Zimski športi

VIDEO: Zlati štajerski blisk navdušil Slovenijo: Vedno, ko poslušaš Zdravljico je super, a danes je bilo nekaj posebnega

St. Moritz, 12. 02. 2017 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ilka Štuhec je nova svetovna smukaška prvakinja. Vso konkurenco je pokorila na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter osvojila naslov najboljše na svetu v kraljevski disciplini. Za 26-letno Mariborčanko je to prvi naslov na največjih prvenstvih. Kot je dejala, so bili ključne minute pred nastopom, ko je bila spet tista prava.

Več videovsebin
  • Ilka Štuhec po tem, ko je postala svetovna prvakinja v smuku
    00:28
    Ilka Štuhec po tem, ko je postala svetovna prvakinja v smuku
  • Iz 24UR: Kaj je po zmagi povedala Ilka Štuhec?
    01:57
    Iz 24UR: Kaj je po zmagi povedala Ilka Štuhec?
  • Iz 24UR: Pogovor z Ilko Štuhec na podelitvi medalj v St. Moritzu
    02:33
    Iz 24UR: Pogovor z Ilko Štuhec na podelitvi medalj v St. Moritzu
Ilka Štuhec podelitev medalje
Ilka Štuhec podelitev medalje FOTO: AP
"Vsaka tekma je sama za sebe pomembna. Velike tekme so še nekaj posebnega in ne glede na to, da sem bila danes malo bolj nervozna sem v tistih zadnjih minutah pred nastopom bila spet prava jaz in pripravljena, da pokažem to, kar najbolje znam," je dejala Štuhčeva, potem ko so v njeno čast, čast nove svetovne prvakinje, zaigrali slovensko državno himno: "Vedno, ko poslušaš Zdravljico je super, a danes je bilo nekaj posebnega." Na vprašanje, če bi bi si kaj očitala, če ne bi zmagala, je odgovorila: "Ne razmišljam o tem, ker sem zmagala," so bile s solzami oblite misli Ilke Štuhec.
Poskušala sem ohranjati hitrost in razmišljala o tem, kaj še prihaja, kje moram še kaj narediti. Prišla sem v cilj in videla, da sem prva ter se veselila, a sem vedela, da je na startu še kar nekaj punc, a je bilo dovolj. Glede na čas, ki sem ga dosegla na tretjem treningu in danes sem vedela da ni bilo vse idealno, da se da še kaj narediti. Na tekmi se dogajajo napake, enim večje, drugim manjše, Ilka Štuhec, svetovna prvakinja v smuku

Čeprav je bila najhitrejša in je bila njena vožnja, vožnja šampionke, njen nastop pa nastop nove svetovne prvakinje, pa sama s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna: "Vožnja ni bila ravno idealna, bilo je še nekaj napak, nekaj malo slabših delov, na koncu pa je bil rezultat dovolj dober." Štuhčeva je z enim pogledom že usmerjena v zimske olimpijske igre, ki bodo čez eno leto v Južni Koreji: "Olimp pride drugo leto. To še 'glih' ni. Je pa ravno tako nekaj posebnega, ni pa še čisto za mano vse skupaj prišlo pravzaprav." Na vprašanje, kdo je še zaslužen za zmago, pa je odgovorila: "Definitivno mama, da sem takšna, kot sem." Štuhčeva, njena mama Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziloginja Anja Šešum tvorijo zmagovalno ekipo. Štuhčeva še ostaja na prvenstvu in bo nastopila tako na veleslalomski kot slalomski tekmi.

Ilka je z eno najmanjših ekip v karavani alpskega smučanja prišla do zmage v kraljevski disciplini.
Ilka je z eno najmanjših ekip v karavani alpskega smučanja prišla do zmage v kraljevski disciplini. FOTO: AP

