Zimski športi

VIDEO: Johaugova sesuta po pozitivnem dopinškem testu: vzrok je bila krema za ustnice

Oslo, 13. 10. 2016 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
6

Zvezdnica smučarskega teka Norvežanka Therese Johaug je bila pozitivna na dopinškem testu. Razlog za pozitiven test naj bi bila uporaba kreme za zaščito opečenih ustnic. Odgovornost je prevzel reprezentančni zdravnik, Johaugova pa je bila povsem strta.

V telesu olimpijske prvakinje iz Vancouvra 2010 in sedemkratne svetovne prvakinje naj bi našli anabolen steroid clostebol. Razlog za pozitiven test Therese Johaug naj bi bila uporaba kreme za zaščito opečenih ustnic, je poročal norveški medij VG sporten. Johaugova je bila povsem na koncu z živci, ko je podajala izjavo na novinarski konferenci: "Sem uničena in povsem sesuta, da sem se znašla v tem, zame povsem nerealnem položaju. To se mi zdi nepošteno in predvsem nezasluženo, čeprav se seveda kot športnica zavedam svoje odgovornosti pri vseh medicinskih pripomočkih, ki jih uporabljam."

"Therese Johaug je bila pozitivna na prepovedano sredstvo clostebol, potem ko je uporabila kremo Trofodermin na od sonca opečenih ustnicah. Sonce jo je opeklo na višinskih pripravah norveške reprezentance konec avgusta v Italiji," so zapisali pri VG.

Ko je bila 28-letna Johaugova z reprezentanco v Livignu, ji je ekipni zdravnik Fredrik S. Bendiksen dal dve kremi za nego opečenih ustnic. Ena od teh je bila Trofodermin, ki jo je Johaugova uporabila 4. septembra. Zdravnik ni opazil, da je v kremi clostebol, ki je na Wadinem seznamu prepovedanih poživil. "Prevzamem vso odgovornost, da je Therese zaužila prepovedano sredstvo prek kreme Trofodermin," je dejal Bendiksen. Dvanajst dni za tem, ko je Johaugova uporabila kremo, so ji odvzeli urinski vzorec (16. septembra). Johaugova je povedala za kremo, v urinu pa so našli prepovedano snov. Za zdaj še ni znano, kakšna kazen jo čaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka014
21. 11. 2016 22.07
Zanimivo, ko najdejo Šarapovo, je takoj dve leti suspenza, ki so ji ga potem skrajšali, ko pa najdejo Johaug in pa Martina Sundby, dobita po dva meseca suspenza, da bosta lahko na začetku sezone že tekmovala. Dvojni standardi((.
lordslayer
17. 10. 2016 08.30
če kdo, potem pa skandinavci niso tipični dopingiranci, glede na to, da tekajo na smučeh preden znajo hodit ..
sodnik21
14. 10. 2016 11.44
+1
Če ni astmatik, je pa krema za ustnice. Bom probal to kremo, ker sem ljubitelj teka na smučeh, kva bo letel.
Organigram
14. 10. 2016 08.34
+1
Na tej kremi na veliko v krogu piše DOPING, čez napis pa je črta. Z drugimi besedami - na veliko je označeno, da uporaba kreme lahko povzroči padec na doping testu. Torej? :-)
.jest
13. 10. 2016 19.49
+28
Še malo, pa bo kakšen dobitnik olimpijske kolajne padel zaradi parfumiranega WC papirja.
mertseger
13. 10. 2016 22.06
+7