Zimski športi

VIDEO in FOTO: Peter Prevc le delno zadovoljen z vikendom v Zakopanah, Domen želi doseči višjo zaletno hitrost

Ljubljana, 23. 01. 2017 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./M.J./M.F./STA
Komentarji
15

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se je po poljski turnerji vrnila v Slovenijo in razgrnila načrte za nadaljevanje sezone. Trener Goran Janus pravi, da je Domen Prevc kandidat za tekmo v smučarskih poletih v Oberstdorfu, kar bi bilo za 17-letnega reprezentanta prvič. Z napredkom v formi pa je zadovoljen Peter Prevc, čeprav pravi, da mora biti potrpežljiv.

Več videovsebin
  • Goran Janus po poljski turneji
    02:08
    Goran Janus po poljski turneji
  • Skakalci na novinarski konferenci po poljski turneji
    08:57
    Skakalci na novinarski konferenci po poljski turneji
  • Predsednik odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič
    02:07
    Predsednik odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič
  • Iz 24UR: Smučarje skakalce čakajo nove preizkušnje
    02:31
    Iz 24UR: Smučarje skakalce čakajo nove preizkušnje
  • Iz SVETA: Psiholog o vzponih in padcih
    04:28
    Iz SVETA: Psiholog o vzponih in padcih

Sedemnajstletni Domen Prevc, ki je ta čas tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih, bo na poletih v nemškem Oberstdorfu nastopil glede na ta, kako bo skakal in se počutil na tekmi svetovnega pokala konec tega tedna v Willingenu, prav tako v Nemčiji, je povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. "Dogovor je zdaj tak, da bomo počakali do konca Willingena. Če bo potek dober, gre Domen v Obersdorf na polete, če ne, kar bomo ocenili zadnji dan, pa bo imel en vikend prosto in bo nadaljeval s svetovnim pokalom v Sapporu," je pojasnil Janus. Najmlajši izmed bratov Prevc po nepisanem pravilu, da (pre)mladi skakalci ne nastopajo na velikankah, že lani ni tekmoval na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu pa tudi ne na finalu v Planici, tako da bi bil nastop prvi konec tedna v februarju v Oberstdorfu njegov krstni na letalnicah.

"Ni mi žal, ker Domen ni bil zraven. Sem ga pa danes zjutraj podžgal, kje ima opremo. Nič ni odreagiral. Je prav, da je tako. Pred sabo ima še veliko, dovolj bo še priložnosti," je 20. marca lani po finalu v Planici na vprašanje, če mu je kaj žal, ker v ekipo ni uvrstil 14. skakalca minule zime Domna Prevca, dejal Janus. Zdaj se ukvarja tudi z dilemo, ali na naslednjo tekmo poslati Jurija Tepeša, ki je bolan in je z virozo nastopil že na sobotni ekipni tekmi. Odločitev bo padla v sredo. Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič v soboto potujeta na mladinsko SP v ZDA, namesto njiju bosta v Willingenu slovenske barve zastopala Anže Semenič in Anže Lanišek. V Nemčijo bodo potovali še bratje Domen, Peter in Cene Prevc ter Jernej Damjan.

Domen Prevc
Domen Prevc FOTO: Damjan Žibert

Peter Prevc je po dveh tekmah premora znova nastopil konec prejšnjega tedna v Zakopanah in bil najboljši posameznik sobotne ekipne tekme, kjer je bila Slovenija tretja, nato pa je bil kar razočaran po 13. mestu na posamični tekmi naslednji dan. "Vikend v Zakopanah je bil zame spremenljiv; če bi zamenjal včerajšnje in petkove skoke bi bili vsi zelo zadovoljni. Vesel pa sem, da mi je 'zrak' ponovno ustrezal, da me je neslo in sem skakal daleč, kar si lahko samo želiš. Tekme bodo prinesle napredek, glava mora biti umirjena in sproščena, drugače se hitro zgodi, kar se je včeraj. Za naprej zaradi nihanj težko kaj napovedujem in pričakujem. Iz dneva v dan se trudim, da bi bil boljši, in na tem bom tudi ostal, ker mi kaj drugega ne preostane," je na novinarski konferenci po vrnitvi iz Poljske pojasnil branilec velikega kristalnega globusa.

