejo tudi rezultati.

Brez obremenjevanja
"Na koncu je pred mano samo en tipičen smukač in če bi nastopili samo smukači, bi bil na stopničkah, a na žalost imamo tudi slalomiste, ki so dobri v smuku. Jaz jim čestitam, sem pa zelo zadovoljen, ne samo z uvrstitvijo, ampak tudi z obema vožnjama. Tudi s slalomom, treba je vedeti, da že dolgo nisem imel slalomskih moči na sebi, v takih pogojih, pa slaloma tudi nismo še nikoli trenirali," je dejal.

Po smuku, v katerem je bil presenetljivo počasen prvi slovenski adut Kline, brez večje napake je zaostal več kot tri sekunde, je bil s 13. mestom v najboljšem položaju Čater, a je nato slalom končal že pri tretjih vratcih.

"Na startu sem videl, da velja samo napadati, očitno sem hotel preveč. Potegnilo me je nazaj, padel sem iz ritma in zapeljal mimo vratc. Med odmorom pa o uvrstitvah nisem razmišljal, nisem se obremenjeval, kam lahko pridem," je bil v cilju redkobeseden Čater.

Hirscher je bil do letošnjih iger zgolj enkrat srebrn v ruskem Sočiju.
Hirscher je bil do letošnjih iger zgolj enkrat srebrn v ruskem Sočiju. FOTO: AP

Zaenkrat v Hirscherjevi vitrini "le" srebro iz Sočija
Razplet kombinacije je bil pisan na kožo slalomskim specialistom. Hirscher je na smuku zasedel 12. mesto, Pinturault je bil deseti, Muffat-Jeandet pa je bron osvojil z 29. izhodiščem na kombinacijskem smuku. Najhitrejši na smuku Nemec Thomas Dressen je na slalomski progi padel na deveto mesto, Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je na smukaški progi zaostal le za Dressnom, v slalomu ni startal, tretjeuvrščeni Avstrijec Matthias Mayer je odstopil, četrti na smukaški progi Norvežan Kjetil Jansrud pa je bil na koncu sedmi.

Hirscher, ki ima v svetovnem pokalu 55 zmag, šest naslovov zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala ter štiri naslove svetovnega prvaka, je na prvo olimpijsko zlato moral čakati vse do letošnje Južne Koreje. Tekmovalec iz okolice Salzburga je imel pred tem v vitrini le olimpijsko srebro, ki ga je pred štirimi leti osvojil v Sočiju. Hirscher, ki je naslov kombinacijskega svetovnega prvaka osvojil leta 2015, se je z olimpijskim zlatom v kombinaciji pridružil Kjetilu Andreju Aamodtu, Bodeju Millerju, Tedu Ligetyju in Lasseju Kjusu, ki imajo zlati kolajni v kombinaciji tako z olimpijskih iger kot svetovnih prvenstev.

Francoza prekinila 70-letno sušo
Hirscher je tretji Avstrijec v moški konkurenci z olimpijskim zlatom v kombinaciji, pred njim sta olimpijska naslova v tej disciplini osvojila Mario Reiter leta 1998 v Naganu ter Hubert Strolz leta 1988 v Calgaryju. Zgodovino sta pisala tudi Pinturault in Muffat-Jeandet, ki sta postala prva Francoza na olimpijskih stopničkah v kombinaciji po 70 letih. Leta 1948 sta na olimpijskih igrah v St. Moritzu v kombinaciji zablestela Henri Oreiller z zlatom in James Couttet z bronom.

Slovenci so na kombinaciji iztržili polovičen uspeh. Za najboljša slovenska dosežka sta poskrbela tekmovalca, od katerih se je to najmanj pričakovalo. Dvaindvajsetletni Vrhničan Hadalin (+2,42) je olimpijski prvenec končal s solidnim osmim mestom. Upoštevajoč dejstvo, da v hitrih disciplinah ne tekmuje, se je zelo dobro odrezal na smukaški progi z 21. mestom. V slalomskem finalu je smučal nekoliko zadržano, kar pa je še vedno zadostovalo za najboljši dosežek na velikih tekmovanjih. Na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je bil deseti v slalomu.

