Zimski športi

VIDEO: Janus: Vsi smo si želeli skupne zmage, a ne smemo biti razočarani

Planica, 22. 03. 2015 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trener slovenskih skakalcev Goran Janus je razplet dramatičnega zaključka letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih spremljal zelo težko, najverjetneje najtežje v trenerski karieri. Čeprav sta imela Peter Prevc in Nemec Severin Freund na koncu enako število točk, je skupno zmago osvojil Freund.

"To je bila zame najverjetneje ena najtežjih serij. Ponavadi sem na tekmah miren, a je bil tokrat srčni utrip nad normalno ravnijo. Čestitke Juriju Tepešu, Petru Prevcu, za nami je fantastičen vikend s samimi zmagami, za uteho so nam ostali skupni zmagovalec v poletih Peter Prevc in tretji v seštevku pletov Jurij Tepeš," je po tekmi in izgubljenem velikem kristalnem globusu dejal Goran Janus.

Slovenski orli so se na zadnjih treh tekmah v sezoni prikazali v najlepši možni luči. Pred domačimi navijači so poskrbeli za najboljši možen krst prenovljene planiške letalnice z zmagoslavjem na vseh treh tekmah, obeh posamičnih in tudi ekipni. Tako v petek kot v nedeljo sta bila na najvišjih stopničkah zmagovalnega odra Slovenca, petkovo tekmo je dobil Prevc, Tepeš je bil drugi, na nedeljski pa sta si mesti zamenjala, ko je bil Tepeš zmagovalec, Prevc pa drugi, ekipa v sestavi Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Anže Semenič pa je premagala konkurenco v moštveni preizkušnji.

Nekoliko manj se je po slovenskih željah razpletla drama povezana z bojem za veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prevc je s fantastičnim planiškim koncem tedna, z zmago in drugim mestom, nadoknadil zaostanek 94 točk za Nemcem Severinom Freundom, pred nedeljskim razpletom sezone je imel Freund na zalogi še 44 točk. Sezono sta tako oba končala s skupno 1729 točkami, a je Nemcu na koncu pripadla najpomembnejša lovorika. Osvojil je namreč devet zmag, Prevc tri.

Janus skakalcem ne očita ničesar: "Kar se tiče skupne zmage, smo odlično finiširali, ostaja malce grenkega priokusa, a bo kmalu že nekaj ur po tekmi tudi ta izginil. To je pač šport. In to je treba športno sprejeti, pravila so pravila, treba kakšno tekmo več zmagati, glede na to, da je sezona zelo dolga in da so tekmovalci zelo izenačeni," je bil stvaren tvorec slovenskega skakalnega preporoda.

Trener zato ne pristaja na ugotovitve, da je Prevc veliki kristalni globus izgubil v Planici. Odločilni za boj za skupno lovoriko sta tako, vsaj kar se skakalca iz Dolenje vasi tiče, bili marčevska tekma v Kuopio in februarska v Vikersundu s 17. in 16. mestom. Freund je imel po novoletni skakalni turneji izjemen niz vrhunskih uvrstitev, najslabši in najbolj negotov je pravzaprav bil prav njegov zadnji nastop v Planici s sedmim mestom.

Goran Janus
Goran Janus FOTO: Aljoša Kravanja

O sami tekmi pa je dejal: "Tisto, kar smo se pogovarjali, je Jurij uresničil, Petrov skok je bil malce prezgodaj, razlika je bila majhna, ampak tudi to je treba sprejeti. Sezona, kar se mene osebno tiče, odlična. V pokalu narodov smo naredili spet korak naprej s 4994 točkami, 11 skakalcev je dobilo točke v svetovnem pokalu, imeli smo svetovni rekord, dobili smo mali kristalni globus v poletih, Jurij je v tem seštevku tretji, moramo biti zadovoljni."

"Prvič sem doživel, kaj takšnega, ne spomnim se, kdaj je bilo, da bi bila dva tekmovalca na koncu izenačena, po koncu tekme sva se z nemškim kolegom Wernerjem Schusterjem objela in si čestitala. Razplet je treba pač športno sprejeti, a mi je Schuster dejal, da bi bilo najbolj pošteno, glede na enako število točk, če bi oba osvojila veliki kristalni globus. Vendar so pravila Mednarodne smučarske zveze takšna in jih je treba spoštovati," je še dejal Janus. V nadaljevanju pa se tudi malce pošalil, glede na to, da je bil Tepeš pred Prevcem: "Vsi smo se bali Freunda, imamo pa v domačih vrstah nevarnega tekmovalca."

Skakalce po naporni sezoni čaka daljši tekmovalni počitek, aprila pa se bodo znova začele priprave na novo sezono, ki jo bodo lahko začeli s številnimi lepimi spomini na pravkar končano, ko je v Planici kar trikrat zapored zadonela Zdravljica, ter bo znova veliko motivacije za boj za nove mejnike. Za prihodnost smučarskih skokov se ni bati: "Imamo veliko materiala, veliko mladih skakalcev, tako da dela ne bo zmanjkalo."