Štuhčeva je bila absolutna favoritinja današnjega smuka. Pred St. Moritzem je v svetovnem pokalu stala na stopničkah na štirih smukih od šestih izpeljanih, na prvih treh pa je zmagala. Vlogo smukaške favoritinje je tudi upravičila s svojim prvo zmago na članskih svetovnih prvenstvih, s katero je tudi povsem stopila iz sence Tine Maze, ki je nove mejnike slovenskega alpskega smučanja postavljala pred njo. Mariborčanka je bila velik smučarski talent. Pred desetimi letim je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu v Flachauu, naslednje leto pa je sledil še naslov mladinske svetovne prvakinje v smuku (Formigal). A je bil prehod v člansko konkurenco posut s trnjem, saj so sledile poškodbe, ki so jo oddaljile od vrha in od tekmic, ki jih je sicer premagovala v mladinski konkurenci. Nastop za zgodovinske anale je bil pri startni številki 7. Ne najboljši začetek svetovnega prvenstva je bil pozabljen. Po napakah na superveleslalomu, ko je bila zgolj 11., in odstopu na slalomu za alpsko kombinacijo, Štuhčeva na smuku ničesar ni prepustila naključju ter je ob prihodu v cilj z najbolj brezkompromisno vožnjo za 40 stotink sekunde prevzela vodstvo. Srebro je šlo v roke Avstrijki Stephanie Venier, bron pa je osvojila Američanka Lindsey Vonn. Še na drugem svetovnem prvenstvu je naslov svetovne prvakinje v smuku pripadel Slovenki.

Še šampionski selfie na podelitvi odličij v centru St. Moritza:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred dvema letoma v Beaver Creeku je zmagala Tina Maze. Slovenija ima tako dve smukaški svetovni prvakinji, čeprav Slovenija ne premore enega pravega smukaškega poligona. S smukom pa se profesionalno ukvarja le peščica zanesenjakov. Nastopila je tudi Maruša Ferk. Ta se je odrezala dobro in z zaostankom 2,38 sekunde prišla na 23. mesto. Mariborčanka je osvojila še 21. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih, dvanajsto po osamosvojitvi Slovenije. Na vrhu je Tina Maze z devetimi kolajnami, štiri zlatimi, za prvo zlato kolajno pa je pred Tino Maze leta 1989 poskrbela Mateja Svet. Za uspehom Štuhčeve stoji majhna samostojna ekipa. Tako kot dosežki Mazejeve pred njo so tudi dosežki Štuhčeve plod dela samostojne ekipe. Zato ne preseneča, kakšne misli so ji rojile po glavi, ko je čakala na to, da je njena zmaga postala tudi uradna: "O tem iz česa izhajam, kako sem prišla do sem. Da smo mini ekipica, kako vozimo vse skupaj, kaj vse je že bilo, kaj vse še bo. Definitivno je treba biti trmast in vztrajen in verjeti v to kar delaš. Jaz sem vedno verjela in slabe stvari se niso pripeljale v misli."

Zdravljico je Ilki zapela tudi sedaj že nekdanja kraljica smuka Tina Maze:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Super, enkratno, fenomenalno. Obilico smole je imela v superveleslalomu, potem je sledil odstop v alpski kombinaciji, saj je bila pripravljena za še več medalj. Zelo smo veseli, da ji je na koncu uspelo. Čestitam Ilki, potem njeni mami Darji Črnko, trenerju Gregi Koštomaju, kineziologinji Anji Šešum. Fenomenalno! Mislim, da si je to popolnoma zaslužila," je bil prvi odziv glavnega trenerja slovenske ženske nacionalne reprezentance za svetovni pokal Denisa Šteharnika. O fenomenu slovenskega smuka, ko je Tino Maze na prestolu smukaške svetovne prvakinje nadomestila Ilka Štuhec, pa je dejal: "V hitrih disciplinah ne moremo iti tako na široko, kot druge države, treba se je maksimalno osredotočiti na tisto najboljšo tekmovalko in njej ponuditi najboljše možnosti. Je zelo dober občutek, da se vidi, da se lahko tudi ena majhna nacija, ki nima toliko na razpolago, v eni takšni disciplini približa največjim nacijam oziroma, da smo od njih celo hitrejši. Mislim, da je to velik uspeh in spodbuda za vse druge tekmovalke in tekmovalce." Fenomen slovenskega smuka je še večji, saj Slovenija ne premore smukaškega poligona. Šteharnik ob tem doda: "Upam, da bo poslej mogoče kaj lažje, da bomo lažje v Sloveniji dobivali dobre pogoje za treninge. Tisto, kar imamo, imamo, a bi to, kar imamo, najboljše izkoristili, kar je možno. Žal treningi v urah od 7. do 9. dopoldne niso dovolj. Zato je pač treba biti večino časa v tujini, kar seveda stane."