Najboljši dosežek na OI za Kosija
Zadovoljen je lahko tudi Kosi (+2,85), ki je imel veliko težav v svetovnem pokalu, z desetim mestom pa je vpisal najboljši dosežek v tej sezoni. Prav tako je Mariborčan, ki je olimpijski krst doživel v Sočiju, vpisal svoj najboljši dosežek na olimpijskih igrah. Z desetim mestom je izenačil najboljši dosežek na velikih tekmovanjih, potem ko je bil leta 2015 na SP v Vailu/Beaver Creeku deseti v superveleslalomu.

Razočaral je Čater, ki je imel v kombinaciji, v kateri je lani decembra v Bormiu zasedel sedmo mesto, veliko višje cilje. S 13. mestom je bil najhitrejši Slovenec na smuku, v drugi vožnji pa je odstopil že takoj po začetku. Boštjan Kline se je odločil, da v finalu ne bo startal, potem ko se mu je smukaški del kombinacije povsem ponesrečil in je pristal na skromnem 43. mestu. Prve kolajne v alpskem smučanju so na tokratnih olimpijskih igrah tako podelili za moško alpsko kombinacijo. Pred kombinacijo sta bila po prvotnem sporedu moški smuk in ženski veleslalom, a sta tekmi odpadli zaradi močnega vetra.

Veter, ki je bil glavna tema pogovorov in poročil v zadnjih dneh, je nekoliko pojenjal. Še vedno pa ni prenehal pihati. Sunki vetra so bili tudi danes tako močni, da so bili organizatorji prisiljeni znižati start kombinacijskega smuka, močan veter, ki je pihal od strani, pa je tekmovalcem nagajal tudi v finalu.

Izidi:

- alpska kombinacija, moški (po slalomu):

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:06,52 sekunde 45,96 sekunde
2. Alexis Pinturault (Fra) 2:06,75 + 0,23 46,47
3. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 2:07,54 1,02 45,97
4. Marco Schwarz (Avt) 2:07,87 1,35 46,89
5. Ted Ligety (ZDA) 2:07,97 1,45 46,61
6. Thomas Mermillod Blondin (Fra) 2:08,02 1,50 47,13
7. Kjetil Jansrud (Nor) 2:08,67 2,15 49,16
8. Štefan Hadalin (Slo) 2:08,94 2,42 47,79
9. Thomas Dressen (Nem) 2:08,96 2,44 49,72
10. Klemen Kosi (Slo) 2:09,37 2,85 48,76
...
Martin Čater - odstop v 2. vožnji
Boštjan Kline - v slalomu ni nastopil

- po 1. vožnji (kombinacijskem smuku):
1. Thomas Dressen (Nem) 1:19,24 sekunde
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:19,31 + 0,07
3. Matthias Mayer (Avt) 1:19,37 0,13
4. Kjetil Jansrud (Nor) 1:19,51 0,27
5. Christof Innerhofer (Ita) 1:19,77 0,53
6. Peter Fill (Ita) 1:19,92 0,68
7. Vincent Kriechmayr (Avt) 1:19,96 0,72
8. Dominik Paris (Ita) 1:20,01 0,77
9. Jared Goldberg (ZDA) 1:20,02 0,78
10. Alexis Pinturault (Fra) 1:20,28 1,04
...
13. Martin Čater (Slo) 1:20,57 1,33
16. Klemen Kosi (Slo) 1:20,61 1,37
21. Štefan Hadalin (Slo) 1:21,15 1,91
43. Boštjan Kline (Slo) 1:22,42 3,18