Domen Prevc je imel v zadnjem obdobju manjše hitrosti od nekaterih tekmecev v zaletu pred odskokom. "Če pogledamo statistike, so moje hitrosti na zaletu 1,2 kilometra na uro manjše od Daniela Andrea Tandeja in to je precejšnja razlika. Imam še rezerve v počepu in prepričan sem, da bo to šlo počasi na bolje," je menil Domen, Cene Prevc pa je bil zadovoljen, ker se je v Zakopanah znova uvrstil med dobitnike točk. "Zadnja tekma v nedeljo mi je prinesla potrebnega optimizma, ker sem prejšnjo v Wisli končal izven trideseterice. Zato optimistično gledam naprej. Ker na ekipni tekmi nisem nastopil, sem imel nekaj več časa in sem lahko šel malo tudi po mestu, za kar sicer nimamo veliko časa."

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Damjan Žibert
Letošnje sezone je zelo vesel tudi Jernej Damjan, ki je po operaciji kolena zamujal že z bazičnimi pripravami, ko so drugi nastopali v Kuusamu, pa je sam opravil šele prve skoke. V ekipo se je vključil ponovno na novoletni turneji in je zdaj stalni dobitnik točk pokala. "Na to tudi sam nisem računal, da se bom tako hitro in s stabilno formo po vseh zdravstvenih težavah vrnil. Sem se že spraševal, če bom lahko sploh še tekmoval. Ta vikend pa sem bil znova na zmagovalnih stopničkah in moji sobotni ekipni skoki so bili na visoki ravni. V nedeljo sem delal napake, malo so 'krivi' Poljaki, ki so 'popravili' skakalnico tako, da mi ne ustreza več najbolje. V prvi seriji sem naredil tudi veliko napako, a vseeno tekmoval v finalu, kar je zelo dobra informacija. Ko si v skokih dalj časa, natančno veš, da je majhna meja med tem, ali si v točkah ali ne, ker je to ogromen preskok. Sedaj v skokih ponovno uživam, kar je najbolj pomembno," je dejal Damjan, ki je največje število zmagovalnih stopničk dosegel prav v Willingenu.

Goran Janus je ocenil, da dajeta dve uvrstitvi na zmagovalne stopničke po novoletni turneji v Wilsi in Zakopanah ekipi dodaten zagon. "V posameznih serijah niso bili skoki dovolj dobri, a še vedno je bilo to dovolj za uvrščanje med najboljših 30. Sedaj so na programu večje skakalnice v Nemčiji, v Willingenu in letalnica v Oberstdorfu, kjer si želimo tudi dobrih uvrstitev na posamični tekmi, na ekipni pa bomo šli v boj za prva tri mesta."

Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je pojasnil, da so imeli prejšnji teden kar dolgo sejo odbora. "Ocenili smo delo ekip in njihovih vodij. Ugotovili smo, da stvari tečejo po pričakovanjih iz začetka sezone, velik pogled pa smo uprli v Oberstdorf na polete in na svetovno prvenstvo v Lahtiju ter v finale svetovnega pokala v Planici. Finančno smo sezono tudi pokrili," je dejal Jasnič.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih.
Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih. FOTO: Damjan Žibert
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
24. 01. 2017 10.47
+0
eh, nic ne bo, bo treba reklame it snemat da se bo zalsuzilo nekaj ojrotof pa to
AS1983
23. 01. 2017 20.28
-1
od naših si do konca želim, da bi dosegli vsaj eno zmago, predvsem tu mislim na Perota, še zdaj težko verjamem, da je po lanski dominantni sezoni letos v tako hudi krizi
MaunelNeuer
24. 01. 2017 14.45
saturnsky23 saturnsky23
23. 01. 2017 18.08
+3
Kero tršico majo tile fantiči? v kateri razred hodjo?
Nora24TV
23. 01. 2017 18.57
-5
Nora24TV
23. 01. 2017 18.01
+3
Bravo fantje! Vedno so vzponi in padci...zdaj je spet čas za vzpon!!!
mastaflash
23. 01. 2017 16.37
+0
KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 01. 2017 16.08
-5
Baje skoki niso več naš nacionalni šport...... Pomanjkanje komentarjev to le dokazuje....... Sedaj je rokomet naš nacionalni šport, ko našim skakalcem ne gre..... Slovenci so obračamo po vetru.....
aveeeeeee
23. 01. 2017 16.31
-4
skoki so svetovno gledano sele na 50 mestu po popularnosti,rokomet na 26 .oboje bolj zanic hahha
Nora24TV
23. 01. 2017 18.02
+1
Vidva pa sta edino gledana na 24ur...pa komentarji so vrhunski....
BPower
23. 01. 2017 18.24
-1
kokrat se isti komentar KardinalFrancRode??
Nora24TV
23. 01. 2017 18.56
-1
wolfterier
23. 01. 2017 15.51
+1
Kaj rabijo Prevci za boljše skoke...FISCHER smuči. Zdaj imajo najnižjo naletno hitrost !!!