Zimski športi

VIDEO: Jernej Damjan: Popolnega skoka ni, morda se ti zgodita eden ali dva na kariero

Ljubljana, 13. 12. 2017 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
1

Jernej Damjan je po letošnjih izidih trenutno najboljši slovenski skakalec v svetovnem pokalu. Presenetljivo je zmagal na Finskem, njega in in ostale slovenske orle pa konec tedna že čakajo nove preizkušnje v švicarskem Engelbergu.

"Tako s svojimi skoki kot z uvrstitvami z zadnjih dveh tekem sem več kot zadovoljen. Tudi v tistih čudnih vetrovnih razmerah sem si dokazal, da sem še vedno sposoben dobro skočiti. To je tisto, kar je največ vredno - da si v vseh razmerah sposoben nekaj skočiti. Bistvo skokov ni iskanje perfekcije, ampak čim bolj zmanjšati napake," je o minulih tekmah dejal Jernej Damjan.

Bistvo je samo to, da 'minimaliziraš' napake, ki jih delaš. In trenutno jih sam delam zelo malo, a vsakič se še kakšna prikrade. V Kuusamu jih ni bilo, pa sem zmagal. Jernej Damjan

"Popolnega skoka ni"
"Kljub dobrim nastopom vem, kje so še tiste malenkosti, ki bi jih bilo treba popraviti. Na samem odskočnem mostu je še nekaj rezerve, sem in tja se mi pojavlja še kakšna napaka, ampak pri skokih je tako, da popolnega skoka tako in tako ni. Morda se ti zgodita eden ali dva na kariero, pa še pri tistih bi se kdo našel, ki bi videl, kaj bi se še dalo popraviti. Bistvo je samo to, da 'minimaliziraš' napake, ki jih delaš. In trenutno jih sam delam zelo malo, a vsakič se še kakšna prikrade. V Kuusamu jih ni bilo, pa sem zmagal. Tako da upam, da bo prišel še kakšen tak dan,"
je pojasnil izkušeni Ljubljančan.

Jernej Damjan
Jernej Damjan FOTO: Damjan Žibert

Dodaja, da je trenutno v skokih svetovni vrh res širok in v boju za najvišja mesta odločajo najmanjše malenkosti. Po njegovem je v svetovnem pokalu iz leta v leto konkurenca bolj strnjena, kar kažejo tudi tekme same: "Če zdajle pogledaš vrh v svetovnem pokalu, mislim, da je prvih 15 fantov sposobnih zmagati na vsaki tekmi. Je pa vse odvisno tudi od vetra, pogojev, dnevne forme, kako ti leži sama skakalnica ... Morda se je v zadnjih dveh vikendih izkazalo, da sta Freitag in Wellinger (nemška skakalca Richard in Andreas, op.p.) malenkost boljša od ostalih, a počakajmo. Sam mislim, da se bo to spremenilo; Tagil jima odgovarja, Neustadt je njuna domača skakalnica. Bomo videli, kaj bosta naredila v Engelbergu."

Pri Fis so s z nekaterimi spremembami pravil zadeli v polno
Damjan pri tem pozdravlja nekatere spremembe Mednarodne smučarske zveze Fis, saj meni, da je manj odstopanj kot prej: "Vedno več je fantov, ki so sposobni skočiti na vrh. Pri mednarodni zvezi Fis so z nekaterimi spremembami pravil v pravo smer dosegli, da je manj prevelikih dresov, ogromnih odstopanj, ki so ponavadi koristila enim in istim, manj se da pravila prikrojiti v prednost, tako da so razmere bolj enake za vse in posledično je tudi konkurenca precej bolj strnjena."

Konec tedna ga čaka nastop v Švici, kjer mu je, kot pravi, zelo všeč: "Najraje imam tista prizorišča, kjer mi je všeč, četudi slabo skačem. Rad grem na Japonsko, tudi na Engelberg imam lepe spomine. Ne glede na vse, tam sem bil tudi že na stopničkah. A nove smučine še nisem preizkusil, tako da že komaj čakam."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
13. 12. 2017 17.25
-3
Orlič perje ti počasi sivi in odpada,treba bo zapustiti gnezdo in ga prepustiti naraščaju.