Zimski športi

Švedinji Nilssonovi zlato, najboljša Slovenka Lampičeva obstala v polfinalu

Pjongčang, 13. 02. 2018 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./J.K./STA
Komentarji
9

V izločilne boje sprinta v smučarskem teku so se uvrstile tri Slovenke, Katja Višnar, Anamarija Lampič in Alenka Čebašek. Lampičeva se je prebila v polfinale, a je bila prepočasna za finale, v četrtfinalu sta nastope sklenili Višnarjeva in Čebaškova. Zlato je osvojila Švedinja Stina Nilsson.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič FOTO: Stanko Gruden/STA
Najboljše smučarske tekačice so se v sprintu v klasični tehniki na razdalji 1,25 kilometra pomerile za olimpijska odličja. V kvalifikacijah so bile uspešne tri od štirih tekmovalk, v izločilnih bojih pa je je četrtfinale "preskočila" le Anamarija Lampič, ki se je prebila v polfinale. V prvem četrtfinalu je za favoriziranima Švedinjo Stino Nilsson in Finko Kristo Parmakoski osvojila tretje mesto in med najboljših 12 napredovala po času. V drugem četrtfinalu sta nastopili Katja Višnar in Alenka Čebašek ter zasedli četrto in šesto mesto, neuradno pa končno 16. in 30. na igrah.

Lampičeva je v polfinalni skupini zasedla četrto mesto in ostala brez nastopa v finalu in na koncu zasedla sedmo mesto. Dvaindvajsetletna Lampičeva se je pogumno spopadla z izkušenejšimi tekmicami, na vrhu zadnjega vzpona pa je izgubila stik z ruskima olimpijskima športnicama Julijo Belorukovo in Natalijo Neprjajevo ter Američanko Jessico Diggins, ki so si na spustu ustvarile dovolj prednosti, da so med seboj odločale o dveh finalnih mestih. Na koncu je bila najboljša Belorukova, po pregledu fotofiniša pa je v finale napredovala še Digginsova.

"Pred kvalifikacijami je bil moj cilj, da dobro odtečem in se postavim na začetek. Šla sem na vse ali nič, v polfinalu je malo zmanjkalo za finale, a sem zadovoljna," je po tekmi dejala Lampičeva. Manj zadovoljna je bila Višnarjeva:

V velikem finalu je zanesljivo slavila Norvežanka Stina Larsson, ki je ugnala branilko naslova Norvežanko Maiken Caspersen Fallo in Rusinjo Julijo Belorukovo, ki sta osvojili srebro in bron. Že pred sklepnim delom so iz boja za kolajne izpadle druga predstavnica ekipe ruskih olimpijskih športnikov Natalija Neprjajeva, Švedinja Hanna Falk in Američanka Jessica Diggins, ki so se uvrstile na mesta od štiri do šest.

Posebno presenečenje je bilo tretje mesto Belorukove, ki je letos edine stopničke osvojila s tretjim mestom v Ruki, januarja v Planici, denimo, pa je bila sedma. Švedinja in Norvežanka sta sicer najboljši sprinterki v svetovnem pokalu.

Katja Višnar
Katja Višnar FOTO: Stanko Gruden/STA

V kvalifikacijah najhitrejša Nilssonova, Višnarjeva zasedla peto mesto
Najhitrejša v kvalifikacijah je bila 24-letna Švedinja Stina Nilsson, na igrah v Južni Koreji že zmagovalka v skiatlonu, ki je za 39 stotink sekunde premagala tri leta starejšo Norvežanko Maike Caspersen Fallo. Tretja je bila zmagovalka letošnje Planice, Finka Krista Parmakosti z zaostankom 3,56 sekunde, 24 stotink za njo je končala še ena Švedinja, Hanna Falk.