...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maligospod
13. 02. 2018 19.32
zdaj se vidi koliko majo naši kondicije
AS1983
13. 02. 2018 19.06
+2
povsem zasluženo Hirscher, je velemojster, naši pa bi lahko dobili kaj več
maligospod
13. 02. 2018 19.33
Ferdo Crni
13. 02. 2018 15.34
Problem je ko tekmovalci prejemajo vse kritike, ko pa so dobri se zraven sonči celotna smučarska zveza. Dobro - pri Tini jim nikakor ni uspelo - hvala bogu. Torej s tekmovalci ni praktično nič narobe. Problem so trenerji in vodstvo zveze, ki je tekmovalce degradirala na raven "smučarskih delavcev". Še malo pa bodo imeli sindikat in šli demonstrirat, ker so bili v Dubai-u samo par dni namesto meseca.
Madeni
13. 02. 2018 13.18
+1
Slovenska odprava je kot eksotična odprava, prava žalost, BURLESKA.. kot bi tam bil ŠTRUKELJ in pol javnega sektorja..ki ne vedo zakaj so tam kot so..
Madeni
13. 02. 2018 13.24
+0
Naj nekdo preveri če slučajno ne ŠTRAJKAJO malo drago je vse skupaj...
StAnalitik
13. 02. 2018 13.04
+3
Še enkrat več se jenpokazalo,da fantje nimajo pravega treninga,od takrat,ko so na SZS spodili Massija.Klineta bi bilo pa treba domov poslat,ker takega turista pa res ne potrebujemo.
Ferdo Crni
13. 02. 2018 15.35
Se strinjam. Tiste, ki jim nastavijo ogledalo se vodstvo zveze hitro odkriža.
mijavci
13. 02. 2018 12.38
+2
Naši lahko dobijo medaljo edino če jo bo kakšen Nemec ali Američan v gostilni pozabil.
redtraktor
13. 02. 2018 12.57
+0
saturnsky23 saturnsky23
13. 02. 2018 11.55
+1
Je pa to vseskupaj nekaj tam, bi se reklo mladostno sestajanje kot tekmovanja negledljivo, paša za RTV zapravljivce, lenuhe, ki se najraje klatijo po hotelih v zimskem času. Ne dišijo jim nogometni prenosi. Prvič ker so dragi, drugič takoj po tekmi odhod pa še komentatorjev nimajo so nesposobni (Milovanovič). Na zimo oni prisegajo.
bema1201
13. 02. 2018 12.55
+2
Ja kako je mogoče da je Milovanovič, ki ima zelo skromen besedni zaklad toliko let lahko športni reporter, ne potrebuješ uspevalnih tablet če poslušaš Ivota. RTV ima res zelo skromno ekipo športnih reporterterjev, Fortin in pa Stare vse ostalo je pa velika žalost. Dostikrat preklopim na HRT če je prenos istočasno, tam so veliko boljši komentatorji.
Ferdo Crni
13. 02. 2018 15.38
Smučarski komentatorji niso daleč od kakšnega milovanoviča. Posebej tisti tandem na moških prenosih z Vrhovnikom in Laurenčičem sta katastrofa. Naklonina, investicije v zavoj, izkoristek materiala, filozofiranja o sestavi snega, modra barva upočasnuje tekmovalce..... in podobni idiotizmi spadajo v rang Mirana Ališiča....
nejmarsaks
13. 02. 2018 11.53
+1
niso mogl tazga slaloma trenirat...ja u dubaju zihr ne....turisti
Ferdo Crni
13. 02. 2018 09.34
+14