Čestitke so deževale z vseh strani:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Banner
Banner FOTO: Banner

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mik2
13. 02. 2017 22.45
Bravo ilka,poklon! Najlepše je da je smukaška zmaga še dve leti ostala v sloveniji, to je neprecenljivo, hvala Tini in hvala Ilki za vse trenutke veselja!!! P.S. Pa hvala tudi rokometašem za nepozabno tekmo!
Apostol1
13. 02. 2017 21.37
General 17 je napisal patetično in osladno in žalostno je ker je povrhu tega še celo prav imel Nekoliko po zaslugi novinarjev in njihovih brez veznih vprašanj ravno tako pa zaradi prisiljenega smeha Ilke ,ki že ne ve več kaj reči in se že ne more pravzaprav več normalno nasmehniti, Sicer pa ne glede na vse skupaj ji pa zaradi njenega dela in uspehov lahko samo s spoštovanjem čestitam ,vse ostalo je pa vedno bolj odbijajoče.
Pantokrator
13. 02. 2017 12.51
+1
Tale Ilka se mi zdi malo........
Nightyfly
13. 02. 2017 10.58
+2
Dragon_13 12.02.2017 22:30:00 -46 7 53 Vse lepo in prav, ampak ali je potem res potrebno, da 15 minut osrednjih poročil posvetite temu smučanju, ki sigurno ne zanima cele Slovenije ??********************Ni lepo primerjati nekih stvari ,toda pomislite koliko let ,koliko truda in samoodpovedovanja je bilo potrebnega za vcerajsnji uspeh ,pa se ta vcasih samo za kaksno stotinkoali zaradi ene grbine ,ki je ustavila tekmico . Na snegu nui nikoli sigurnosti .Tako za najboljse case ,kaj sele osebno varnost -poskodbe . Ta punca je vec kot zasluzila .Toda placilo zal prihaja sele zdaj ,po tem uspehu ,po dolgih letih DELA .In samo od te tekme zivljenje ni preskrbljeno .Torej mora naprej . ***na misel sta mi prisla Petrle in oni Bogovic ,ki sedita v Bruslju , nasprotno pa imata bajne place ze od Prve minute naprej ,ko sta vstopila v pisarne ,ali naredila kaj ali samo potrjevala prisotnost. Ali je njuno delo oprijemljivo , obstajajo dnevniki , v katerih je podrobno opisano kaj sta naredilain koliko je to pripomoglo drzavi Sloveniji . Vem , da se ne da to primerjati med seboj de facto , toda de iuri vsekakor na en nacin , ker sankcionira namen , dejanje in posledice .
Karantanija
13. 02. 2017 10.38
+8
Veliko veliko točk je včeraj pri meni in verjetno pri večini Slovencev dobila tudi naša smučarka Maruša Ferk, ki je kljub temu, da sta tekmici v športu, pokazala veselje, solze in navdušenje nad zmago Ilke. Vsa čast in poklon! Tega ne zmorejo in ne znajo vsi ! In čestitke za 8. mesto!
Nightyfly
13. 02. 2017 10.58
+1
Nightyfly
13. 02. 2017 10.59
+3
Zelo lepa tudi skupna slika Ilke ,okoli katere so se nagnetle tekmice ...od Lindsey naprej .Lepo .
Mich Diam
13. 02. 2017 09.21
+0
kaj pa bi bilo posebnega, a so igrali Na Golici?
ri?et
13. 02. 2017 08.35
+6
čestitam! in čestitam ji tudi ob neuspehih, vsi smukači so heroji.
general17
13. 02. 2017 08.14
-28
Pateticno in osladno....
DzontraWolta
13. 02. 2017 08.28
+16
general17
13. 02. 2017 08.34
+1
Maxx365
13. 02. 2017 08.44
+12
če nisi sposoben čestitat, se raje sploh ne oglašaj
