Vogrinec: Prvi teki so nezanimivi, treba je spremeniti sistem!

Oče slovenskega alpskega smučanja Tone Vogrinec je prepričan, da je treba narediti tehnične discipline alpskega smučanja veliko bolj zanimive. Uvedel bi kvalifikacije, na tekmi pa bi nastopilo 32 najboljših, ki bi se pomerili po teniškem sistemu. Finale bi vozilo 12 najboljših.

Če imajo mariborski prireditelji tekem svetovnega pokala težavo zaradi nizke nadmorske višine, imajo pa kranjskogorski gostitelji to smolo, da Slovenci trenutno ne premoremo vrhunskega tekmovalca v tehničnih disciplinah. Se strinjate?
"V Mariboru bi lahko tudi sekire padale, ampak ko se tam pojavi Tina Maze, pride najmanj 15 tisoč obiskovalcev. Tudi če bi Tina v tem vremenu startala v Kranjski Gori, bi bilo vse polno. To je seveda znak, da če nimaš dobrih domačih tekmovalcev, ni zanimanja za takšne prireditve. Čeprav pride sem svetovna elita, to ni ustrezno vabilo za smučarske navdušence. Televizijski prenosi so dobri in zlasti v takšnem vremenu ljudje ne čutijo potrebe, da bi prišli na tekmo. In še ena stvar, ki sem jo v soboto vnovič opazil – v tehničnih disciplinah prvi tek, na katerem je 70 in več tekmovalcev, smučanje naredi absolutno kot najbolj dolgočasen šport na svetu. Po številki 15 oz. 20 se praktično nič več ne dogaja, ljudje nimajo kaj videti in če vreme ni primerno, da bi se sončili, po startni številki 25 zapustijo tribune. Menim, da je treba pravila spremeniti. To so naredili v smučarskih skokih, biatlonu, nordijski kombinaciji in stvari so zelo gledljive. V soboto sem vprašal ljudi, ki so gledali tekmo, če se jim zdi ta šport zanimiv, njihov odgovor pa je bil, kateri šport? Niso gledali niti na progo niti na ekran."

S čim bi bilo po vašem mnenju možno zajeziti okornost, ko gre za pravila? Skrajšati startno listo, ponuditi priložnost mladim obetavnim tekmovalcem ...
"Absolutno je treba zmanjšati število nastopajočih. Če bi jaz delal na posodobitvah, bi dan pred tekmo oz. če gre za večerni dogodek, v dopoldanskem času, naredil kvalifikacije. Tekmovalci bi se prijavili sami, sami nosili stroške prenočišča in vsega, kar je treba poravnati, organizatorji pa z njimi ne bi imeli dodatnega dela. Prvih 15 v svetovnem pokalu bi bilo avtomatsko uvrščenih, priložnost bi ponudili najboljšim šestim iz kontinentalnega pokala, kar pomeni, da smo na številki 21, še 11 pa bi se jih na tekmo uvrstilo skozi kvalifikacije. To pomeni, da bi imeli na startu 32 tekmovalcev, ki bi startali najmanj trikrat oz. štirikrat. Sistem bi postavili kot v tenisu. V prvem krogu bi startal najslabši z najboljšim v istih pogojih in boljši gre naprej. Tako bi v finalni vožnji dobil 12 najboljših, upoštevali pa bi še srečne poražence. Lahko se namreč zgodi, da bi kdo navkljub izjemnemu času izpadel, spet drugi pa bi se naprej uvrstil po napaki favorita in bi recimo s slabim časom prišel v naslednji krog. 12 najboljših bi se potem v obratnem vrstnem redu udarilo za zmago."

Slalom Kranjska Gora - 20

Mitja Valenčič je na današnji slalomski preizkušnji odstopil. (Foto: Damjan Žibert)

Tekma v Semmeringu močno spominja na to v Kranjski Gori, a zdi se, da prireditelji znajo privabiti na tribune gledalcev. V tej avstrijski vasici iz dogodka naredijo šov, in to je tisto, česar si ljudje zares želijo.
"Avstrijci niso vedno merilo. Pri njih je smučanje nacionalni šport in tam bodo prišli gledat v vsakem primeru. Treba pa je priznati, da so drugi teki gledljivi. Ko gre za obratni vrstni red, hitro postane zanimivo za vse in Semmering ima še to srečo, da je na sporedu vsaki dve leti (Lienz–Semmering) in ljudje so lačni tekme, blizu je Dunaj, blizu je Wiener Neustadt in tudi Slovencev je na omenjeni tekmi iz leta v leto več. Ampak še enkrat ponavljam – težava je prvi tek. Po številki 20 se začne dolgčas. Ne vem, zakaj mora biti na startu 70 ljudi. Mučiš gledalce, mučiš prireditelje, kontrolo, drgneš progo, nihče tega ne gleda, vsi so že za točilnim pultom."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
mikeTHEbike 11.03.2013 15:11:37
Tona, kak pa kaj Mateja Svet??? Sam to ga vprašajte............
 