Vedno bom navijal za naše in tudi letos je tako. A ne morem preko kritike celotnega pristopa že k tekmam te sezone. Za OI pa bi pričakoval še toliko večjo zagnanost. Ampak kolikor sem videl so bili pretežno moški del smučarske reprezentance najbolj razpoloženi v Dubai-u na srfanju tik pred OI, kar sploh ne razumem. Medtem ko resni reprezentanti v konkurenci drugih držav prezentirajo pravo malo strategijo, preiskušanje prog (nekateri so v Korejo odpotovali cel teden prej) ,,,, se naši sončijo v eksotičnih krajih in neprestano v vsaki reklami klobasajo o "timskem duhu" v izrazito individualnem športu. Prava mala prezentacija socializma - vsi enaki vsi v buli.
Madeni
13. 02. 2018 09.19
+15
Še dober da se KITAJCI ne ravnajo po SLOVENCIH bi tja poslali kar 4,5 milijona TURISTOV..na države stroške..katastrofa Slovencev na olimpijadi PA CELO DIVIZIJO SMO POSLALI TJA...( nek se vidi razkoš )..Opravičilo tistim ki so tam zasluženo ampak več kot pol jih niti približno ni za tja..
redtraktor
13. 02. 2018 08.54
+12
Sem naletel na anketo z naslovom: KOLIKO MEDALJ BODO DOBILI SLOVENSKI ŠPORTNIKI NA LETOŠNJI OLIMPIJADI? Nisem mogel glasovat, ker se je anketa začela z 1!
dajno
13. 02. 2018 09.06
+5
weber1
13. 02. 2018 09.12
+7
Si pozabil kaj je rekel Fak.. Slovencem bom prinesel medaljo, da zavežem jezike vsem, ki mu niso privoščili, da bi nosil našo zastavo... Torej medalja bo.....ali....?
xxdrgregoryhouse
13. 02. 2018 09.49
+1
redtraktor
13. 02. 2018 10.25
+1
weber1@ Še noben hrvat ni nobenemu slovencu
redtraktor
13. 02. 2018 10.25
+1
dartford
13. 02. 2018 08.42
-1
Cel svet pozna Pyeongchang, mi pa imamo Pjongčang. Kaj bo sledilo?? Majkl Džekson ? Kim Bejsnindžer ?? Piši kao što govoriš ??
UaikiUaiki
13. 02. 2018 09.01
+6
Cel svet pozna Wien, mi imamo pa Dunaj....
dajno
13. 02. 2018 09.07
+3
Dartford, poglej si slovnična pravila, potem pa pridi nazaj. Je povsem pravilno
mijavci
13. 02. 2018 12.39
-1
Vse je vredu dokler ne bo v cirilic napisan.
pogan
13. 02. 2018 08.29
+14
Saj ne da bi jih hotu sinfati, ampak letošnja odprava je res karneki.... zdi se mi da ni prave volje pri naših.... manja pa res ilka pa seveda tinca.... če bi te dve bile na teh OI bi imeli že verjetno 1 ali 2 medalje..... tako pa ne verjamem da jo bo kdo dosegel..... v sočiju ste nas preveč razvadili....
dajno
13. 02. 2018 09.07
+3
penintheass
13. 02. 2018 10.13
+0
Kaksna neumnost. V kterih disciplinah bi pa ilka in tina po tvoje dobili medalje? V ekipnem drsanju? V sankanju? V zenskih skokih?
graf
13. 02. 2018 08.22
+4
na vzhodu nič novega torej ...
pogan
13. 02. 2018 08.21
+5
Turisti go home....
Mich Diam
13. 02. 2018 08.11
+12
kako pa kaj kaže s planom devetih medalj (ups)?
Marijan57
13. 02. 2018 08.30
+8
obožeobože
13. 02. 2018 08.06
+8
Soči kje si!
NejkoSLO
13. 02. 2018 08.22
+4
Am...mislm da bi bli zadovolji z vsaj enim bronom
obožeobože
13. 02. 2018 08.22
+4
pogan
13. 02. 2018 08.24
+7
trenutno bi bili zadovoljni vsaj z eno medaljo.... ker to kar sedaj kažejo je velika žalost.
NejkoSLO
13. 02. 2018 08.00
+2
Dobro da majo Avstrijci tele zimske OI, na poletnih tko ponavad pogorijo kokr se imajo za velike in napredne..
Viejo cabron
13. 02. 2018 08.41
+1
Žac
13. 02. 2018 09.16
Admin ne daš repliko? So avstrijci vprašanju? Niso Hrvati?