general17
13. 02. 2017 08.45
-16
Thomasb
13. 02. 2017 09.45
+5
se vidi,dakomentirajo samo trenirkarji,ki so experti za zimske sporte in nevoščljivi štajerskim uspehom
MaunelNeuer
13. 02. 2017 12.46
+1
če bi žabarka zmagala bi pa blo šampionsko hehe primitivnost močvirniška
sbštajerec
13. 02. 2017 14.41
+1
kurva2
12. 02. 2017 22.56
-14
Punca čestitke, pa pamet v glavo, pejt raje vozit za Avstrijo, tu boš bore nič zaslužila pa še ko boš imela slab dan te bodo vsi popljuvali. Srečno.
natolcevanjenapolno
13. 02. 2017 09.08
+3
Slava Rodu
12. 02. 2017 22.54
-9
ZDRAVICA, ZDRAVICA ZDRAVICA, ZDRAVICA JE PRAVILNO IN ENA KITICA MANJKA, SE VE ZAKAJ..
oblikovana realnost
12. 02. 2017 22.53
+14
Na CNN pa prispevek in samo o Lindsey in Federerju, kdo je zmagal pa niso omenili. Sem imel občutek da zaradi povezave Trump Slovenija in zmaga Slovenke. Za CNN se pa ve da je hiša ki ne prenese karkoli je povezano s Trumpom.
RedRooster
12. 02. 2017 22.41
+53
Bi jo kar kušnu, vrhunska in simpatična smučarka; koliko je imela v preteklosti smole s poškodbami si res zasluži medaljo! Mogoče jo Vonova še najbolj razume!
Barbarezo
12. 02. 2017 22.40
-18
Tina Maze je že preteklost slovenskega smucanja oz svetovnega...iLka Štuhec jo bo krepko prehitela!HVALA BOGU !
HOOONDAAA
12. 02. 2017 22.49
+11
Barbarezo
12. 02. 2017 22.53
-23
Maxx365
13. 02. 2017 08.36
+4
kako hitro eni pozabite na našo najboljšo smučarko, a si tud takrat pljuval po njej, ko je kolajne za Slovenijo osvajala?
HOOONDAAA
13. 02. 2017 08.56
Pusti ga, saj se ne zaveda, da je z njim nekaj hudo narobe! Poleg tega pa verjetno ni ljubitelje športa, ker Tino ne bomo nikoli pozabili. Morda ravno nasprotno, če bo Ilka začela zmagovati v vseh disciplinah. Za enkrat po mojem še ne moremo primerjati ti dve smučarki, ampak enim je to zelo pomembno!
sid33
13. 02. 2017 09.26
MaunelNeuer
13. 02. 2017 12.48
+1
ko boš ti barbar dosego 10 % tolko kot Korošica se slišimo
Nightyfly
12. 02. 2017 22.39
+33
Bravo Ilka ,,,samo naprej .
Dragon_13
12. 02. 2017 22.30
-50
Vse lepo in prav, ampak ali je potem res potrebno, da 15 minut osrednjih poročil posvetite temu smučanju, ki sigurno ne zanima cele Slovenije ??
Karantanija
12. 02. 2017 22.50
+60
Tudi 30 minut bi raje gledal samo to, kot pa prelivanje krvi in vojne po svetu!
Maxx365
13. 02. 2017 08.36
+7
boljše gledat to, kot pa vse naše politike skupaj
sbštajerec
13. 02. 2017 14.43
+1
Kaj pa jih naj posvečajo politikom in tajkunom. Da ti ni kje slabo!
slos
12. 02. 2017 22.23
+12
Vrhovni
12. 02. 2017 21.43
+33
Bravo Ilka, vsaka, ki se oddvoji od SZS uspe, pol naj pa SZS ukinejo.
Kollerik
13. 02. 2017 08.45
-1
MaunelNeuer
13. 02. 2017 12.49
+1
mbtukaj
12. 02. 2017 21.36
+8
Borut pa turneji treh dežel namesto v St. Moritzu.
mbtukaj
12. 02. 2017 21.36
+11
drugnben
12. 02. 2017 21.32
+11
Čestitke in upam da bo dosegla še veliko vrhunskih dosežkov. Veselim se OI drugo leto.
Anna77
12. 02. 2017 21.00
+27
Čestiam, Ilka!!!! Simpaticna punca!