navijač 11.03.2013 08:40:31
G. Vogrinec je imel kar nekaj dobrih idej za svetovni pokal. Če se ne motim je ta obrnjeni drugi tek njegova ideja, zelo veliko let nazaj so najprej obrnili samo prvih 5 tekmovalcev. Prav mu dam pa v tem, da več kot 50 tekmovalcev, ne bi smelo biti na tekmi. Resnično je to mučenje za vse, ki so soudeleženi na tekmovanju, da je na startu včasih tudi po 100 in celo nekaj več tekmovalcev. So tekme nižjega ranga, kjer se dobivajo točke in naredit sistem, da je npr. zadnjih 10 tekmovalcev( uvrčeni za 40. mestom ) na tekmi najvišjega ranga vedno zamenjljivih s tekmovalci, ki nastopajo v celinskem pokalu. Pa naj nastopajo malo v svetovnem, če izpadejo pa smučajo v celinskem in se imajo možnost spet priboriti nastop v svetovnem pokalu. Nekaj podobnega imajo skakalci, ki imajo res smučino bolj ali manj enako, vendar se vremenske razmere v nekaj urah spremenijo, tako da bi bilo vprašanje, če bi lahko kdaj sploh spravili čez drugo serijo, če bi nastopali vsi, ki bi imeli to možnost. Prav tako pa je tudi v alpskem smučanju, saj se prvi tek zavleče nepotrebno skoraj za dve uri. Tako bi se nekateri smučarji verjetno malo bolj potrudili, da obstanejo med 40. Tako pa nekateri, ko pridejo v A reprezentance, kar malo pozabijo, da bi morali sedaj še bolj trenirati. Vsaka podobnost z našo moško reprezentanco je zgolj naključna, z izjemo smukaškega dela reprezentance, čeprav še vedno mi ne potegne, da takrat, ko je bil Perko v dobri formi, ni hotel peljati s starim dresom, nekaj let nazaj.
mikeTHEbike 12.03.2013 09:06:23
obračali so jih prvih 15, zdaj jih 30, pa to ni na njegovem zelniku zraslo.... To je rekla mateja svet, pa ji je tona vzel smuče!!! Ja tak je blo...
navijač 12.03.2013 10:39:05
Najprej niso nič obračali, potem prvih 5 in šele nato prvih 15 in nazadnje 30. Vse zato, da bi gledalcem bilo bolj zanimivo, ker pred 35 leti je bilo v drugem teku praktično vsega konec že po 15 minutah.
Kosovir 10.03.2013 23:10:42
ta človk nima kej govort!!! ko bo "proizvedu" enga smučarskega asa Tininega formata, pa naj se oglasi!!!
J.K. & Gang 10.03.2013 21:34:55
Dejte že nehat s tem Oče slovenskega smučanja... On je grobar slovenskega smučanja in človek ki soli pamet ne da bi ga kdorkoli kaj vprašal. A o tem kako so zayebali univerzidao pa ne bo nič povedal...
FZS1000 10.03.2013 18:17:39
24ur. Tone Vogrinec ni nikoli oče slovenskega smučanja, ampak človek, ki je živel in zapravljal denar od garanja slovenskih smučarjev. Moral bi že enkrat utihniti in iti v pozabo. Vprašajte Matejo Svet.
lunatetrka 10.03.2013 22:42:10
bravo
Patrick72 10.03.2013 17:44:22
Bolj je starejši, bolj se mu meša. V dom za starejše občane naj se prijavi, pa naj tam svoje vrstnike s svojimi idejami zabava in poskrbi za smeh.
Kakšen tenis, kakšne kvalifikacije! To niso smučarski skoki, kjer je smučina za vse enaka.
Poleg tega, a bo sistem tekmovanja na smuku in super-G isti, če bi po njegovo vsak najmanj 3x ali 4x štartal?
lunatetrka 10.03.2013 17:12:41
Tone, tebi je vlak že odpeljal,zato čkomi
papaaa! 10.03.2013 15:44:36
tona vogrinec - oče slovenskega smučanja!? grobar slovenskega smučanja!!
massi je v 3. letih naredil veliko več, kot je tona v 50.
lunatetrka 10.03.2013 17:09:10
Hvala za ta prelep komentar
 
fatalka1 10.03.2013 14:56:16
Sicer ja pa sistem tekmovanja v sp čisto zanimiv, ne vidim, kaj bi spet Vongrinec nekaj spreminjal.
Bogdan Kotnik 10.03.2013 17:31:29
ja namest da bi mustvarili vrhunskega tekmovalca , oni raje premisljujejo kako bi sistem spremenili,Ma kok je to neinteligentno od Vogrinca po takih izjavah se mora on odstranit , ker je sramota da se sploh kaj dela v zvezi.Kakor s politiki ntako tudi tukaj je treba zamenjat vse te staroselce z mladimi nadobudnezi.Revolucija tudi v Smucarski zvezi....
rko 10.03.2013 14:43:37
Svinje pri koritu se spet oglašajo...
fatalka1 10.03.2013 14:53:21
Kranjska je pa itak Kranjska, Pohorje se s Kranjsko niti slučajno ne more primerjat...
fatalka1 10.03.2013 15:17:38
Maze še na pohorju ne more zmagat, ke zmaga Vonn, malo morgen...
Več komentarjev