Zimski športi

Vremenski kaos v Söldnu: Brez verig, brez tekme

Sölden, 28. 10. 2012 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sneg je pobelil Sölden in okolico, zimske službe so bile do neke mere presenečene, prireditelji uvodne tekme svetovnega pokala pa uradnim prevoznikom do ledenika Rettenbach niso zagotovili zimskih verig.

Če so bile vremenske razmere pred sobotnim veleslalomom v Söldnu slabe, potem lahko te, ki v tirolskem kraju vladajo danes, označimo za obupne. Odhod na ledenik Rettenbach – do tja se vije 12 kilometrov dolga pot – je mogoč le z uporabo zimskih verig. Od sobotnega poznega popoldneva pa do nedeljskega jutra je namreč na prizorišču uvodne preizkušnje svetovnega pokala zapadlo skoraj pol metra snega (avstrijski poročevalci pravijo, da med 40 in 50 centimetrov), kar je, v slogu slovenskih zimskih služb, presenetilo prireditelje. Ne tiste, ki skrbijo za pripravo proge, saj je bila ta v odličnem stanju, zanjo pa so skrbeli vso noč, ampak za tiste, ki so morali v hipu rešiti prometni problem.

Redki gledalci, ki so drugi dan smučarskega vikenda v Söldnu prispeli na ledenik Rettenbach, so se pošteno zabavali.
Redki gledalci, ki so drugi dan smučarskega vikenda v Söldnu prispeli na ledenik Rettenbach, so se pošteno zabavali. FOTO: Damjan Žibert

Uradni transport na prizorišče tekme je namreč zatajil, niti terenci, namenjeni za prevoz osebja iz mesta na uvodni moški veleslalom, niso imeli obveznih zimskih verig, tako da jih prireditelji niso spuščali na 12-kilometrsko pot. "Ne spustijo nas na ledenik. Vsaj še nekaj časa ne. Cesta je namreč prevozna le z verigami," je dejal eden izmed prevoznikov, ki je bil razumljivo razočaran, saj mu ni uspelo opraviti svojega dela, za nameček pa je imel opravka s številnimi neučakanimi ljudmi, ki se jim je mudilo na tekmo. Tako so nekaj časa vse – od največjih smučarskih pomembnežev do smučarskih turistov in v jutranjih urah nekoliko opitih gledalcev – vozili le avtobusi. Tudi zaradi tovrstnih zapletov je bil obisk prvega teka globoko pod pričakovanji, a prireditelji zagotavljajo, da je to plod slabega vremena, saj je drugi tek v živo spremljalo kar 12 tisoč gledalcev.

Bržkone bi si kateri izmed slovenskih prirediteljev za kaj takšnega prislužil opimin s strani Mednarodne smučarske zveze, čeprav tako zahtevne poti, kot je iz Söldna do ledenika Rettenbach, ni, roko na srce, niti z Ljudskega vrta do pohorske vzpenjače, kaj šele iz Kranjske Gore do Podkorena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 10. 2012 18.21
+1
Od 1. novembra so verihe itak obvezni del opreme, v zimskih razmerah an taki ceszsti pa sploh. PA zakaj anj bi jim jih organizator rihtal? Če si konec oktorra v Soeldnu in nameravaš do zgornej postaje z avtom, moraps eveda imeti verige v pripravljenosti, bučke!!
iowa
28. 10. 2012 14.45
in zakaj bi jim oni morali ketne zrihtat?