Za konec je Janus še pohvalil izjemno novo letalnico, ki je Slovencem prinesla trikratno zmagoslavje: "Letalnica je odlična, veliko boljša od prejšnje, pohvalili so jo tako trenerji kot skakalci, tukaj so zgrajeni čudoviti objekti."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcHudurra
23. 03. 2015 19.33
+0
Apostol, Prevc po tvoje ni tako dober da bi sam osvojil globus OK potem pa se naj tudi denar deli po dosežkih, če skakalna ekipa ne gleda drug na drugega in glumi neki fer pley. Pač tisti ki celo sezono ne naredi nič mora sam plačat treninge in pod. tisti pa ki nabire več pik pokasira ves denar.
Apostol1
23. 03. 2015 20.24
+1
Ja in po tvojem Jurij ni naredil celo sezono nič oziroma vse je naredil Peter ostali pa tudi omembe niso vredni in po tvojem tudi ne denarja ki je vložen v reprezentanco oziroma v tiste ki nimajo takih rezultatov Peter je letos daleč najboljši in kot vemo bi ravno tako lahko dobil svetovni pokal ampak prav nihče nima pravice trditi ali zahtevati od Jurija naj skače drugače kot je oziroma tako da bi bil globus v njegovih rokah tega veliki športniki ne delajo,
soba666
23. 03. 2015 20.40
-1
sam je rekel, da je celo sezono čakal Planico, pa daj no, kak te to vun zgleda
krekerji2
23. 03. 2015 16.51
+1
Čestitke fantom in našim trenerjem za lepo sezono
soba666
23. 03. 2015 11.50
-5
da se Anica ni pustila Tini mi je razumljivo, ampak tole, kar je Jura nehote naredil pa boli, zelo, čustva so deljena; Tina ima vsaj tri medalje, Pero pa bi lahko imel vsaj VKG in bi lahko rekli, da je sezona belih popolna (Filip, Jakov, Žan), škoda
Apostol1
23. 03. 2015 18.27
+1
Če jih bo zasluženo kot Tina osvojil mu jih privoščim iz vsega srca, če bo pa mnenju ljudstva nekdo drug zadolžen zato za osvojitev globusa kot naj bi bil sedaj Jurij Tepeš pa ga niti on niti kdo drug ne zasluži in na Jurijevo zmago v nedeljo bi morala biti ponosna vsa Slovenija ne pa da pada pod vpliv novinarjev ki so naredili največ škode tako Juriju kot športu in pa upam ,da ne tudi reprezentanci.
soba666
23. 03. 2015 19.53
imam svoje mnenje, mislim tudi, da je folk prišel podpirat Perota in se z njim veselit VKG, ne pa se veselit Tepeževega dobrega skoka, dajte no, pa če bi vedeli kaj se bo zgodilo, ne bi bilo toliko folka tam, kaki praznik Planice, Pero je bil v ospredju
Apostol1
23. 03. 2015 08.09
+8
Tako kot se spominjamo v najlepši luči Japoncev kis pred leti igrali fair play in je Peterka osvojil svetovni pokal tako se bodo spominjali čez leta nas Nemci ker so naši tekmovalci igrali fair play, da je Freund osvojil zasluženo globus Lahko samo čestitamo vsem akterjem včeraj v Planici najbolj pa Juriju Tepešu za veličastno zmago
bema1201
23. 03. 2015 09.36
-4
Smo pač svetovni bedaki, da zapravimo takšno priložnost.Tepeš je videl da je Freund skočil slabo in je brez potrebe skočil tako daleč. Vedel je da bo s tem za...bal Prevca. Po tem še ima vsakič ogromno za povedat o tovariškem duhu. Če ne bi bilo Prevca tudi ostali v ekipi ne bi tolikokrat obesili moštveno kolajno okrog vratu.
Apostol1
23. 03. 2015 14.14
+1
Prevc naj bolje skoči, če je toliko dober ali naj mu Jurij priskače globus in vsi ki drugače razmišljate ste pod vplivom naših super novinarjev ki ne znajo ločiti fair playa in umazane igre.Po zaslugi Jurija je naša reprezentanca zapisana v mnogih srcih kot fair reprezentanca ,če bi se videlo da se kalkulira na kakršen koli način potem bi kot reprezentanca izgubila spoštovanje drugih tako ga je pa še povečala in verjetno je tudi kakšnega sponzorja več pridobila.
majk45
23. 03. 2015 00.03
+16
Verjamem, da je Tepeš želel skočiti čimbolje, da odrine Freunda in je pričakoval, da ga bo Prevc preskočil. Lahko je biti na koncu pameten...čestitke vsem našim fantom...všeč mi je bila izjava Freunda na koncu, da bi morali spremeniti pravila in če imata dva enako število točk bi morala dobiti enaka priznanja.