Uspešno so nastopile tri Slovenke, izpadla je le Nika Razinger na 52. mestu. Najboljša v kvalifikacijah je bila Katja Višnar s petim izidom, Anamarija Lampič je bila 11., Alenka Čebašek pa 29. V slovenskem taboru sta favoritinji za visoka mesta predvsem 33-letna Višnarjeva, ki je za zmagovalko zaostala 6,5 sekunde, in debitantka na igrah, 22-letna Lampičeva, zmagovalka lanske generalke v Pjongčangu, ki je bila 7,83 sekunde počasnejša od najhitrejše Švedinje.

Šimenc in Lampič brez finala
Slovenska smučarja tekača Miha Šimenc in Janez Lampič sta obstala v kvalifikacijah moškega klasičnega olimpijskega sprinta. Dvaindvajsetletni Šimenc si je s Kanadčanom Alexom Harveyjem razdelil 32. mesto in bil od finala in 30. mesta oddaljen 26 stotink sekunde, leto mlajši Lampič pa je zasedel 47. mesto.

Smučarski tek, ženski klasični sprint:
ZLATO: Stina Nilsson (Šve)
SREBRO: Maiken Caspersen Falla (Nor)
BRON: Julija Belorukova (ROŠ)

 Izidi:
 1. Stina Nilsson (Šve)
 2. Maiken Caspersen Falla (Nor)
 3. Julija Belorukova (ROŠ)
 4. Natalija Neprjajeva (ROŠ)
 5. Hanna Falk (Šve)
 6. Jessica Diggins (ZDA)
...
 7. Anamarija Lampič (Slo)
16. Katja Višnar (Slo)
30. Alenka Čebašek (Slo)
52. Nika Razinger (Slo)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bracobaldo
13. 02. 2018 20.53
+1
mptour
13. 02. 2018 14.23
+3
Letos razen hokejistov, skakalcev, skakalk, dveh smučark in enega smučarja na ZOI ostali nimajo kaj delat. Mogoče še kak border-ka. Turisti na državne stroške. Pa še en kup priliznikov.
StAnalitik
13. 02. 2018 13.55
+4
Kline se odloči,da ne bo tekmoval celotne super kombinacije,Martin . na žalost odstopi.Ostale dva se spustita po klancu dol,kot smo tega že vajeni.Katja V. je danes ugasnila v prvi klane oziroma v prvi klanec,kateri je naredil selekcijo.Anamariji kapo dol za dosežek.Sedaj bi pa vprašal trenerja tekačic,ali ne bi mogoče Vesna F. bolje odtekla vsega skupaj kot Katja? Ali je res izpadla iz ekipe,ker ne trenira z njim? Me pa zanima tudi,kaj za vraga je Jakov F. počel na progi.Kako se lahko nek vrhunski tekmovalec takole izgubi? Vsem našim pa vnaprej želim obilo uspehov.Pa naj na naslednje olimpijske igre SZS razpiše seznam in bomo mi glasovali kdo bo šel,kot so to letos storili s tem kdo bo nosil zastavo.Bumbarji
Viejo cabron
13. 02. 2018 12.42
-3
Finale je zame med 6 najboljšimi, ostalo pa so kvalifikacije!!
mptour
13. 02. 2018 10.41
-17
Zakaj pa danes o zastavonoši Faku ne pišete? Sramota od športnika. Ali maščevanje? Pa tolk dobrega je za Slovenijo naredu. Ali obratno. Še en Hrvat, ki izkorišča naivnost slovencev.
mackon08
13. 02. 2018 10.46
+20
mptour Ti si pa res bu..c, sploh veš kje živi Fak in kje bo živel. Skrij se nekam, Fak je dosti boljši Slovenec kot si ti kdajkoli bil.
mackintosh
13. 02. 2018 12.32
+7
mackon ++++++++++ but lom in omejencem žal ne moreš pomagati
mptour
13. 02. 2018 13.25
-2
Še pijan jager bi več zadev, pa verjetn v pravo smer teku.