Zimski športi

VIDEO: Peter Pen: Rad bi postavil ekipo, ki bo smučarsko prepoznavna

Ljubljana, 21. 08. 2014 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./M.F./STA
Komentarji
13

Po ženskem delu smučarske reprezentance se v Južno Ameriko odpravlja še moška ekipa. V poletno bazo v čilski La Parvi bodo odpotovali smukači Andrej Šporn, Klemen Kosi, Martin Čater, Rok Perko in Boštjan Kline. Trener smukačev Peter Pen želi narediti homogeno ekipo, ki bo konkurenčna.

V Ushuaii se na novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju že pripravljajo slovenske alpske smučarke, v Čile odhajajo tudi slovenski smukači, prihodnji teden pa bosta v argentinsko Ushuaio odšla še člana ekipe za slalom in veleslalom Žan Kranjec in Mišel Žerak. "Cilj je narediti čim več smukaških kilometrov, od vremena pa bo odvisno, koliko bo to možno. Ne glede na vreme pa sem prepričan, da se da v La Parvi vsak dan smučati. Če se ne bo dalo trenirati smuka, bomo trenirali kaj drugega. Rad bi naredil res kvalitetnih 21 ali 22 smučarskih dni in to je prvi cilj. Tam praktično drugega kot smučati ne moreš početi. Cilj je, da končno začnemo smučati ter da se nehamo pogovarjati o smučariji. Moj cilj je sicer narediti homogeno smukaško ekipo ter obrniti krivuljo in smukaško širino navzgor," je pred odhodom na južno poloblo dejal novi trener moške smukaške ekipe Peter Pen.

"V primeru slabega vremena imamo rezervni načrt z Valle Nevado, kamor se bomo lahko preselili po 1. septembru. V La Parvi zelo dobro poznam situacijo iz prejšnjih let. Kdaj je tam treba sesti v ratrak ali pa vzeti lopato v roke in poriniti sneg na spodnji del smuka, ni dosti snega, so pa zimske razmere z nizkimi temperaturami, kar najbolj potrebujemo. Udeležili se bomo tudi tekem južnoameriškega pokala. O skupnih treningih smo se dogovarjali s Francozi, Nemci, Rusi in Finci. Nekateri so se drugače odločili, nekateri se nam bodo pridružili kasneje. Tam, kjer je dobro, je vedno gneča, tam kjer je gneča je vedno konkurenca, se bomo že organizirali, tako da bomo imeli kakovostno primerjavo," je še dejal Pen.

Med povratniki po poškodbi je Rok Perko, ki je nesrečno padel na treningu pred olimpijskim smukom v Sočiju: "Minule sezone si niti slučajno ne želim ponoviti. Zelo dobro si jo bom zapomnil še zlasti mojo poškodbo, na kar gledam zelo pozitivno, saj sem ugotovil iz kakšnega testa sem v resnici. Priprave v Čilu smo podaljšali za en teden, vsega skupaj en mesec, ker je bilo tukaj slabo vreme. Če bodo razmere dobre, lahko priprave brutalno dobro izkoristimo."

Po poškodbi se vrača tudi Boštjan Kline, ki je zadovoljen s stanjem kolena, rahle bolečine čuti le po intenzivnejšem treningu na snegu ob koncu dneva. Glede nesreče in "vračanja na kraj zločina" se je dosti pogovarjal tudi s psihologinjo. "V trenerski ekipi imamo dva nekdanja izvrstna tekmovalca Andreja Jermana in Petra Pena. V bistvu bi si boljšo trenersko ekipo težko zamislil. Oba imata veliko izkušenj s tekmovalnim športom in smučanjem, za Penom je devet let dela v hrvaški ekipi, Jerman pa se je v minuli sezoni prav tako zelo dobro pokazal kot trener. Mislim, da gre sigurno za zmagovito kombinacijo." Neformalno druženje z novinarji na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani je izpustil nekoč prvi član slovenske smukaške ekipe Andrej Šporn, ki je tik pred potovanjem staknil virozo. Danes se bo sicer iztekel rok za podpis pogodb, s podpisom katerih je večina tekmovalcev odlašala do zadnjega trenutka zaradi nestrinjanja z višino samoprispevka. Na zvezi pričakujejo, da bodo pogodbe podpisali vsi tekmovalci.

Rok Perko
Rok Perko FOTO: Damjan Žibert
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
24. 08. 2014 07.16
+1
Od sanjskega teama trenerjev (Makuc, Pen in Bergant) ne bomo dosanjal boljših rezultatov. Kvečjemu nas bo preganjala nočna MORA !
flum
22. 08. 2014 07.40
+3
Kak debeli je toti pubec ? Po izgledu je priden samo za prehrano !
pridnaov?ka
22. 08. 2014 05.48
-1
slutim,da ima toti peter postavo kot zz :))
flum
22. 08. 2014 07.41
-1
Skrivnost_85
21. 08. 2014 22.32
+6
sem že mislil da ste na pravljice prešaltal Peter Pan pa to
takje
21. 08. 2014 21.49
+12
Slovenska smučarija, z izjemo velike Tine, nima več garačev, smučarjev športnikov v pravem pomenu besede, ampak mamine muze, ki jih je premožen atek potisnil v bližnji smučarski klub, da niso doma jokali in tečnarili. Smučarija je že dolgo šport premožnih, ker za ostale talente in perspektivne športnike enostavno ni prostora in niso zaželjeni. So strošek za klub in ne ponos, kot je to bilo v zlatih časih naše smučarije. Totim frajerom se na daleč vidi, da jim je trdo delo in garanje fuj!! Poglejte samo njihova telesa (Kline), pa vam bo vse jasno, da iz takih klovnov ne more biti nič!! Toti se lahko samo kažejo na ležalnikih z najdražjo opremo v kakih savojskih alpah ali pa dolomitih!
Kleopatra_
21. 08. 2014 22.14
+5
flum
22. 08. 2014 07.44
+1
Masa pogojuje gravitacijo. Z brega bojo hudo letel, ampak na prvem ovinku pride centrifuga in ...
24uric
21. 08. 2014 16.32
+4
to peter pen legenda! le fajn jih prtisn na treningu,da ne bodo sam čaj pili:)
Kleopatra_
21. 08. 2014 17.30
+10
Žal on deluje malo preveč medlo, da bi lahko naredil iz njih kaj več kot trenutno so- še ko je sam smučal, ni oddajal neke hude energije. Pa tudi naši fantje nimajo tega "živalskega" nagona v sebi, da bi lahko bili konkurenčni ostalim bikom v svetovnem vrhu. Žal je to (poleg finančnih težav) kruta resnica.
mkug5g
21. 08. 2014 16.10
+6
Peter Pan v pravljice že dolgo več ne verjamem
24uric
21. 08. 2014 16.32
-1
vaza1
21. 08. 2014 20.35
+1
Tudi jaz se sprašujem kdaj in zakaj so pravzaprav smučarji postali tarča zasmehovanja in zaničevanja. Edina izjema je Tina.