Etienko
23. 03. 2015 02.08
-1
Fajn za Freunda pa njegovo gesto,samo to se več praktično ne more zgoditi,da bi dva imela spet isto pik...prepozno,bi pa bilo fer ja! ....Kaj pa se Tepesa tiče,ne more skočiti v poden kar je bila druga daljava nove letalnice,pa še s telemarkom,za kar je lahko pričakoval 20-ke....potem pa pričakovati da ga Pero preskoči v najbolj pomembnem skoku kariere...če pa smo preštevali skoke čez 240m na prste ene roke do sedaj. Meni je bilo takoj jasno da je VKG odletel po tem poletu 244 in 20-kah.......
bema1201
23. 03. 2015 09.43
-3
Tepeš je tako sposoben letalec, da bi lahko skočil samo da preskoči Freunda, zadovoljstvo pa je bilo večje, da je namočil Petra. Slovenci smo pač taki, bolje da zmaga tujec kot pa moj sotekmovalec, žal.
danijel73
22. 03. 2015 22.56
+14
nesposoben schlirenzauer je zaj....
bema1201
23. 03. 2015 09.45
+2
Gregor je pomagal Severinu, Avstrijec Nemcu, Slovenec je pa namočil Slovenca. To vse pove o slovenski nevoščljivosti.
soba666
23. 03. 2015 11.20
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 03. 2015 21.22
+7
To je v prvi vrsti bila posamična tekma in pošten tatler. Če bi to bilo sredi sezone, bi oba opevali do neba.
496344
22. 03. 2015 20.33
+38
1.Tepes je skocil pred Petrom in ne za njim 2.To ni bila ekipna tekma 3.Normalno je,da si vsak zeli zmagati pred domacim obcinstvom 4.Tako Prevc kot Tepes sta odlicna sportnika 5.Ce bi Tepes skocil slabse in bi zmagal Peter,bi se nasli pametnakovici,ki bi rekli,da mu je bil globus podarjen 6.Za VKG se tekmuje celo sezono in nikakor ne odloca samo ena tekma 7.Drugo leto bo boljse
pomlad14
22. 03. 2015 21.07
+5
Bo boljše, ja. Za takšne bizarne zapravljene priložnosti takšni in drugačni izgovori ne zacelijo ran in ne opravičijo nobenih napak. Slovenski smučarji bi morali stopiti skupaj, tako kot je to že povedal eden boljših letošnjih smučarjev. Vaši izgovori pa so brezpredmetni.
ninchy19
22. 03. 2015 22.01
+1
ChakBoris
23. 03. 2015 07.31
+6
Ko gre za veliki kristalni globus in zadnjo tekmo sezone, oziroma celo zadnje 4 skoke, je jasno, da je treba malo zdrave pameti. V nedeljo v Planici je pač ni bilo in Slovenci smo si sami pljunili v lastno skledo. Jurij bi skočil v "kahlo" namesto v telemark pa bi bilo. Pri 244m mu nihče ne bi mogel nič očitati. Kar govori Janus, ki ga sicer zelo spoštujem, je seveda velika neumnost. Če bi Prevc osvojil VKG, bi imela zveza in s tem tudi tekmovalci in trenerji naslednje leto vsaj 50% več sponzorskega denarja, s tem bi več lahko dali tudi v razvoj skakalnega športa itd. Zato prosim ne govorit o fer playu in podobnem, pri tako velikih vložkih pač svoj svojega ne zafrkne, to je jasno.
SUTA
23. 03. 2015 07.37
+1
ChakBoris odlicno si to povedal, se popolnoma strinjam s tabo.
Apostol1
23. 03. 2015 19.19
Jurij bi skočil v "kahlo" namesto v telemark to je daleč najbolj idiotski stavek v teh komentarjih kar sem jih prebral. ChakBoris vsak skakalec je na tekmi skoncentriran da naredi čimboljši skok in v kahlo doskoči samo če res ne gre drugače in prav nihče na svetu tega ne bi naredil ali pa mimogrede s tem tudi tvegal padec v fazi leta in doskoka je adrenalin na višku in skakalec je na vse skoncentriran 100% sploh pa pri 244metrih dolžine ali se sploh zavedaš kakšno neumnost si napisal verjetno ne drugače tega ne bi napisal
mufc7 1
22. 03. 2015 20.33
+12
Čestitam.To so skoki in tu se ne da dosti taktizirati.
vaza1
22. 03. 2015 20.26
+0
Pa smo razočarani, zelo, zelo. In mislim, da ekipa ne bo nikoli več ekipa. Od danes samo še kup posameznikov. Vsak bo še samo kalkuliral za sebe in nikoli ne bo vedel, kdo in kdaj ga bo zafrknil. Drugo sezono pričakujem dosti slabše rezultate. Tudi Janus ne bo več enak.
uni65
22. 03. 2015 23.01
+2
Ekipna tekma je bila včeraj a ne !!!! super ekipa , super posamezniki , čestitke ...