Zimski športi

Vonnova po povratku: Niso mi pomembni rezultati, vesela sem že, da lahko tekmujem

Zauchensee, 18. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najuspešnejša ženska alpinka vseh časov Lindsey Vonn je na prvi tekmi po hudi poškodbi desne roke zasedla solidno 13. mesto. A simpatična plavolaska je nekaj dni po tekmi priznala, da ji trenutno niso pomembni rezultati, ampak dejstvo, da lahko tekmuje z najboljšimi smučarkami na svetu.

Lindsey je z nasmeškom na obrazu prečkala ciljno črto v Zauchenseeju, čeprav je za takrat vodilno Ilko Štuhec zaostala za skoraj sekundo.
Lindsey je z nasmeškom na obrazu prečkala ciljno črto v Zauchenseeju, čeprav je za takrat vodilno Ilko Štuhec zaostala za skoraj sekundo. FOTO: AP

Najuspešnejša alpska smučarka vseh časov Lindsey Vonn se je na smukaški preizkušnji za svetovni pokal v avstrijskem Zauchenseeju vrnila na tekmo na najvišjem nivoju po 11 mesečni odsotnosti. Dobitnico štirih velikih in šestnajstih malih kristalnih globusov v zadnjih sezonah pestijo težave s poškodbami. Tako je lansko sezono predčasno končala zaradi težav s kolenom, letošnja pa se je začela še slabše, saj si je na treningu pred začetkom svetovnega pokala huje poškodovala desno roko. Tako je povratek na bele strmine čakala skoraj eno leto, oziroma do smukaške tekme v Zauchenseeju. Ljubitelji alpskega smučanja so tako komaj čakali, da rekorderko po številu zmag med žensko konkurenco v svetovnem pokalu, znova vidijo na belih strminah. V letošnji sezoni je sicer nesporna smukaška kraljica Ilka Štuhec, ki je dobila tri od štirih smukov in zato ni bilo nič čudnega, ko so simpatično Mariborčanko spraševali, če se kaj boji povratka Vonnove na tekme svetovnega pokala. Strah je bil na prvi tekmi sicer odveč, saj je bila Ilka peta, Vonnova pa je brez pravega tekmovalnega ritma in pripravljenosti končala na solidnem trinajstem mestu. Kasneje je sicer priznala, da jo trenutno ne zanimajo rezultati, ampak jo veseli že dejstvo, da je zdrava in da lahko znova tekmuje z najboljšimi. "Imela sem občutek, da smučam zelo dobro, morda še nisem povsem na višku, kot včasih, ampak sem vesela. Trenutno mi niso pomembni rezultati, vesela sem že zaradi dejstva, da lahko tekmujem. Seveda od sebe pričakujem več in imam višje postavljene cilje, ampak glede na okoliščine in da smo imele na isti dan trening in tekmo, je bilo vse skupaj kar solidno. Fizično sem zelo dobro pripravljena. Zahtevno je bilo v tistih vremenskih okoliščinah. Nisem se peljala na limitu, ker razmere na progi tega niso dopuščale. Toda še enkrat, rezultat je zelo soliden. Smučati se hitro me nasmeji in to je vse, kar je pomembno," je po tekmi v Zauchenseeju povedala Vonnova, ki je februarja lani s 76. zmago na večni lestvici po številu zmag prehitela legendarno Annemarie Moser-Pröll in po številu zmag v svetovnem pokalu zaostaja zgolj še za Ingemarjem Stenmarkom, ki je zmagal na kar 86-ih tekmah.

Vonnova pravi, da ji je čez težke čase in hudo poškodbo roke najbolj pomagala njena štirinožna prijateljica Lucy, ki jo sedaj spremlja na vsakem koraku.
Vonnova pravi, da ji je čez težke čase in hudo poškodbo roke najbolj pomagala njena štirinožna prijateljica Lucy, ki jo sedaj spremlja na vsakem koraku. FOTO: AP

Kmalu po tekmi v Zauchenseeju pa je Vonnova razkrila, da so o njej posneli tudi dokumentarni film, ki bo luč sveta ogledal 5. februarja, kar je skoraj točno eno leto od njene rekordne zmage v svetovnem pokalu, omenjena zmaga v Garmischu je tudi njena zadnja v svetovnem pokalu. "Ko smo oktobra naznanili ta projekt, sem gledalcem obljubila edinstven vpogled v moje življenje, na in izven belih strmin. Vedela sem, da bo velik izziv, a tako velikega pa res nisem pričakovala. Takoj, ko smo začeli snemati, sem doživela to hudo poškodbo roke. Gledalci bodo lahko videli moj vsak korak okrevanja, do popolne rehabilitacije in na koncu do povratka na sneg. Zame so poškodbe del vsakega profesionalnega športnika. Nikoli ne več, kaj se ti bo zgodilo. Sama sem vajena, da so mi poškodbe velikokrat ustavile kariero, a nikoli končale. Imela sem že nešteto poškodb, a ta z roko je bila daleč najtežja. Toda sedaj sem nazaj in moji cilji so jasni. Želim podreti rekord po številu zmag v svetovnem pokalu in tekmovati na olimpijskih igrah prihodnje leto. Veselim se, da bom lahko ljudem pokazala mojo življenjsko pot in lov na zgodovino," je še povedala simpatična Američanka. Lindsey je sicer povsem osredotočena na nadaljevanje letošnjega svetovnega pokala in na svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu v švicarskem St. Moritzu. Že naslednje tekme bodo pravi pokazatelj njene pripravljenosti, saj bosta v Garmisch-Partenkirchnu na sporedu tako smuk kot superveleslalom. Disciplini, v katerih je Vonnova daleč najbolj uspešna alpska smučarka.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rolica
20. 01. 2017 14.36
Koga farba....demo dej...zdej ji še niso ker še ni v formi ko bodo padle prve stopničke bo pa govorila da se ji gre za rekorde ....no comment
AS1983
20. 01. 2017 13.04
Upam, da bo Vonnova kmalu v igri za zmago, samo da se ne bi spet poškodovala
Castrum
18. 01. 2017 14.00
+1
Dejmo fake Slovenci, a je ne boste napadli tako kot znate Tino? Več kot očitno je, da Vonnka smuča samo za denar !!!
bondjanez
18. 01. 2017 15.11
+1
bondjanez
18. 01. 2017 15.14
+2
Jaz tud smucam za denar. Vsakic moram na Krvavcu dat denar za karto.
Mich Diam
18. 01. 2017 12.17
-5
blefira kot tina! Denar je bil in bo sveta vladar!
šmajser1
18. 01. 2017 09.03
-6
Tota bi sla cez trupla...na pol pohablhena je ze, pa ji se kar rekord z najvec zmagami sili v ospredje....to je obsedenost!
DeBill
18. 01. 2017 08.10
+8
ko vidiš take nore babe kot je lindsey, ki bi šle samo da se vozi tudi v grob, in ki so po koncu kariere invalidi kot recimo janica, šele takrat pride super tina in njena veličina do izraza, punca je brez zapletov in poškodb prefurala kariero. bravo tina.
maj108
18. 01. 2017 08.20
-3
kako misliš \"brez\"? kaj pa \"bolniška\" - katero ji zlobni ljudje niso priznali?
šumar
18. 01. 2017 08.48
+1